Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Agrenda

Πολιτικά συμφέροντα στα προνόμια Κρήτης στο Εθνικό Απόθεμα

Η διαπλοκή του ΟΣΔΕ πίσω από την κατανομή νέων επιδοτήσεων την τελευταία τριετία. Ένα γράφηµα όσο χίλιες λέξεις, θα µπορούσε να είναι ο τίτλος στον παραπάνω πίνακα που δείχνει την κατανοµή των ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεµα την τελευταία τριετία (2017-2019).

46-47_pin

Γιάννης Πανάγος

4583
22

Αυτό το οποίο δείχνει ξεκάθαρα είναι ότι οι δικαιούχοι της Περιφέρειας Κρήτης (µε αµφιβολίες για το κατά πόσο είναι αγρότες) κατέχουν τη µερίδα του λέοντος στην εν λόγω κατανοµή, καθώς, εισπράττουν το 24,2% των συνολικών ενισχύσεων (πάντα από το Εθνικό Απόθεµα) σε όλη την Ελλάδα και περισσότερα απ’ ότι η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η ∆υτική Μακεδονία και η Θεσσαλία µαζί (22,2%).

Επειδή µάλιστα η ευθύνη µοιάζει διακοµµατική, κάποιος εκ των ιθυνόντων θα πρέπει να εξηγήσει τι έγινε, πώς έγινε και αυτά τα χρόνια οι Κρητικοί (σηµειωτέον ότι δεν υπάρχει καµιά προκατάληψη µε τους ανθρώπους του νησιού) µπόρεσαν να βάλουν... τόσο βαθιά το χέρι στο Εθνικό Απόθεµα.

Τεχνικά πάντως, η µέθοδος είναι λίγο πολύ γνωστή. Κάποιος µαρκάρει µια µεγάλη δηµόσια χορτολιβαδική, κατά κύριο λόγο, έκταση στο χάρτη (δεν χρειάζεται να είναι καν στην Κρήτη, µπορεί να είναι σε οποιοδήποτε µέρος της Ελλάδας), κάποιος ή κάποιοι τη δηλώνουν στο Ε9 σαν δική τους και στη συνέχεια τη µοιράζουν σε δικούς τους πάλι (ντόπιους ή αλλοδαπούς) που πληρούν κάποιες από τις προϋποθέσεις για να δικαιούνται ενισχύσεις από το Εθνικό Απόθεµα.

Το θέµα είναι πώς µπαίνει σε εφαρµογή αυτό το σχέδιο, µε τι θάρρος κάποιοι αναλαµβάνουν αυτό το ρίσκο και ποιος είναι ο ιθύνων νους που ενθαρρύνει και τελικά εξασφαλίζει σ’ αυτόν τον κόσµο ένα τέτοιο, τόσο προσοδοφόρο πλεονέκτηµα. Να αναφερθεί εδώ, όπως έχει γράψει αναλυτικά από το προηγούµενο φύλλο η Agrenda, κάποιες λίγες, σταγόνα στον ωκεανό, απ’ αυτές τις υποθέσεις, µε ευθύνη του απερχόµενου προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα που πήραν το δρόµο για τον εισαγγελέα. Το βέβαιο είναι ότι και ο κ. Βάρρας πήρε το δρόµο για το σπίτι του, µόλις οι σχετικές αποκαλύψεις είδαν το φως της δηµοσιότητας. Επιστρέφουµε όµως στα προνόµια της Κρήτης. Το ρεπορτάζ λέει ότι στη γη της λεβεντοµάνας έχει στηθεί ένα δίκτυο, το οποίο καθοδηγείται από την Αθήνα (για την ακρίβεια από τον Πειραιά) και το οποίο δένει µε την αγάπη κάποιων για τη διαχείριση του ΟΣ∆Ε και τον έρωτα των Κρητικών για τις επιδοτήσεις. ∆εν είναι τυχαίο που η λογική του ενός τρίτου (1/3) στην κατανοµή των κοινοτικών ενισχύσεων (υπέρ των Κρητικών) υιοθετήθηκε (πρόβα τζενεράλε) πριν από 2 χρόνια µε τη µοιρασιά στους ΟΕΦ.

Η ιστορία λέει ότι και τότε έγινε πολύ µεγάλη -παρασκηνιακά πάντα- µάχη, προκειµένου οι οργανώσεις της Κρήτης να εξασφαλίσουν προνοµιακή µερίδια (διεκδικούσαν σχεδόν τα µισά) από τα χρήµατα της τριετίας (περί τα 33 εκατ. ευρώ) που προβλέπονται για τα συγκεκριµένα επιχειρησιακά προγράµµατα. Κι αυτό, παρά τις ενστάσεις που διατύπωνε µέχρι την τελευταία στιγµή, ο καθ’ ύλην αρµόδιος (τότε) γενικός γραµµατέας, Νίκος Αντώνογλου. Τότε είπαν, ότι κάποιος άλλος Νίκος είχε βάλει το χέρι του.

Πάντως, από τότε µπήκε το νερό στ’ αυλάκι. Ένα «αυλάκι» που βάλθηκε να χαλάσει ο Βάρρας και τελικά πήγε σπίτι του. Ένα «αυλάκι» στο οποίο µάλλον κάνει τα στραβά µάτια, ο σηµερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος το τελευταίο τρίµηνο έχει τύχει πολύ θερµής φιλοξενίας από τους Κρητικούς και απαίτησε προ ηµερών την κεφαλή Βάρρα επί πίνακι.                 

 


Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.
Σχόλια (22)
Προσθήκη σχολίου

23-11-2020 08:29kritikos

Εμεις στη κρητη ειμαστε μαγκες και δεν κοιταζουμε να ρουφιανουψουμε τον αλλον !οταν προκειται για μάσα είμαστε όλοι μαζί!καλα κανουμε και τα παιρνουμε!!!!αν μπορειτε καντε το κ εσεις το ίδιο!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-11-2020 09:35Φρατζεσκα Χαλαμπαλακη

Λένε τώρα όλοι για τις χρόνιες 2017-2019 Ότι η Κρήτη παίρνει δικαιώματα από το ελληνικό κράτος.. Γιατί δεν κάνετε αναφορά των προηγούμενων χρόνων και γενικά γιατί δεν βγαίνει πίνακας για τα ποσά που παίρνει όλη η Ελλάδα από τις αγροτικές επιδοτήσεις να δούμε ποιοι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.. ; Αλλά βρήκατε πάλι ένα τρόπο να κατηγορήσετε τη Κρήτη

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία