BACK TO
TOP
Agrenda

Ζωηρεύει η ζήτηση για κηπευτικά, σε νέες βάσεις τεχνολογικά τα υπαίθρια

Μεγαλώνει συνεχώς η ζήτηση για φρέσκα κηπευτικά απόρροια των αλλαγών στα καταναλωτικά πρότυπα µετά την εµπειρία της πανδηµίας αλλά και λόγω της αύξησης του τουρισµού. Η τάση για τοπικά αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας καθίσταται καταλύτης για αύξηση της παραγωγής στα υπαίθρια κηπευτικά. Σύµµαχος στην προσπάθεια των παραγωγών για αύξηση των αποδόσεων οι νέες ποικιλίες µε ανοχή σε ιώσεις και υψηλή θερµοκρασία, όπως και οι εξελιγµένες λύσεις φυτοπροστασίας.

27_30_kipeutika_867

985
0
του Γιάννη Ρούπα

Τις αυξηµένες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού καλείται να ικανοποιήσει ο παραγωγός υπαίθριων κηπευτικών µε την επιλογή του υβριδίου να καθίσταται µία κρίσιµη απόφαση. Η κατάλληλη ποικιλία για τον Έλληνα καλλιεργητή πρέπει να συνδυάζει µεγάλο µέγεθος καρπού µε οµοιόµορφο και βαθύ χρώµα, αντοχή σε ιώσεις και ασθένειες (όπως οι αδροµυκώσεις) που προσβάλλουν τα σολανώδη κυρίως τους καλοκαιρινούς µήνες καθώς και υψηλή ανοχή στο αβιοτικό στρες. Να σηµειωθεί πως οι καταναλωτές δίνουν εξίσου σηµασία στη θρεπτικότητα των κηπευτικών όσο και στην εικόνα τους σύµφωνα µε την έκθεση τάσεων στα οπωροκηπευτικά που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της φετινής Fruit Logistica. Παράλληλα, οι καταναλωτικές απαιτήσεις για πιο φρέσκα προϊόντα επιβάλλουν την άµεση µεταφορά του τροφίµου από τον παραγωγό στο ράφι της λιανικής δίχως πολλούς µεσάζοντες, τάση που ανταµείβει πρωτίστως τα τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και µεγέθους που αρέσουν στο µάτι. Επιπλέον, τα νέα υγειονοµικά πρότυπα που γεννά η κοινωνική εµπειρία µε τη πανδηµία ισχυροποιούν την επιθυµία του καταναλωτή για φρέσκα προϊόντα, τα οποία µπορεί να τα προσφέρει ευκολότερα και γρηγορότερα η τοπική αγορά.

Μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο την επιτυχία της φύτευσης στα κηπευτικά καθορίζουν παράγοντες όπως η ανοχή σε ιώσεις και υψηλές θερµοκρασίες, καθώς οι ιώσεις όχι µόνον µειώνουν την παραγωγή της καλλιέργειας, αλλά υποβαθµίζουν την ποιότητα και καθιστούν τα κολοκυθάκια ακατάλληλα για πώληση, µε τους παραγωγούς να υποχρεώνονται σε ξήλωµα της καλλιέργειας την στιγµή που έπρεπε να είναι σε φουλ απόδοση. Παράλληλα, η επιλογή ποικιλίας µε υψηλή ανοχή σε παράγοντες αβιοτικού στρες, εξασφαλίζει καλή παραγωγή ακόµη και σε περιβάλλον υψηλής θερµοκρασίας και χαµηλής υγρασίας. Το επιλέξιµο υβρίδιο καλό θα ήταν επίσης να διαθέτει άµεσο µηχανισµό ελέγχου του ρυθµού διαπνοής ώστε να αντέχει στις δύσκολες συνθήκες του ελληνικού καλοκαιριού.

∆εν αρκεί όµως µόνο η επιλογή του κατάλληλου υβριδίου και ποικιλίας για µία πετυχηµένη χρονιά, αλλά και η υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών. Μπορεί οι απαιτήσεις των καλλιεργειών να είναι λίγο πολύ γνωστές ωστόσο πολλές φορές εµφανίζονται ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων στα ελληνικά εδάφη, µε ποικίλες συνέπειες για την παραγωγή, οι οποίες δεν µπορούν εύκολα να αντιµετωπιστούν µε φυλλοδιαγνωστική καθώς η ζηµιά έχει ήδη γίνει στο παραγωγικό δυναµικό της καλλιέργειας. Η καλλιέργεια υπαίθριων κηπευτικών προϋποθέτει τη διενέργεια εδαφολογικού ελέγχου πριν την εφαρµογή της βασικής λίπανσης, ώστε να συµπληρωθούν τυχόν ελλείψεις στο εδαφικό κεφάλαιο πριν ξεκινήσει η φύτευση/µεταφύτευση.

Επιπροσθέτως, καλό είναι να αποφεύγεται και το άλλο άκρο µε την εφαρµογή υπερβολικής λίπανσης. Στην περίπτωση της µελιτζάνας, η περίσσεια αζώτου προκαλεί συχνά κακή ανθοφορία και καρποφορία, ενώ στη περίπτωση της πιπεριάς υποβαθµίζει την ποιότητα και καθυστερεί την ωρίµανση των καρπών.

Καλύτερο χρώµα και έσοδα φέρνει η υδρολίπανσση

H χορήγηση ορισµένων βασικών χηµικών στοιχείων όπως το κάλιο είναι προτιµότερο να χορηγείται µέσω υδρολίπανσης µαζί µε το άζωτο υπό µορφή ευδιάλυτων καλιούχων λιπασµάτων αν υπάρχει η κατάλληλη υποδοµή. Η συγκεκριµένη πρακτική αυξάνει τα οξέα και τα σάκχαρα του χυµού (κυρίως στην τοµάτα), ενώ συµβάλει σε πιο οµοιόµορφο χρωµατισµό των καρπών και µειώνει την εµφάνιση φυσιολογικών διαταραχών που σχετίζονται µε τον χρωµατισµό των καρπών. Υπενθυµίζεται πως ο συνδυασµός εµφάνισης και ποιότητας είναι εκείνος που ανταµείβει και αγοράζει ο τελικός καταναλωτής στη λιανική αγορά όπως και ο αγοραστής σε γειτονικές χώρες στην περίπτωση κηπευτικών όπως η πιπεριά.

Αγροχημικά Βορείου Ελλάδος Α.Ε.

Fertizolfo Bio και μέσα στο καλοκαίρι

Τo FERTIZOLFO BIO είναι  ένα εξαιρετικά καινοτόµο προϊόν, της έρευνας NAPO5 Technology της εταιρείας FERTENIA. Η µοναδική του σύνθεση µε βάση το στοιχειακό Θείο (S) 35% σε συνδυασµό µε οργανικό Αζωτο, φύκια Ascophyllum nodosum πλούσια σε αυξίνες, κυτοκινίνες, γιββεριλλίνες και  µπεταΐνες, το καθιστούν ιδανικό προϊόν για τις καλλιέργειες των κηπευτικών, της δενδροκοµίας, ακόµη και των σιτηρών. Η ιδιαίτερη σύνθεσή του και η παρουσία φυτικών ελαίων, αποτρέπουν τα προβλήµατα που δηµιουργούνται µε τις κοινές σκόνες, καθώς επιτρέπει καλύτερη διαβρεξιµότητα και προσκολλητικότητα. Παράλληλα η παρουσία του Θείου, ενισχύει τη φυσική άµυνα των φυτών ενάντια σε ασθένειες-προσβολές που προκαλούνται από παθογόνους µύκητες, βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες ενώ παράλληλα απωθεί ορισµένα ακάρεα και κοκκοειδή.

Σηµαντικό πλεονέκτηµα του FERTIZOLFO BIO είναι ότι δε λερώνει τη βλάστηση και τους καρπούς, δεν µυρίζει, ενώ παράλληλα µπορεί να χρησιµοποιηθεί ακόµα και τους καλοκαιρινούς µήνες σε υψηλές θερµοκρασίες, όταν τα κοινά σκευάσµατα θείου δεν χρησιµοποιούνται. Απορροφάται άµεσα σε 9-12 ώρες από την εφαρµογή και δεν ξεπλένεται για 8-10 ηµέρες (ανεξαρτήτως καιρού). Μπορεί να χρησιµοποιηθεί µέχρι και την τελευταία ηµέρα πριν τη συγκοµιδή, χωρίς υπολειµµατικότητα. Τέλος, δεν βλάπτει τα ωφέλιµα έντοµα καθώς είναι κατάλληλο και για τη βιολογική γεωργία.

FERTIRAME S

Το FERTIRAME S είναι ένα καινοτόµο λίπασµα µε βάση το υδροξείδιο του Χαλκού (Cu) και το Θείο (S) εµπλουτισµένο µε Βόριο (Β). Είναι ιδανικό τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιµετώπιση τροφοπενιών. Το Θείο (S) είναι απαραίτητο συστατικό αµινοξέων και ενζύµων, καθώς συµβάλλει σηµαντικά στο σχηµατισµό χλωροφύλλης και φυτικών ελαίων. Σε συνδυασµό µε το υδροξείδιο του Χαλκού (Cu) και το Βόριο (Β), είναι ιδανικό προϊόν για την ενίσχυση και την προστασία των καλλιεργειών.

Όλες οι καλλιέργειες στις οποίες έχει εφαρµοστεί το FERTIRAME S παρουσιάζουν άριστη ανάπτυξη και ευρωστία. Η υγρή του σύνθεση /εναιώρηµα (FLOW) , επιτρέπει καλύτερη διαβροχή και προσκολλητικότητα όπως και µικρότερες  δόσεις εφαρµογής. Παράλληλα συµβάλλει και στην καλύτερη απορρόφηση όλων των θρεπτικών στοιχείων.

ΤΜΗΜΑ MARKETING ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΟΣ Α.Ε.


SYNGENTA

Υβρίδια κολοκυθιού με ανοχή στις ιώσεις

του Βαγγέλη Πελεκάνη*

Το κολοκύθι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά δηµοφιλή πιάτα της ελληνικής κουζίνας και όχι µόνο! Καταναλώνεται όλο το χρόνο, έχει ήπια γεύση, µαγειρεύεται γρήγορα, µε πολλούς τρόπους αλλά συνδυάζεται και εύκολα µε πιο περίπλοκα υλικά και µπαχαρικά. Γι’ αυτό η δηµοτικότητά του, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ξεπερνά τα όρια των χωρών της Μεσογείου, που παραδοσιακά καλλιεργείται και καταναλώνεται.

Η στροφή στην υγιεινή διατροφή, συνυφασµένη µε τη χρήση περισσότερων λαχανικών, αλλά και η νέα τάση να περνάµε περισσότερο χρόνο µαγειρεύοντας δηµιουργικά, έχουν δώσει µεγάλη ώθηση στην κατανάλωση κολοκυθιού ακόµα και σε χώρες που δεν ήταν διαδεδοµένη.

Στην Ελλάδα τα κολοκυθάκια χρησιµοποιούνται σε πληθώρα παραδοσιακών αλλά και πιο δηµιουργικών συνταγών, γι’αυτό το λόγο η κατανάλωσή τους παραµένει υψηλή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η χώρα µας µαζί µε την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Ιταλία, αποτελούν τη χρυσή τετράδα, όπου η κατανάλωση κολοκυθιού ανά άτοµο ετησίως φτάνει τα 8 κιλά στην Ελλάδα, έως και τα 9,5 κιλά στην Αίγυπτο.

Για τη SYNGENTA, το κολοκύθι είναι µια καλλιέργεια πρώτης προτεραιότητας: Με εξειδικευµένο τµήµα έρευνας, τεράστια ποικιλία σε διάφορους τύπους, αλλά και ενισχυµένο πακέτο ανοχών στις ασθένειες, δεν είναι τυχαίο ότι χρόνια τώρα διατηρεί το µεγαλύτερο µερίδιο παγκοσµίως (στην Ευρώπη ξεπερνά το 35% της συνολικής αγοράς).

Πλήρη γκάµα για τις ανάγκες της αγοράς

Στην ελληνική αγορά, τα υβρίδια της Syngenta είναι πρωταγωνιστές, ειδικά στην υπαίθρια καλλιέργεια όπου η πίεση των ιώσεων είναι µεγάλη.

Το RIGAS είναι σταθερή αξία στην κατηγορία τύπου greyzinni λόγω της πρωιµότητάς, της οµοιοµορφίας αλλά και της µετασυλλεκτική του διατηρησιµότητας. Ενώ το DOLMAS µε ενισχυµένο πακέτο ανοχών σε 4 ιώσεις και ακόµα πιο δυνατό φυτό για συνεχόµενη και υψηλή παραγωγή.

Στα ανοιχτοπράσινα, το CHIVAS αντέχει στα δύσκολα, ενώ το CORDELIA δίνει συγκεντρωµένη και πρώιµη παραγωγή. Το ANGELINA προτιµάται για τη µεγάλη διάρκεια του, ενώ το ΟΤΤΟ παραµένει πρωταθλητής στα κιλά.

Με µοναδικό χρώµα, λαµπερό κίτρινο χρώµα το GOLDEN GLORY ή ιδιαίτερο στρογγυλό σχήµα ιδανικό για γέµισµα όπως το BRICE, σίγουρα κάνουν τη διαφορά στο τραπέζι του καταναλωτή. Αλλά και µια εντυπωσιακή γκάµα µε υβρίδια τύπου zucchini (σκουροπράσινα, κυλινδρικά) για τις αγορές του εξωτερικού όπως το NAXOS και το CRONOS καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς.

Ιδιαίτερη µνεία στο ORTANO, στην κατηγορία ‘’κολοκύθι µε ανθό’’, ένα υβρίδιο µε µοναδική οµοιοµορφία και εντυπωσιακή εµφάνιση στο τελάρο! Φυτό ευπροσάρµοστο µε καρπό σε κάθε γόνατο και παρατεταµένη παραγωγή. ∆εν είναι τυχαίο ότι έχει αγαπηθεί τόσο και από τους Έλληνες παραγωγούς.

Ακόµα ένα νέο υβρίδιο που ξεχωρίζει είναι το ΒΖ9776, µε δυνατό φυτό και υψηλό δυναµικό παραγωγής σε συνδυασµό µε υψηλή ποιότητα και συνέχεια παραγωγής. Μοναδικό χαρακτηριστικό του, το ελκυστικό, γυαλιστερό χρώµα του µε τις συνεχόµενες γραµµές πιο σκούρου χρώµατος (αντί για κηλίδες όπως ένα κλασσικό greyzinni).

Για την απώλεια παραγωγής και ποιότητας λόγω των ιώσεων, ο συνδυασµός γενετικού υλικού µε ορθές καλλιεργητικές πρακτικές είναι η καλύτερη στρατηγική και εκεί τα υβρίδια της Syngenta δίνουν τη λύση.

Όσον αφορά τα καλλιεργητικά µέτρα, ιδιαίτερη έµφαση πρέπει να δίνεται στην καταστροφή των υπολειµµάτων της προηγούµενης καλλιέργειας και των ζιζανίων (ξενιστές αφίδων).

Πολύ αποτελεσµατική είναι και η κάλυψη των γραµµών φύτευσης µε πλαστικό εδαφοκάλυψης, και σκέπασµα των νεαρών φυταρίων µε ύφασµα φυτοκάλυψης (argyl για τις πρώτες 20-30 ηµέρες). Η τεχνική αυτή που είναι πολύ συνηθισµένη στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Μ. Ανατολή. Προστατεύοντας από τις ιώσεις τα νεαρά φυτά στο ευαίσθητό στάδιο πριν την πρώτη συγκοµιδή, παρατείνεται η περίοδος συγκοµιδής και αυξάνεται η συνολική παραγόµενη ποσότητα.

Η ανοδική τάση του κολοκυθιού στην Ευρώπη είναι µία πραγµατικότητα. Η Syngenta συνεχίζει την έρευνα και την παρουσίαση νέων υβριδίων µε περισσότερες ανοχές και υψηλή προσαρµοστικότητα στις κλιµατικές αλλαγές ώστε να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς σε υψηλή ποιότητα, καινοτόµα χρώµατα, σχήµατα και παραγωγή όλο το χρόνο!

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη γκάµα των εµπορικών υβριδίων στο site της εταιρίας: https://www.syngenta.gr/fylladia/kolokythi

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στα υπαίθρια κηπευτικά  διαθέσιμο εδώ







Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία