Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υποψήφιοι για 800άρι οι κτηνοτρόφοι, ως πιθανοί ελεύθεροι επαγγελματίες

Μέχρι στιγµής όλα καλύπτονται από τον όρο για τους «ελεύθερους επαγγελµατίες» που... παίρνει πολύ νερό.

1_metra_10_pin

Γιάννης Πανάγος

89
16

Μπορεί οικονοµικό επιτελείο και πρωθυπουργός να απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη αγρότες κατά την ανακοίνωση του δεύτερου πακέτου µέτρων, ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τους ιθύνοντες να ξαναβλέπουν ορισµένες κατηγορίες που πλήττονται κατάφορα από την έλευση του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι που βλέπουν τα αρνιά τους εν όψει Πάσχα να µένουν στα αζήτητα. Ήδη η Ιταλία έχει κόψει τελείως τις παραγγελίες που άλλες χρονιές τέτοια εποχή ήταν πολλές. Πρόβληµα αντιµετωπίζουν και οι κτητοτρόφοι µε σπάνιες φυλές οι οποίοι συνεργάζονται µε συγκεκριµένα καταστήµατα µαζικής εστίασης.

Οι πληροφορίες της Agrenda θέλουν τον υπουργό Μάκη Βορίδη να θέτει το θέµα στον Σταϊκούρα του Οικονοµικών και µε λίγη πίεση να γίνει αποδεκτό, ώστε στο επίδοµα των 800 ευρώ για Μάρτιο - Απρίλιο να το δικαιούνται και οι κτηνοτρόφοι ειδικών κατηγοριών µε πρόβληµα διάθεσης της παραγωγής. 

Zωηρές αντιδράσεις καταγράφονται από την πλευρά των αγροτών, µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, για το γεγονός ότι µέχρι στιγµής δεν υπάρχει πουθενά ο κλάδος, τουλάχιστον ονοµαστικά, στο δεύτερο πακέτο µέτρων και διευκολύνσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιµετώπιση του κορωνοϊού. Προς το παρόν όλα δείχνουν να επικαλύπτονται από τον όρο «προς ελεύθερους επαγγελµατίες».

Έτσι κανείς δεν ξέρει αν οι αγρότες δικαιούνται το επίδοµα των 800 ευρώ που θεσπίζεται για τους ελεύθερους επαγγελµατίες που επλήγησαν από τα µέτρα αντιµετώπισης του κορωνοϊού. ∆ηλαδή, ένας κτηνοτρόφος - παραγωγός κρεάτων σπάνιων φυλών που συνεργάζονταν αποκλειστικά µε ένα κατάστηµα εστίασης το οποίο έκλεισε δεν έχει πληγεί από τα µέτρα; ∆ικαιούται λοιπόν το επίδοµα των 800 ευρώ µέχρι τον Απρίλιο; Ανάλογη τεκµηρίωση µπορεί να υπάρξει και για πολλούς άλλους αγρότες.

Από κει και πέρα, µείζον θέµα τίθεται και µε την ευνοϊκή µεταχείριση που θα έχουν ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιχειρήσεις από τις τράπεζες και το κράτος.

Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σαββάτο 21 Μαρτίου.

Στα µέτρα που ανακοίνωσε το οικονοµικό επιτελείο και προσυπέγραψε µε διάγγελµά του και µε το παραπάνω ο πρωθυπουργός περιλαµβάνονται ακόµη:

  • Επιδότηση επιτοκίου ενήµερων επιχειρηµατικών δανείων για 3 µήνες για τους κλάδους της οικονοµίας που πλήττονται άµεσα από τον κορονοϊό.
  • Eγγυοδοτικός µηχανισµός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
  • Χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηµατικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • ∆ηµιουργία εγγυοδοτικού µηχανισµού για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση πόρων 250 εκατ. ευρώ στο Ταµείο Επιχειρηµατικότητας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό µε επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Επιπλέον, οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέµβριο, τις πληρωµές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νοµικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άµεσα από την παρούσα κρίση.

Ισχύουν λοιπόν όλα τα παραπάνω για τους αγρότες; Κανείς δεν θέλησε µέχρι στιγµής να προβεί σε διευκρινήσεις. Ξέρουµε πως φορολογικά και ασφαλιστικά οι αγρότες αντιµετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελµατίες. Ισχύει το ίδιο για τις υπό συζήτηση παροχές; Ή µήπως εδώ ο όρος τελεί υπό περιορισµό;

Η Agrenda απευθύνθηκε στον υπουργό Μάκη Βορίδη, ζητώντας διευκρινήσεις. Κατ’ αρχήν πείστηκε µετά τις επισηµάνσεις µας ότι... θα ‘πρεπε. ∆εσµεύθηκε µάλιστα να συζητήσει το θέµα µε τον υπουργό Οικονοµικών κ. Σταϊκούρα. Οι πληροφορίες θέλουν ορισµένες εκ των εξαγγελιών, όπως π.χ. τα 800 ευρώ, να επεκτείνονται κατ’ αρχήν στους κτηνοτρόφους. Αντίστοιχα κάποιες από τις ρυθµίσεις χρηµατοδοτικού χαρακτήρα θα αφορούν σε όλους τους αγρότες. 

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

05-04-2020 21:42Singh Raminder

800 euro

Απάντηση

04-04-2020 11:08Nikos

Έλα ρε μαλακα βοριδη να παρεις εσυ την κάρτα του αγρότη από την Τραπεζα που καθεσαι μέσα στο γραφείο και λες μσλακιες νούμερο ε νουμερο.

Απάντηση

26-03-2020 15:04Γιωργος 50

ειμαι αγροτης οινοποιος ,και μεταποιω την παραγωγη μου. Αυτη την στιγμη ουτε λαικη μπορω να παω γιατι η αδεια λαικης ειναι σε αλλη περιφερεια,ουτε καβες ,εστιατορια και αλλα σημεια πωλησης λειτουργουν. Εσοδα 0!!. Γιατι ειμαστε εξω εμεις οι αμπελοκαλλιεργητες-οινοποιοι? Στο φορο επιτηδευματος πρωτοι! Στο φορο για τα τελωνεια πρωτοι! Εισφορες, δανεια, ρυθμισεις, πως θα πληρωθουν ολα αυτα? Απο οικονομικης και ηθικης αποψης ειναι επιβεβλημενο να διορθωθει αυτη η τεραστια αδικια!

Απάντηση

25-03-2020 18:17ΠΑΥΛΟΣ

ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΑΜΠΑΡΩΣΕΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ? ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΗ ΤΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΕΙΑΖΩΜΑΣΤΕ ,πχ{ΡΟΥΛΕΜΑΝ,ΙΜΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΜΟΝΕΣ ,ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΡΟΥΛΙΑ,ΓΙΑ ΤΡΑΚΤΕΡ κα} ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η" ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ?ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ ΕΞΑΛΟΥ? ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,ΕΞΑΛΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΡΙΠΛΑ ΜΕΤΑ.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΤΕ?ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΑΣ!!!!!

Απάντηση

23-03-2020 21:31ΑΡΓΥΡΩ

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΤΕΧΝΕΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΕΣ!!!!!!

Απάντηση

23-03-2020 17:58Ειρήνη

Και εμείς σαν αγρότες δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα κατσίκια μας στην Ιταλία αλλά δεν δικαιούμαστε το επίδομα.. Όπως πάντα τα μέτρα είναι για λίγους και εκλεκτούς φίλοι μου..

Απάντηση

23-03-2020 17:09ΘΕΟΝΗ

Οι αγρότες παραγωγοί οπωρολαχανικών που πωλούν τα προιόντα τους σε λαικές αγορές και έχουν πληγεί επίσης κατάφωρα αφού δεν υπάρχει ψυχή στη λαική αλλά και οι πρόσβαση 50% των παραγωγών και η ΚΑΔ δηλώνει αγρότης επίσης δεν αναφέρεται πουθενά.Ελπίζουμε να υπάρξουν διορθώσεις κ΄Βορίδη

Απάντηση

22-03-2020 20:21Δεσποινα

Δηλαδη το λαδι των αγροτων δεν εχει καμια αξια;;;ολοι εμεις οι ελαιοπαραγωγοι εχουμε το λαδι μας απουλητο κ περιμενουμε κ μεις απο τις αλλες χωρες να αγορασουν.τωρα θα μεινει κ αυτο πισω.τι θα κανουμε εμεις;;;κι εμεις παιδια μεγαλωνουμε κ ειμαστε αγροτες που ζουμε ΜΟΝΟ απο αυτο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-03-2020 14:56Γιάννης Γκραικιώτης

Οι αγρότες δεν είναι μέσα στα μέτρα διότι δεν αναφεροντε πουθενά οι κωδικοί των αγροτών στουςΚΑΔ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Απάντηση

21-03-2020 20:47Νικος

Βεβαια τις ιεροδουλες τις συμπεριελαβαν τους αγροτες στ @ρχδ τους

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία