BACK TO
TOP
Agrotica

Όποιος προσαρμόζεται επιβιώνει, όχι ο δυνατός η κατεύθυνση της Πειραιώς

Με σημείο αιχμής την υποστήριξη των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, τη διετία 2022-23, από συνεργατικά σχήματα – πελάτες της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συνεχιστεί και το 2024 η δυναμική πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς στον εγχώριο πρωτογενή τομέα.

DSC_6422_social_media

Γιάννης Πανάγος, Λεωνίδας Λιάμης

373
1

Επιβιώνει ο προσαρμοστικός όχι ο έξυπνος και ο δυνατός η κατεύθυνση της Πειραιώς

Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης ύψους 150 εκατ. ευρώ, μέσω των τριών κομβικών δράσεων που αφορούν στη μεταποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και υλοποιούνται στο πλαίσιο του οικονομικού μετασχηματισμού του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου της χώρας.

«Έχουμε δώσει ήδη 80 επιστολές πρόθεσης χρηματοδότησης, αρκετά από αυτά έχουν πάρει εγκρισιμότητα και υλοποιούνται και εκτιμούμε ότι θα εκταμιεύσουμε, εντός του τρέχοντος έτους, ένα ποσό περίπου 55 εκατ. ευρώ, σε μακροπρόθεσμα δάνεια, που συναρτώνται με αυτές τις επενδύσεις», επισήμανε ο διευθυντής Κέντρων Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα, διεύθυνση Αγροτικής Τραπεζικής του τραπεζικού ιδρύματος, Γεώργιος Αβατάγγελος, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης το κομμάτι της λιανικής τραπεζικής, με μια μεγάλη παλέτα προϊόντων, ενώ γνωστοποίησε ακόμη ότι στο πρώτο τρίμηνο φέτος, θα είναι διαθέσιμα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με την εγγύηση του EIF.

Μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την ΕΘΕΑΣ και την Τράπεζα Πειραιώς, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica, με θέμα «Συνεργατικά σχήματα του αγροδιατροφικού κλάδου-αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας-Βιώσιμη ανάπτυξη, λειτουργική ανθεκτικότητα και εξωστρέφεια», ο ομιλητής εστίασε και στη μεγάλη σημασία που δίνει η τράπεζα στα συνεργατικά σχήματα ως επιχειρηματικές οντότητες.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν σήμερα 350 χρηματοδοτούμενοι αγροτικοί συνεταιρισμοί και συνεργατικά σχήματα, 450 εκατ. ευρώ πιστοδοτικά όρια σε χρηματοδοτήσεις και εγγυητικές επιστολές και με πυλώνα τα κέντρα επιχειρηματικότητας, που έχουν διασπορά σε όλη την Ελλάδα, η εξυπηρέτηση επιτυγχάνεται γρήγορα και αποδοτικά.

«Η χρηματοδότηση για εμάς δεν είναι μια πρόσκαιρη ροή κεφαλαίων, αλλά έρχεται να λύσει διαρθρωτικά προβλήματα και να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Η γεωργία σήμερα οφείλει να είναι οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά ασφαλής», σημείωσε ο κ. Αβατάγγελος και έσπευσε να συμπληρώσει πως «στηρίζουμε ευρύτερα τις δράσεις που συμβάλλουν στην αειφορία και εστιάζουμε στην εξυπηρέτηση όλης της αλυσίδας, συμπράττουμε στα θέματα των ΑΠΕ, είμαστε η τράπεζα του αγροτικού τομέα και θεωρούμε πως η μετάβασή του χώρου, τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί παρά να είναι ψηφιακή».

«Επιβιώνει ο προσαρμοστικός και όχι ο έξυπνος και ο πιο δυνατός»

Ειδικά για τα συνεργατικά σχήματα, τόνισε πως πρέπει να έχουν όραμα και να διαμορφώνουν στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, να διαθέτουν αποτελεσματική δομή και οργανωτική λειτουργία, αλλά απαιτείται να διαπνέονται και από προσαρμοστικότητα και λειτουργική ανθεκτικότητα, που σημαίνει να μπορούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους κι απρόβλεπτα, χωρίς να διακόπτεται η επιχειρησιακή τους λειτουργία.

«Η ανθεκτικότητα αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της βιωσιμότητας και πρέπει να συνδέεται και με την προσαρμοστικότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε την εξελικτική θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου βάσει της οποίας «στον αγώνα για την επιβίωση των ειδών δεν επικρατεί απαραίτητα ο πιο δυνατός ή ο πιο έξυπνος, αλλά εκείνος που μπορεί να προσαρμοστεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στις αλλαγές του περιβάλλοντος».

Υπό το πρίσμα αυτό και κοιτάζοντας όπως υπογράμμισε στο μέλλον, οι συμπράξεις είναι επιβεβλημένες, οριζόντια και κάθετα, σε όλη την αλυσίδα του τομέα της αγροδιατροφής και κάλεσε τους παριστάμενους να μην τις φοβούνται, διότι δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα οδηγήσουν σε απώλεια του ελέγχου στο εκάστοτε συνεργατικό σχήμα.

Για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του, περί της αναγκαιότητας να προχωρήσουν οι συνενώσεις δυνάμεων, ο κ. Αβατάγγελος αναφέρθηκε στα στοιχεία του μητρώου του ΥπΑΑΤ, από τα οποία προκύπτει πως με σημείο αναφοράς το 2021, υφίστανται 1.145 συνεργατικά σχήματα.

«Από αυτούς το 75% έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 500 χιλ. ευρώ. Είναι ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν σημαίνει βέβαια απαραίτητα ότι δεν είναι βιώσιμοι, ή ότι δεν είναι ανθεκτικοί. Γεννώνται όμως ζητήματα για το κατά πόσο μπορούν να έχουν αναπτυξιακή δυναμική», υποστήριξε και παρότρυνε ειδικά τους μικρούς συνεταιρισμούς να ενώσουν τα εμπορικά τους κανάλια και τις πηγές προμήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε τις οικονομίες κλίμακας καθοριστικό στοιχείο για την οικονομική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των συνεργατικών σχημάτων. «Συνεπώς, όλων των ειδών οι συνεργασίες είναι αποδεκτές στην προσπάθεια αυτή, υπό μια προϋπόθεση: να είναι επιχειρηματικά αποτελεσματικές, οικονομικά/κοινωνικά προσοδοφόρες και στρατηγικά να προάγουν τη λειτουργική ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη», είπε και συμπλήρωσε ότι τα συνεργατικά σχήματα οφείλουν και μπορούν να εφαρμόζουν επιχειρησιακές κατευθύνσεις και να χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα, που διασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη και απρόσκοπτη επιχειρηματική συνέχεια». 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Προτεραιότητα Πειραιώς στα συνεργατικά σχήματα,  ενίσχυση αγροτικού τομέα

Ξεκάθαρη προτεραιότητα στα συνεργατικά σχήματα, προκειμένου να διευκολυνθεί η βιώσιμη μετάβαση στην αειφόρο γεωργία, επιλέγει η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τα όσα διατυπώθηκαν σε διαδοχικές συναντήσεις των επιτελών της με όλους τους συντελεστές του αγροτικού χώρου, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica.

Σε συνάντηση μάλιστα του CEO Χρήστου Μεγάλου με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, εξετάσθηκαν τα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή και ευρύτερα τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς σε αυτό το νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται:

Με το βλέμμα στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027, η οποία στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σταθερά δίπλα στον αγροτικό κόσμο αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και προσφέρει ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες τραπεζικές λύσεις σε κάθε αγρότη, αγροτικό συνεταιρισμό και αγροτική επιχείρηση.

Στο πλαίσιο της Agrotica, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λ. Αυγενάκη, παρουσία και του γενικού γραμματέα ΥΠΑΑΤ κ. Γ. Στρατάκου, του Ανώτερου Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θ. Τζούρου και του Γενικού Διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλ. Αλεξάνδρου. Στη συνάντηση εξετάσθηκαν τα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή και ευρύτερα τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς σε αυτό το νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναγνωρίζει την ανάγκη μετάβασης του πρωτογενή τομέα σε ένα βιώσιμο αύριο. Τον σκοπό αυτό εξυπηρέτησαν και οι τρεις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Agrotica και τις οποίες χαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής του Ομίλου Πειραιώς, κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου.

  • Τις απόψεις μελετητών-συμβούλων από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας συζήτησαν τα στελέχη της Αγροτικής Τραπεζικής στη συνάντηση εργασίας «Ευκαιρίες και προκλήσεις στη νέα προγραμματική περίοδο για τον αγροτικό τομέα», την οποία συντόνισε ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γ. Χανιωτάκης.
  • Στην εκδήλωση «Συνεργατικά Σχήματα του Αγροδιατροφικού Κλάδου- Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της επόμενης μέρας- Βιώσιμη Ανάπτυξη, Λειτουργική Ανθεκτικότητα, Εξωστρέφεια», η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΕΑΣ) και υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξετάσθηκε εκτενώς η μετάβαση στο αειφόρο αύριο μέσα από τα συνεργατικά σχήματα του Αγροτικού Τομέα. Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλέξης Πολυτάκης, μίλησε ο Διευθυντής Κέντρων Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Αβατάγγελος, ο οποίος εστίασε στη δυναμική των Ομάδων Παραγωγών, των Συνεταιρισμών και των εταιρικών συμπράξεων και την ενίσχυση της βιώσιμης επιχειρηματικότητάς τους μέσα από τα ολοκληρωμένα χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας.
  • Σε ειδική εκδήλωση του προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς “EQUALL Women in Agriculture”, οι αγρότισσες κα Παρασκευή Μπίκη και κα Παρέσσα Σιδηροπούλου, οι οποίες ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, συμμετείχαν σε συζήτηση με την κα Νάνσυ Ζαχαριάδου από τη Μονάδα Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δράσεων του Ομίλου Πειραιώς και τον κ. Αλκιβιάδη Αλεξάνδρου, Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής του Ομίλου Πειραιώς. Στη συζήτηση , οι κυρίες Μπίκη και Σιδηροπούλου τόνισαν τα εφόδια που αποκόμισαν από το πρόγραμμα, προκειμένου να συνεχίσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω την άσκηση της αγροτικής τους δραστηριότητας. Ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος επιμόρφωσης, καθοδήγησης και δικτύωσης “EQUALL Women in Agriculture” ξεκινάει την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.equall.gr

Στο πλαίσιο της έκθεσης, τα στελέχη της Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς είχαν σειρά επαφών με αγρότες, εκπροσώπους συνεργατικών σχημάτων και αγροδιατροφικών επιχειρήσεων, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει η Τράπεζα για τη στήριξή τους και την επιτυχή μετάβασή τους σε ένα αειφόρο μοντέλο αγροτικής παραγωγής.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-02-2024 11:45Φτανει πια.

Τετοιους συμβουλους λαμογια που επικαλλειται το αρθρο,εχουμε και στην Κορινθια και συγκεκριμενα στην περιοχη της Σικυωνας.ενα αρχιλαμογιο μεγαλης εμβελειας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία