BACK TO
TOP
Agrothessaly

Χώρος για συμβόλαια στο καλαμπόκι, εφικτοί οι 2 τόνοι ανά στρέμμα

Με υβρίδια που µπορούν να δώσουν αποδόσεις 2 τόνους το στρέµµα, συνδεδεµένη ενίσχυση και µία αγορά που διατηρείται σε ενδιαφέροντα επίπεδα, το καλαµπόκι δείχνει φέτος ιδιαίτερα δηµοφιλές.

54-55_6

Γιώργος Κοντονής

4412
1

Χώρος και για συμβόλαια στο καλαμπόκι, εφικτοί οι 2 τόνοι το στρέμμα με νέα υβρίδια

∆οκιµαστικά αναπτύσσεται µοντέλο συµβολαιακής µε µύλους, που µπορεί να εξασφαλίσει όρους βιωσιµότητα για την καλλιέργεια. Η έρευνα σε υβρίδια δεν σταµατάει ποτέ εστιάζοντας πλέον και στις επιπλοκές που συνεπάγονται οι υψηλές ανάγκες άρδευσης, όπως  αναφέρθηκε στη συζήτηση «Corn Crop».

 Βασίλης Μιχαήλ, Γενικός Διευθυντής της FAS

Υβρίδια για διπλή λύση και μοντέλο συμβολαιακής

Υβρίδια τα οποία µπορούν να έχουν διπλή χρήση, είτε για ενσίρωµα είτε και για καρπό, που αφήνουν περιθώριο στον παραγωγό ανάλογα την εποχή και τις συγκυρίες, για να αποφασίσει τι θέλει να το κάνει, προτείνει η FAS όπως εξήγησε ο Βασίλης Μιχαήλ, Γενικός ∆ιευθυντής της εταιρείας. «Αν πάµε σε υβρίδια καλαµποκιού  που είναι για ενσιρώµατα ή διπλής χρήσης, έχουµε δύο προϊόντα σαν εταιρεία. Ένα είναι το  SNH 86 0 6, ένα πολύ ορθόφυλλο καλαµπόκι που µπαίνει σε υπέρπυκνη φύτευση µε µεγάλες αποδόσεις. Σε έναν αγρό στα Φάρσαλα έχουµε φτάσει σε ενσίρωµα µέχρι και 11 τόνους και σε αποδόσεις του σπυριού αγγίζουµε τους 2 τόνους το στρέµµα. Το δεύτερό µας υβρίδιο το 86 0 5 δεν είναι τόσο ορθόφύλλο όσο το άλλο, µπαίνει πιο αραιά σε φύτευση», ανέλυσε ο Βασίλης Μιχαήλ. Ταυτόχρονα σε συνεργασία µε µύλο αναπτύχθηκε πέρσι µοντέλο συµβολαιακής που θα µπορούσε να απασχολήσει στο προσεχές µέλλον την αγορά προτάσσοντας υβρίδια και φροντίδες µε όρους βιωσιµότητας.

Μάνος Ρεμουντάκης, Γενικός Διευθυντής της American Genetics

Οι επιλογές για περιορισμένο νερό στο καλαμπόκι

Στον περιορισµό των επιπτώσεων της έλλειψης νερού στις αποδόσεις της καλλιέργειας στοχεύει η καινοτοµία στο γενετικό υλικό, όπως εξήγησε ο Γενικός ∆ιευθυντής της American Genetics, Μάνος Ρεµουντάκης. «Υπάρχουν ποικιλίες νέας τεχνολογίας, ώστε αν δεν µπορείς να ποτίσεις το χωράφι ανά 4 µέρες µε σταγόνα ή µε καρούλι ανά µία εβδοµάδα, να αντέχουν στην ξηρασία, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες», αναφέρει και προσθέτει ότι «άλλα τρικάκια είναι να βάλεις καλαµπόκια µικρότερου βιολογικού κύκλου όπως το 95 0 3 της FAS ή άλλα καλαµπόκια µικρού βιολογικού κύκλου ή αναγκαστικά να πας µετά να το µαζέψεις για ενσίρωµα. ∆ηλαδή να γλυτώσεις ένα-δυο νερά. Αυτό πάντα έχει να κάνει µε το νερό. Το καλαµπόκι, θέλει νερό και φαγητό λιπάσµατα. Αν του κόψουν το νερό πρέπει να βρεις µια µεσοβέζικη λύση, έτσι ώστε να µπορέσει ο παραγωγός να πάρει µια απόδοση αρκετή να του δώσει τα προς το ζην».

 

Ιωάννης Μυλωνάς, Ερευνητής στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Χάρτης αποδοτικότητας και νερών με θρέψη iCorn

Η επιλογή του κατάλληλου υβριδίου είναι ο πιο οικονοµικός παράγοντας για να επιτύχουµε µια αυξηµένη και σταθερή παραγωγικότητα, αφού οι εισροές έχουν πιο αυξηµένο κόστος σε σχέση µε την κατάλληλη επιλογή του ιδανικού υβριδίου, είπε ο Ιωάννης Μυλωνάς, ερευνητής στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. «Από το 2017 και µετά επικεντρωνόµαστε σε παράγοντες που µπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, δηλαδή στην επιλογή του κατάλληλου υβριδίου. Μελετάµε την προσαρµοστικότητα των εµπορικών υβριδίων που υπάρχουν ήδη σε σχέση µε την κλιµατική αλλαγή και τις αποδόσεις. Εγκρίθηκε το πρόγραµµα iCorn, που σχετίζεται µε τη γεωργία ακριβείας και την επιφανειακή λίπανση στο καλαµπόκι», συνεχίζει ο Ιωάννης Μυλωνάς. Τελικός στόχος του προγράµµατος είναι η παροχή οµοιόµορφης θρέψης, έτσι ώστε όλο το χωράφι να παράγει το ίδιο για να  υπάρχει αυξηµένη και σταθερή παραγωγικότητα.

Γιάννης Στεφάνου Μελετητής στην Alpha Plan Consultants

Ανάγκη τροποποιήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο

Στις ουσιαστικές τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στον Αναπτυξιακό Νόµο ενόψει της δεύτερης πρόσκλησής του στάθηκε ο Γιάννης Στεφάνου, Μελετητής στην Alpha Plan Consultants. Όπως εξήγησε, και να γίνει 60-65% το µέγιστο ποσοστό του συνόλου της επένδυσης που αφορά την αγορά εξοπλισµού, τότε και πάλι ένας αγρότης υποχρεώνεται να γεµίσει το υπόλοιπο 30-35% του φακέλου µε αποθήκες ή φυτείες που και ακριβές είναι και δεν τις χρειάζεται. «Εάν είναι στο 65% και πάνω αρχίζουν οι παραγωγοί να συνδιαλλάσσονται πλέον µε τον Αναπτυξιακό Νόµο», εκτίµησε ο ίδιος. Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως ο παραγωγός θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι τα κονδύλια θα φτάσουν για έναν στους 4 ή για ένα στους 5, ενώ δεν θεωρεί ρεαλιστικό το χρονοδιάγραµµα υποβολής αίτησης για 1,5 µήνα.

 

Γιώργος Χίγκας, Πρόεδρος της ΧΙΓΚΑΣ Γ.  Α.Β.Ε.Ε

Στην κανονικότητα οι παραδόσεις τρακτέρ

«Από πλευράς προµήθειας µηχανηµάτων, έχουµε πλέον επιστρέψει αρκετά στην κανονικότητα» επεσήµανε ο πρόεδρος της ΧΙΓΚΑΣ Γ.  Α.Β.Ε.Ε , Γιώργος Χίγκας. «Η παράδοση των µηχανηµάτων πλέον γίνεται σε αντίθεση µε τους προηγούµενους µήνες που µια καινούργια παραγγελία έκανε από 8 έως και 12 µήνες παράδοσης. Τώρα έχουµε πέσει στους 3-4, ανάλογα φυσικά µε το µηχάνηµα, το οποίο πολλές φορές θα περίµενε κανένας ότι όσο πιο πολύπλοκο είναι ή αυτοκινούµενο και έχει συστήµατα πάνω, θα καθυστερούσε παραπάνω, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις ακόµα και σε απλά µηχανήµατα. Σε αντίθεση δηλαδή µε την επιστροφή στην κανονικότητα σε µεγαλύτερα µηχανήµατα, υπάρχουν ακόµα προµηθευτές που καθυστερούν. Εµείς θα είµαστε πανέτοιµοι να ανταποκριθούµε στη ζήτηση µε τα επόµενα προγράµµατα. Ευχόµαστε µόνο  να γίνουν οι διαδικασίες γρήγορα, γιατί η ιστορία δείχνει ότι ακόµα κι αν είναι πολλά υποσχόµενα αυτά που ακούγονται στην αρχή για υλοποίηση στο επόµενο 1, 2 ή και 3 µήνες, στην πράξη αυτό διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται», εξήγησε ο ίδιος.

 

Πάτροκλος Κωστούλης, Παραγωγός από τη Χάλκη Λάρισας

Ζήτημα ο χάρτης συνδεδεμένων, η ουσία είναι στην επάρκεια νερού

Να ξεκαθαρίσουν οι ιθύνοντες τι ισχύει και τί όχι αναφορικά µε τη συνδεδεµένη ενίσχυση των 55 ευρώ το στρέµµα ζητά από τη µεριά του ο παραγωγός καλαµποκιού Πάτροκλος Κωστούλης. «Πολύς κόσµος νοµίζει ότι θα πάρει αυτό το ποσό και αν δεν το πολλαπλασιάσει όπως πρέπει θα βρεθεί εκτεθειµένος στο ταµείο που λέµε. Έχουν χωρίσει τον κόσµο σε 2 χάρτες. Ο χάρτης που παίρνει τα 55 ευρώ και ο χάρτης που δεν παίρνει τα 55 ευρώ. Εµείς τα κάνουµε δώρο αυτά αρκεί να µας φέρουν νερό. Αν µας φέρουν νερό, να ξέρετε ότι όλα αυτά θα εξισορροπηθούνε», θα σηµειώσει. Στη συνέχεια, αναφερόµενος στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήµατα, ο Πάτροκλος Κωστούλης σηµειώνει πως δεν µπορεί να ολοκληρώσει την επένδυση του σε Net Metering µέσω Σχεδίων Βελτίωσης, αφού ο ∆Ε∆ΗΕ δεν έχει γραµµές διαθέσιµες, ενώ στάθηκε ξανά στη σηµασία του σωστού υβριδίου και στην επάρκεια νερού. «Ο εκσυγχρονισµός είναι αυτός που θα µπορεί να προσφέρει από δω και πέρα περισσότερα κιλά την κάθε ποικιλία που θα µπορούσε να σπείρουµε µαζί µε τις καιρικές συνθήκες. Και έπειτα οι ποικιλίες που θα πρέπει να ακολουθήσουµε και να αποφασίσουµε ποιες θα είναι αυτές. Από 1800 κιλά έως 2 τόνους είναι οι αποδόσεις που πρέπει να κυνηγά ένας οργανωµένος παραγωγός».

 

Δημήτριος Γάτος, Γενικός Διευθυντής- Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Με δύο σελίδες σωστού business plan ανοίγει η στρόφιγγα

Έτοιµη για παραγωγικές συζητήσεις και ουσιαστική συµβολή στην επιτυχή ολοκλήρωση των επιχειρηµατικών σχεδίων κάθε παραγωγού δηλώνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. «Μπορούµε να βοηθήσουµε τις αγροτικές επιχειρήσεις, τα µεγάλα αγροτικά σχήµατα και τους συνεταιρισµούς να διατηρήσουν την αποθήκη τους, το απόθεµά τους και να µην αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν σε χαµηλότερες τιµές», λέει ο ∆ηµήτριος Γάτος,  Γενικός ∆ιευθυντής- Εκτελεστικό Μέλος ∆Σ, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας. «Μπορούµε να  κάνουµε µια χρηµατοδότηση ως τράπεζα, χρησιµοποιώντας το ενέχυρο της αποθήκης που έχει κάθε παραγωγός ή έµπορος, ώστε να διασφαλίσει την κερδοφορία του, να πουλήσει αργότερα ή την επόµενη σεζόν κι αν αυτό γίνει από τα τραπεζικά ιδρύµατα, θα µπορέσει να δηµιουργηθεί και µια ισορροπία τιµών». Επιπλέον, ο ∆ηµήτρης Γάτος απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να καταρτίσουν ένα σωστό επιχειρηµατικό σχέδιο και να εκµεταλλευτούν κάθε χρηµατοδοτικό πρόγραµµα για να καλύψουν µικρές και µεγάλες ανάγκες τους. «∆εν απαιτεί κανείς κανένα θεόρατο business plan. Το όλο πλάνο µπορεί να είναι 2 σελίδες και µπορεί να το κάνει και µόνος του ή µε τη χρήση του συµβούλων και να το καταθέσει. Να δηλώσει τράπεζα. Η αξιολόγηση είναι άµεση όπως και η εκταµίευση», θα καταλήξει ο Γενικός ∆ιευθυντής της Τράπεζας.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-03-2023 15:18Τζιμ

Εγώ θα έλεγα ότι από τους πολύ οργανωμένους παραγωγούς που έχει η Ελλάδα και περιμένουν στην τράπεζα κάθε τελος Οκτωβρίου και 20 Δεκεμβρίου τις επιδοτήσεις για να τα βγάλουν πέρα στόχος οι τέσσερις τόνοι το στρέμμα.1500 κιλά και είναι αρκετά καλά κύριοι τα παραπάνω αφήστε τους να ονειρεύονται.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία