BACK TO
TOP
Agrenda

Ελιές, αμπέλια, γάλα, πατάτα, κτηνοτροφικά προς ειδική ενίσχυση

Αποζημιώσεις, αναδιάρθρωση και συνέχιση στρεμματικών ενισχύσεων για το 2021 μεταξύ των μέτρων στήριξης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας.

27-30__3_

Γιώργος Κοντονής

71
6

Επέκταση των έκτακτων ενισχύσεων µέσω ΠΑΑ, αποζηµιώσεις και αναδιάρθρωση για αµπελουργούς, στοχευµένη στήριξη προβατοτρόφων ενόψει εορτών, παρέµβαση για τις ακριβές ζωοτροφές, µέτρα αγοράς σε χοιροτροφία, πτηνοτροφία και γαλακτοπαραγωγή και αύξηση του ορίου κρατικών ενισχύσεων για τους αγρότες. Αυτά ήταν ορισµένα από τα µέτρα που τέθηκαν µεταξύ άλλων στο τραπέζι των συζητήσεων του Συµβουλίου υπουργών Γεωργίας στις 16 Νοεµβρίου, µε σκοπό τη στήριξη του αγροτικού τοµέα εν µέσω του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρο τον Φάκελο  «Μέτρα αγοράς και παραγωγής» που κυκλοφορεί στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για θέσεις που υπογράφουν 18 κράτη-µέλη (απουσιάζει η συµβολή της Ελλάδας) µέσω εγγράφου 38 σελίδων µε τίτλο «Η κατάσταση της αγροτικής αγοράς» όπου περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν επι µέρους αγροτικοί κλάδοι και κυρίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, ο οίνος, η πατάτα και τα κηπευτικά. Εν προκειµένω, προτείνουν µέτρα στήριξης για το 2021, τα οποία θέλουν να είναι πιο στοχευµένα προς τον πρωτογενή τοµέα και όχι τόσο στη βιοµηχανία. Από την πλευρά της, η ελληνική αντιπροσωπεία, µέσω της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινής Αραµπατζή, έσπευσε να στηρίξει τις παραπάνω θέσεις κατά τη διάρκεια του Συµβουλίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τοµέα της κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριµένα ζήτησε την προσοχή και προτεραιότητα στον τοµέα του γάλακτος και των γαλακτοκοµικών προϊόντων, µε ενδεχόµενη παροχή έκτακτης οικονοµικής βοήθειας και σε αυτόν τον κλάδο. Σε ό,τι αφορά στον τοµέα του χοίρειου κρέατος και τον τοµέα των πουλερικών ζήτησε τη λήψη έκτακτων µέτρων ανακούφισης. Επέκταση των µέτρων στήριξης και για το 2021 ζήτησε και για τον αµπελοοινικό κλάδο, τόσο για τους οινοποιούς όσο και για τους αµπελουργούς της χώρας. «Τέλος, δεν παύει να µας ανησυχεί και ο τοµέας ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας των εξαγωγών», σηµείωσε η κα. Αραµπατζή.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνέχιση του Μέτρου ενίσχυσης µέσω του ΠΑΑ (κατευθύνθηκε στην Ελλάδα στους ελαιοπαραγωγούς µε περίπου 30 ευρώ το στρέµµα), η Ιταλία ετοιµάζεται να κατεβάσει γραπτή πρόταση ώστε να προβλεφθεί στον µεταβατικό κανονισµό για τα έτη 2021-2022. Το θέµα εδώ είναι πού θα βρεθούν τα χρήµατα.





Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

22-11-2020 17:27 Γιώργος

Όπως τα λέτε παιδιά για τα κρασσοσταφυλλα.. Έτσι έχουν τα πράγματα στην κυβέρνηση να ξέρετε. Και ότι και αν πουλησαμε με μειωμένες τιμές και ποσότητες έχουμε και το θέμα τον επιταγών που οι έμποροι δεν μας πληρώνουν γιατί έχουν κλείσει και γίνεται και αυτό με τις 75 μέρες στις επιταγές και αν..... De minimis παιδιά για να συντηρησουμε μέχρι να δούμε τι θα γίνει

Απάντηση

21-11-2020 20:07Βασιλης

Μας κοροϊδεύουν Στάθη! Νομίζουν ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο με τον πράσινο τρυγο και την απόσταξη κρίσης. Και τα δύο μέτρα δεν έχουν ευνοήσει κανέναν παραγωγό που δουλεύει την καλλιέργεια. Πρώτον ο πράσινος τρυγος έδωσε ελάχιστα χρήματα σε κάποιους που έχουν παρατήσει τα αμπέλια τους και δεν ασχολούνται καθόλου και έτσι περνουν το ελάχιστο χωρίς να τα δουλέψουν(άρα βοήθησαν τους"απατεώνες παραγωγούς" και όχι εμάς που ζούμε από αυτό το επάγγελμα) και δεύτερον η απόσταξη κρίσης ευνοησε μερικά τελειωμένα οινοποιία που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δώσει ούτε λίτρο κρασιού για πούλημα και έτσι βρήκαν την χαρά τους... Ντροπή να λένε ότι βοήθησαν τους παραγωγούς κρασσοσταφυλλων!να ξέρετε λέω τα πράγματα έτσι όπως τα λένε όλοι οι παραγωγοί. Η μόνη ουσιαστική βοήθεια θα ήταν de minimis για να μας βοηθήσουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και να βγει η χρονιά ώστε να δουλέψουμε ξανά τα αμπέλια μας

Απάντηση

21-11-2020 15:59Στάθης

Τα οινοσταφυλλα χρειάζονται ενίσχυση εισοδηματος. Η μείωση παραγωγής ήταν τουλάχιστον 30% με επίσημα στοιχεία των αγροτικών διευθύνσεων ! Η μείωση τιμής ξεπέρασε το 30-40% και η ζήτηση φέτος ήταν μηδενικη!παρακαλούσαμε να Πάρουν τα κρασσοσταφυλλα μας όσο όσο και πολλά στρέμματα έμειναν στο χωράφι! Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ζητάμε να καλύψετε το εισόδημα μας που χάσαμε γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε πλέον... Χρωσταμε σε γεωπόνους φάρμακα λιπάσματα εργατικα. .. Θέλουμε βοήθεια από το κράτος ώστε να πάρουμε αυτά που δουλέψαμε όλη την χρονια! Είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και θα πρέπει σε δύσκολες συνθήκες όπως φέτος να μας στηρίζει η χώρα μας και η κυβέρνηση. Μην θεωρείται τα ψεύτικα μέτρα όπως πράσινος τρυγος ότι είναι μέτρα σοβαρά..μας κοροιδευεται! Εμείς θέλουμε οικονομική ενίσχυση της δουλειάς μας γιατί δεν μπορούμε να παρουμε ότι δώσαμε όλη την χρονια λόγο αυτής της κατάστασης! Βάλτε τα κρασσοσταφυλλα σε de minimis και δώστε μια ενισχυση... Βοήθεια ζητάμε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

21-11-2020 10:45Ρίτσαρντ

Αερολογίες πάλι! Λίγο κρασί λιγο θάλασσα είστε. Γράφετε και είναι σαν να μην λέτε τίποτα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία