BACK TO
TOP
Γνώμες

Ανησυχεί κανείς για το ελαιόλαδο;

Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους υπεύθυνους της κυβέρνησης, την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φ. Αραμπατζή και τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Άγ. Συρίγο, που χαιρέτησαν την διαδικτυακή εκδήλωση για το ελαιόλαδο,που οργάνωσε την Πέμπτη 1η Απριλίου 2021 το τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφολογίας και Βιοϊατρικής του New York College, αλλά και τους θεσμικούς παράγοντες του ελαιοκομικού τομέα και τους αγρότες.

Xartzoulakis_KWNOS

Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

2
0

Τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στο κόσμο αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια (1990/91 μέχρι 2019/20) κατά 96,4% και η κατανάλωση αυξήθηκε 94,2% αντίστοιχα. Σε όλες τις μεσογειακές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιταλία, που όμως έχει επικεντρωθεί στη υψηλή ποιότητα και ο παραγωγός απολαμβάνει πολύ υψηλότερες τιμές, η παραγωγή ελαιολάδου αυξήθηκε σημαντικά την ίδια περίοδο. Η Ισπανία υπερδιπλασίασε την ποσότητα και βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα, η Πορτογαλία, η Τυνησία και η Τουρκία με συγκεκριμένο  στρατηγικό σχέδιο αύξησαν σημαντικά την παραγωγή  (300%, 45% και 253% αντίστοιχα) και βελτίωσαν την ποιότητα του ελαιολάδου, όπως και άλλες ανταγωνίστριες χώρες στη Μεσόγειο (Μαρόκο, Συρία, κλπ).

Στην Ελλάδα, η παραγωγή ελαιολάδου μειώθηκε κατά 23% για την ίδια περίοδο, αν και έγιναν αρκετές νέες φυτεύσεις. Δυστυχώς και η βασική καλλιέργεια της χώρας, η ελαιοκαλλιέργεια, είναι στον ‘αυτόματο’ πιλότο. Κανένας κεντρικός σχεδιασμός με στόχους, καθένας κάνει ότι νομίζει για να επιβιώσει με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις την υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Η εξέλιξη των τιμών παραγωγού τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει τη φθίνουσα πορεία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία