BACK TO
TOP
Agrenda

Στο χωράφι η επιθεώρηση εργασίας κόβει από τσεκ με νέους κανόνες 2025

Με περικοπή όλων των επιδοτήσεων έως και τον πλήρη αποκλεισµό από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, θα έρχονται αντιµέτωποι οι αγρότες από 1η Ιανουαρίου 2025, για τυχόν εργασιακές παραβάσεις που θα βρίσκουν οι έλεγχοι από αρµόδιες αρχές στις εκµεταλλεύσεις τους.

4_170

Γιώργος Κοντονής

155745
74

Θα έρχεται στο χωράφι η επιθεώρηση εργασίας και θα κόβει απ' το τσεκ με νέους κανόνες 2025

Στις παραβάσεις θα περιλαµβάνονται ανασφάλιστοι αγρεργάτες, µη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, απουσία ασφαλών δοµών σε περίπτωση φιλοξενίας τους κ.ο.κ. Πρόκειται για τη λεγόµενη «κοινωνική αιρεσιµότητα» που προβλέπει η ΚΑΠ την οποία και η χώρα µας είναι υποχρεωµένη να εφαρµόσει από 1η Ιανουαρίου 2025, σύµφωνα µε την ΥΑ (ΦΕΚ 3072/Β’/2023) που περιλαµβάνει τους οριζόντιες κανόνες αγροτικών επιδοτήσεων. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 992 της Agrenda


Προς το παρόν, αν και στη θεωρία οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του νέου έτους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συναρµόδια υπουργεία ακόµη δεν έχουν φροντίσει να εκδώσουν τις σχετικές οδηγίες τόσο για τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται, όσο και για τις κυρώσεις.

Πανευρωπαϊκά έξι κράτη-µέλη ήδη τηρούν τους κανόνες αιρεσιµότητας σύµφωνα µε την Κοµισιόν, µε τα υπόλοιπα, συµπεριλαµβανοµένης και της Ελλάδας, να πρέπει να τους θέσουν σε εφαρµογή το 2025.

Πάντως η συγκυρία για την εφαρµογή των κανόνων κοινωνικής αιρεσιµότητας µόνο ευνοϊκή δεν είναι για την ελληνική γεωργία, ενώ, εκτιµάται πως θα υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων. Για παράταση της έναρξης εφαρµογής των κανονισµών η Ελλάδα δεν µπορεί να αποφασίσει µόνη της, αλλά πρέπει να δοθεί το δικαίωµα από την Κοµισιόν.  ∆εν είναι απίθανο πάντως στα επόµενα συµβούλια υπουργών Γεωργίας να τεθεί τέτοιο ζήτηµα και από άλλες χώρες που δυσκολεύονται στο να εφαρµόσουν τους κανονισµούς.

Αναλυτικότερα το ΦΕΚ για την κοινωνική αιρεσιµότητα αναφέρει:

Άρθρο 9

Κοινωνική Αιρεσιµότητα
  1. Περαιτέρω για την χορήγηση της βασικής εισοδηµατικής ενίσχυσης, απαιτείται και η συµµόρφωση µε την κοινωνική αιρεσιµότητα.
  2. Ενεργοί Γεωργοί που δεν συµµορφώνονται µε τις δεσµεύσεις της κοινωνικής αιρεσιµότητας, υπόκεινται σε διοικητική κύρωση.
  3. Η κοινωνική αιρεσιµότητα επιβάλλει δεσµεύσεις στους τοµείς της απασχόλησης και της υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Οι ΕΓ συµµορφώνονται το αργότερο έως 1/1/2025.
  4. Οι δικαιούχοι θα ενηµερώνονται για την απαίτηση τήρησης του συστήµατος της αιρεσιµότητας και τις διοικητικές κυρώσεις µη τήρησής τους κατά την υποβολή της ΕΑΕ κάθε έτους.
  5. επτοµερής ρύθµιση της εφαρµογής του συστήµατος της κοινωνικής αιρεσιµότητας καθώς και οι σχετικές διοικητικές κυρώσεις περιλαµβάνονται σε αυτοτελή για το σκοπό αυτό κοινή υπουργική απόφαση, σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (74)
Προσθήκη σχολίου

19-11-2024 01:16Ιωαννης

Πιάστε τα λαμόγια στο τουρισμό που έχουν τους εργαζόμενους σε τωλ και δεν τους δίνουν τα μεροκάματα τους πόσο μάλλον τα ένσημα τους

Απάντηση

18-11-2024 09:08Spyros

Εδώ δεν πάνε στις επιχειρήσεις η πάνε εφόσων έχουν ειδοποίηση την επιχείρηση για να μην βρεθούν παραβατικοι,μας δουλεύετε?

Απάντηση

17-11-2024 18:56Αγανακτησμενος

Γιατί ρε πατριώτες τόση χολή εναντίον των αγροτών;Τόσα κακοπροαίρετα σχόλια που στάζουν φαρμάκι;Σας πειράζει η κλιματική αλλαγή γιατί σας χαλάει την βόλτα η την έξοδο σας.Εμενα με καταστρέφει οικονομικά.Γιατι κανένας σας δεν φωναζε για την λίστα Λαγκάρντ,την λίστα Μποργιανς,την λίστα Πέτσα,Ζίμενς,δομημένα ομόλογα και τόσα άλλα.Ο αγρότης κατέστρεψε την οικονομία η τα λαμόγια και οι παρατρεχαμενοι όλων των χρωμάτων;Η μεγαλύτερη γάγγραινα μετά τους πολιτικούς,διαχρονικά είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι(με ελάχιστες εξαιρέσεις)Με το καλό να έρθουνε για ελέγχους.Το αγροτικό(vw Amarok)το αγόρασα 54000 και όλα μέσον τράπεζας.Ο κάθε ακαπνος και πουθενας το παίζει χτυπημένος απο την μοίρα και οι αγρότες είναι οι μόνοι ευνοημένοι.Κερμαω και δωρεάν ξύδι.

Απάντηση

17-11-2024 17:22Γιώργος

Κανονικά πρέπει να κοπούνε τα δικαιώματα από τους αγρότες γιατί είναι σαν να έχουμε άλλους 700.000 δημόσιους υπαλλήλους και να παίρνουν μία μικρή βοήθεια προς τις φορές και τα οργώματα και αυτό όλο όχι κάτι παραπάνω όλοι το ίσο όσα και στρέμματα να έχει και να παίρνουν από την παραγωγή τα λεφτά για να ζήσουν ε φτάνει τόσα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός για την αγροτιά που καλλιεργούνε μόνο βαμβάκι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-11-2024 16:05Adekastos

Να πληρώσουν όλοι. Εμείς που έχουμε μαγαζί είμαστε κορόιδα και οι αγρότες να μένουν σε βίλες με τα αγροτικά των 60000 και τα τρακτέρ των 150000. Είναι επειδή δεν βγαίνουν... Πλάκα μας κάνουν..αρκετή ανοχή και δανεικά και αγύριστα έχουν πάρει...

Απάντηση

17-11-2024 09:11Κλειώ

Προσωπικά δεν θα πάρω εργάτες, είναι τόσο μικρή η παραγωγή φέτος που οι εργάτες θα μου πάρουν την σοδειά σε μεροκάματα και θα βγω και χρεωμένη όπως έγινε άλλες χρονιές Τα αδέλφια μου θα έρθουν να βοηθήσουν στο λιομάζεμα που είναι ασφαλισμένοι σε άλλη δουλειά και ερωτώ; Υποχρεούνται να αγοράσουν εργόσημο; Ή θα φάμε λίγο δικό μας λάδι και πρόστιμο επειδή είπαμε να μην πάνε χαμένες οι ελιές και θα μας βγει ξύδι; Η αγροτιά πεθαίνει παίδες!!! Προσοχή, με τους εργάτες όπως προανέφερα υπήρξαν χρονιές που ακριβοπλήρωσα το λάδι μου. Αν προστεθούν και τα κλαδέματα η κοπρολίπανση κ.τ.λ., πρέπει οπωσδήποτε να έχεις άλλη δουλειά και να το κάνεις χόμπι. Και ελάτε από την επιθεώρηση να μας μαζέψετε! Και όσοι παραμιλάτε ελάτε μια μέρα να βοηθήσετε. Γιατί μερικοί μερικοί εκ του ασφαλούς παραμιλάνε... Αν δεν βρέξεις κώλο, δεν τρως ψάρι, αυτά ξέρω εγώ για την αγροτιά, άντε γειά!

Απάντηση

17-11-2024 07:26Νικος

Ενας εργάτης θέλει 60 με 70 ευρώ μεροκάματο για να μαζέψει ελιές. Και εργοσημο να τον υποχρεώσειςνα κοπεί το υπόλοιπο θα το απαιτεί πάλι μαύρο για να δουλεψει και τότε το μεροκάματο θα πάει 80 ευρώ. Καληνύχτα αγρότη!

Απάντηση

16-11-2024 23:02Μ59

Αν δεν υπήρχαν οι ινδοπακιστάνοι και οι τουρκόγυφτοι στην Ελλάδα δεν θα υπήρχε παραγωγή. Ο Έλληνας αγρότης - αφέντης δεν λερώνει πια τα χέρια του με χώμα,γιατί προτιμάει να πίνει καπουτσίνο και ούζα κατά τις 12μμ με την παρέα στο καφενείο και οι μαύροι να δουλεύουν στο λιοπυρι για ένα κομμάτι ψωμί. Όλος ο κάμπος του Πισσώνα και της Τριάδας στην Εύβοια δουλεύεται από τους προαναφερόμενους, το ίδιο και στα χοιροτροφεια,τα βλέπω καθημερινά με τα ίδια μου τα μάτια και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Στον Πύργο Αμαλιάδα και γενικά Νομός Ηλείας οι καρπουζοφραουλαδες έχουν τους μαύρους, ομήρους με τα ντουφέκια και αυτοί με τα hi μούρη αγροτοτζιπ raptor κλπ κόβουν βόλτες στα πανηγύρια πρώτα τραπέζια πίστα και χώνουν βρόμικα ευρόπουλα στα όργανα και στις τραγουδιάρες επιδεικνύοντας το μάτσο της σοδιας στους κοληγες. Να μάθετε να παρέχετε ασφάλιση στους εργάτες σας και δίκαιο μεροκάματο οπως όλοι οι υπόλοιποι επιχειρηματίες και να αφήσετε τις δικαιολογίες και τα λοιπά φαιδρά περί κόστους,πετρέλαια κλπ κλπ. Αν δεν βγαίνετε όπως λέτε και κλαίτε στα κανάλια αλλάξτε επάγγελμα. Το αρνί στη ταβέρνα έχει πάει από 25 το κιλό στα 45 και όλοι κλαίγονται. Έλεος πια με την μουρμούρα σας.Στην Αθήνα ο κόσμος ζει με 700 ευρώ τον μήνα και που θα ξυπνήσει, έχει συνέχεια το χέρι στην τσέπη και όχι σαν εσάς που τα έχετε όλα στα πόδια σας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)

16-11-2024 22:49Ενας

Εσείς που γράφετε διαφορά σχόλια διαβασατε τι γράφει στο άρθρο ο κ Κοντονής. Με δυο λόγια. Επιταγή τηςΕΕ τηςΚΑΠ από το2025 να εφαρμοστεί η οδηγία. Σε μερικές χώρες έχει ήδη εφαρμοστεί. Πιθανόν να παρει παραταση. Μερικά κομματόσκυλα γράφουν ότι να'ναι. Η ΕΕ βάζει τα χρήματα κάνει ότι θέλει η μη συμφωνία έχει βαρειά προστιμα κ κόψιμο επιδοτήσεων. Καληνυχτα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-11-2024 22:37Γιώργος

Να στηρίξουν την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα ......να έχουμε για τη χώρα και να μπορούμε να εξαγουμαι τα πλεονάσματα της παραγωγής οι Ολλανδοί είναι ποιο έξυπνοι μάλλον έχουν καλύτερο κλίμα έτσι πιστεύουν στ υπουργείο. Μια από της εθνικές προτεραιότητες είναι ο πρωτογενής τομέας ανεπαγγελτοι

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία