BACK TO
TOP
Agrenda

Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου προκαταβολές βιολογικών, νιτρικών, σπάνιων φυλών

Έως 4 Δεκεμβρίου η προκαταβολή Βιολογικών, Νιτρικών και Φυλών, μετά ανακτήσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων από αγρότες και τέλος εξόφληση ενιαίας ενίσχυσης.

6_pin__5_

Ελένη Δούσκα

84
0

Με µικροπιστώσεις προς τους αγρότες φαίνεται πως θα βγει ο Νοέµβριος, που αφορούν εξοφλήσεις προγραµµάτων και ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς, την ειδική ενίσχυση στους παραγωγούς λαϊκών αγορών, αλλά και κλείσιµο των εκκρεµοτήτων των περσινών αποζηµιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Όπως όλα δείχνουν, η προκαταβολή για Βιολογικά, Νιτρικά, Κοµφούζιο, Σπάνιες φυλές ζώων και ελαιώνες Άµφισσας δροµολογείται για την εβδοµάδα 1 µε 4 ∆εκεµβρίου και κατά το σύνηθες σταδιακά, ανά περιφέρεια και ανά πρόγραµµα.  Από την άλλη, στις τακτοποιήσεις που διευθετούνται αυτό το διάστηµα, ο Οργανισµός Πληρωµών ζητά πίσω από τον αγροτικό κόσµο και όποια αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά και τις οφειλές από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών µηχανογραφικών ελέγχων για το ηµερολογιακό έτος αιτήσεων 2019, προκειµένου να συµπεριληφθούν –όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση- στην εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης πριν τα Χριστούγεννα.

Εν τω µεταξύ, µέχρι τις 23 ∆εκεµβρίου αναµένεται να έχει ξεκινήσει και η πληρωµή τόσο της δεύτερης δόσης της βασικής ενίσχυσης, µαζί µε πρασίνισµα και ενίσχυση νεαρών αγροτών, και το Εθνικό Απόθεµα, αλλά και η εξισωτική αποζηµίωση του 2020, µε συνολικό προϋπολογισµό αυξηµένος κατά 16,9 εκατ. ευρώ από την πρόσκληση που δηµοσιεύτηκε τον περασµένο Ιούνιο και κατά 3 εκατ. ευρώ από πέρυσι, σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση. Ωστόσο, όπως έγινε και πέρυσι, η αύξηση αυτή του προϋπολογισµού δεν αφορά όλα τα επιµέρους µέτρα, καθώς στο µέτρο που αφορά τις περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών αποφασίστηκε µείωση της δηµόσιας δαπάνης.  
Πιο συγκεκριµένα, το µπάτζετ έχει ως εξής: 

  • για το Υποµέτρο 13.1 Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, η δηµόσια δαπάνη ανέρχεται σε 181,9 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ 
  • για το Υποµέτρο 13.2 Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών, η δηµόσια δαπάνη ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ
  • για το Υποµέτρο 13.3 Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε ειδικά µειονεκτήµατα, η δηµόσια δαπάνη ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ

Ενστάσεις µέχρι 16 ∆εκεµβρίου για ανακτήσεις αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών
Στη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών µηχανογραφικών ελέγχων για το ηµερολογιακό έτος αιτήσεων 2019 προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενηµερώνοντας του παραγωγούς ότι οι οφειλές χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

  • Αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά
  • Οφειλές από διοικητικές κυρώσεις
  • Οφειλές από κυρώσεις πολλαπλής συµµόρφωσης.

Ο Οργανισµός Πληρωµών, µε ανακοίνωσή του, καλεί τους αγρότες να προχωρήσουν άµεσα στην καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από κυρώσεις πολλαπλής συµµόρφωσης που τους έχουν υπολογιστεί και τους ενηµερώνει ότι µπορούν να υποβάλουν έγγραφες παρατηρήσεις έως τις 16 ∆εκεµβρίου στο αρµόδιο Περιφερειακό Γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ µε επισυναπτόµενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήµατά τους.

Όπως σηµειώνεται, σε περίπτωση µη καταβολής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και µη υποβολής ενστάσεων εντός της προθεσµίας, ή σε περίπτωση που οι έγγραφες παρατηρήσεις κριθούν αβάσιµες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσει τη διαδικασία ανάκτησης. Τέλος, επισηµαίνεται ότι, κατά την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης για όλους τους παραγωγούς που πληρούν τους όρους επιλεξιµότητας, εφόσον δεν διαπιστωθεί καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών/οφειλών, το εν λόγω ποσό ή τµήµα αυτού καλύπτεται από το τυχόν ποσό της εξόφλησης.

Πιστώθηκε η ειδική ενίσχυση αλιέων, σειρά έχουν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

Στις 13 Νοεµβρίου πιστώθηκε το ποσό των  11.293.857,03 ευρώ που αφορά την κρατική ενίσχυση ήσσονος σηµασίας προς τους παράκτιους αλιείς. Μάλιστα, από το υπουργείο αναφέρεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος της παράκτιας αλιείας λαµβάνει οποιαδήποτε ενίσχυση. Υπενθυµίζεται ότι ακολουθούν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, που ανέρχονται περίπου στους 15.000 δικαιούχους. Σύµφωνα µε απάντηση του υπουργού Μάκη Βορίδη σε ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιού, «οι λαϊκές αγορές θα πληρωθούν 1.500 ευρώ µέχρι τέλος Νοεµβρίου, θα πιστωθούν δηλαδή στους λογαριασµούς τους µέχρι τέλος Νοεµβρίου». 

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία