BACK TO
TOP
Agrenda

Ανεβαίνουν καλαμπόκι και σκληρό, πιο δύσκολη η αγορά στα κρέατα

Μεγάλες δυσκολίες στη διάθεση των αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα, ενισχύεται η καταναλωτική ζήτηση για πράσινα λαχανικά και φρούτα.

8_16

Γιάννης Πανάγος

501
0

Μεγάλη πτώση για την τιµή του πετρελαίου, υψηλή ζήτηση για τα νωπά αγροτικά προϊόντα, άνοδος στην τιµή του καλαµποκιού καθώς κλείνουν τα από βορρά σύνορα, πιθανή αύξηση και στο σιτάρι και µεγάλη δυσκολία διάθεσης των αµνοεριφίων, είναι ορισµένα µόνο από τα επιµέρους στοιχεία που συνθέτουν το παζλ στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής µετά την έλευση του κορωνοϊού.

Γενικά πάντως, η τεράστια αναστάτωση στις διεθνείς αγορές χρήµατος και εµπορευµάτων καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόβλεψη των συνθηκών που θα επικρατήσουν, όταν µε το καλό το πρόβληµα του κορωνοϊού υποχωρήσει.

Μέχρι τότε και ανεξάρτητα από την έκβαση των πραγµάτων οι αγρότες καλούνται, υπό ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας και µε ελλιπή µέσα παραγωγής, να οργανώσουν για µια ακόµη φορά την παραγωγική διαδικασία. Να επενδύσουν δηλαδή σηµαντικά ποσά σε καλλιεργητικές επιλογές µε ιδιαίτερα χαµηλά περιθώρια κέρδους, στα οποία προστίθεται αυτήν τη φορά ένα επιπλέον ρίσκο.

 Οι µέχρι στιγµής εξελίξεις στο µέτωπο της νέας νόσου, ανεξάρτητα από τις αβεβαιότητες που προσθέτουν, ισχυροποιούν περαιτέρω τη θέση της αγροτικής παραγωγής στον διεθνή οικονοµικό χάρτη, ενώ ενδεχοµένως να ανοίγει και κάποιο «παράθυρο ευκαιρίας» προς την κατεύθυνση της αναµόρφωσης και βελτίωσης των συνθηκών στη διεθνή αγορά αγροτικών εµπορευµάτων.

 
Η Agrenda έχει αναφερθεί επανειληµµένα, τον τελευταίο καιρό, στις δυσκολίες που επέφεραν για τον τοµέα της αγροτικής παραγωγής οι χαµηλές και µικρού εύρους διακύµανσης τιµές των αγροτικών προϊόντων διεθνώς. Πάει καιρός τώρα που το βάρος της αγροτικής δραστηριότητας  µεταφέρεται ολοκληρωτικά στη βελτίωση των αποδόσεων, χωρίς αυτή η προσπάθεια να εξασφαλίζει ένα ασφαλές περιθώριο κέρδους, καθώς συνδυάζεται συνήθως µε υψηλά κόστη εισροών και χαµηλές τιµές διάθεσης των προϊόντων. Η έλευση του κορωνοϊού και η διεθνής αναστάτωση που τον συνοδεύει, ίσως επιδράσουν θετικά στη µελλοντική διάρθρωση αυτών των αγορών. Σ’ αυτήν τη φάση ωστόσο οι προβλέψεις εµπεριέχουν τεράστιο ρίσκο.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, στα καλά νέα περιλαµβάνονται η µείωση των τιµών του πετρελαίου και η αντίστοιχη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους των αγροτικών εκµεταλλεύσεων σε µια εποχή µεγάλων απαιτήσεων λόγω της προετοιµασίας των εαρινών σπορών και εργασιών. Ως αποτέλεσµα της κάθετης πτώσης στις διεθνείς τιµές του µαύρου χρυσού και των υποπροϊόντων του, δεν θα πρέπει να αποκλείεται µια µικρή ή και µεγαλύτερη υποχώρηση στις τιµές των λιπασµάτων, όπως επίσης και σε βιοµηχανικά είδη των οποίων η παραγωγή απαιτεί µεγάλη ενέργεια. 

Ειδικότερα όσον αφορά στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, αξιοσηµείωτη και άµεσα αισθητή είναι η αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται σε νωπά κυρίως αγροτικά προϊόντα και ειδικότερα σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Βεβαίως η ζήτηση αυτή συνοδεύεται από µεγάλες ανακατατάξεις στα δίκτυα διάθεσης αυτών των προϊόντων, µε τη µαζική εστίαση να µειώνει τις προµήθειες, προσφέροντας έδαφος για αύξηση των πωλήσεων από τα σούπερ µάρκετ. Όλο αυτό δηµιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τους µικρούς παραγωγούς, δίνοντας αντίστοιχα χώρο αγοράς σε µεγάλες εκµεταλλεύσεις, οργανωµένα θερµοκήπια, συνεταιρισµούς και Οµάδες Παραγωγών.

Ενδιαφέρον αναµένεται να έχει το επόµενο διάστηµα η πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιµές των σιτηρών. Ήδη οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εξάντληση των αποθεµάτων αλεύρων στην Ιταλία, απ’ όπου και αναµένονται νέες µεγάλες παραγγελίες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιµών για σκληρό και µαλακό σιτάρι. Εδώ κερδισµένοι θα βγουν οι παραγωγοί που έχουν αποθηκεύσει καλής ποιότητας προϊόν.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Μαρτίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία