BACK TO
TOP
Εταιρικά Νέα

Προ των πυλών κίτρινες ποικιλίες για τη «Ζευς Ακτινίδια»

Νέες επενδύσεις εκσυγχρονισμού κι επέκτασης των εγκαταστάσεών της, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ έχει σε εξέλιξη η «Ζευς Ακτινίδια», ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να ενισχύσει το «καλάθι» των προϊόντων της με την προσθήκη κίτρινων ποικιλιών ακτινιδίων, αλλά και βερικόκων.

885112323029b4ff67c59e5af71d2a8a_XL

Λεωνίδας Λιάμης

2
0

Η δραστήρια οργάνωση από την Πιερία σχεδίασε έγκαιρα το επενδυτικό της πλάνο, εστιάζοντας στην αυτοματοποίηση της λειτουργίας της, αλλά και σε νέες υποδομές, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και στις προκλήσεις που συνεπάγεται η επιλογή της να ανοίξει τη «βεντάλια» των προϊόντων, που διαχειρίζεται.

Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του εκσυγχρονισμού, οι επενδύσεις είναι της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον προσεχή Οκτώβριο. «Αλλάξαμε τον καλιπραδόρο, προχωράμε σε αντικατάσταση των κλουβών με bins, εγκαθιστούμε ρομποτικούς μηχανισμούς ώστε να γίνεται αυτόματα η μετακίνηση των προϊόντων στο εσωτερικό της μονάδας, αναπτύσσουμε νέο πρόγραμμα ERP και γενικά αυτοματοποιούμε τη λειτουργία μας», ανέφερε ο κ. Μανώσης.

Ως προς τις υποδομές, οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε κτηριακά και σε νέους ψυκτικούς θαλάμους δυναμικότητας 3.800- 4.000 τόνων, ενώ θα αποκτηθεί και δεύτερος καλιμπραδόρος, μόνο για συσκευασία, ώστε ο υφιστάμενος να χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη διαλογή. Η δαπάνη υπολογίζεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δρομολογηθεί προς το τέλος του 2021.

Η προετοιμασία αυτή σε εξοπλισμό κι εγκαταστάσεις, σχετίζεται άμεσα με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της οργάνωσης. «Έχουμε προ των πυλών το λανσάρισμα των κίτρινων ακτινιδίων. Είναι νέες ποικιλίες που έχουν αναπτυχθεί και πατενταριστεί από την New Kiwi Plant, με έδρα στην Ιταλία, στην οποία μετέχει ισομερώς και η Ζευς Ακτινίδια, μαζί με άλλους τρεις εταίρους», εξηγεί ο συνομιλητής μας.

Κάποιες από τις καινούριες ποικιλίες έχουν φυτευτεί ήδη σε κτήματα περίπου 50 στρέμματα, πέριξ των εγκαταστάσεων της «Ζευς Ακτινίδια» και αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή τους μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

«Ως πρώτη χρονιά θα είναι μια μικρή παραγωγή», τόνισε ο κ. Μανώσης, ενώ αναφορικά με το πώς θα αναπτυχθεί η καλλιέργεια, εξήγησε πως επειδή τα φυτά παράγονται στην Ιταλία, το πόσα θα δοθούν σε κάθε χώρα είναι κάτι που θα συναποφασιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τους άλλους εταίρους στη New Kiwi Plant.

«Στόχος μας είναι προς το τέλος του 2020 να καταλήξουμε στα μέλη της οργάνωσής που θα κάνουν τις νέες φυτεύσεις το 2021», επισήμανε ο επικεφαλής της Ζευς Ακτινίδια. Πρόσβαση στις νέες πατενταρισμένες ποικιλίες της New Kiwi Plant πάντως, θα έχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι στο Βόρειο και το Νότιο ημισφαίριο, εφόσον βέβαια τηρούν τους όρους του συμφωνητικού που θα καλούνται να υπογράφουν και πληρώνουν τα σχετικά προβλεπόμενα royalties.

Αναφορικά με τα βερίκοκα, ο κ. Μανώσης τόνισε ότι «μπαίνουμε δειλά – δειλά στην καλλιέργεια. Κάποια μέλη μας έχουν φυτέψει περί τα 150 στρέμματα με 3-4 ποικιλίες βερίκοκα, τα οποία είναι στον 3ο χρόνο». Ο ίδιος εξήγησε πως η επιλογή να ενταχθούν στο προϊόντικό καλάθι της «Ζευς Ακτινίδια» υπαγορεύτηκε κυρίως από την ανάγκη της να κλείσει το κενό που εμφανίζει, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, στον κύκλο της παραγωγικής λειτουργίας της. Διότι στο διάστημα αυτό κάθε χρόνο, ελλείψει παραγωγικού αντικειμένου επιβαρύνεται από λειτουργικά έξοδα, χωρίς να έχει καθόλου έσοδα.

Μέχρι στιγμής η οργάνωση δραστηριοποιείται στα πράσινα ακτινίδια της ποικιλίας Hayward, για τα οποία η χρονιά εξελίχθηκε ικανοποιητικά με την εκκαθάριση να δίνει τιμή παραγωγού μεταξύ 44 και 62 λεπτών το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα που παρέδωσε ο καθένας, καθώς και στα επιτραπέζια σταφύλια της ποικιλίας Crimson Seedless.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία