BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Στο χώμα πολλά ροδάκινα στην Ημαθία από ξαφνικό μπουρίνι μέσα στη νύχτα

Σε προσπάθεια καταγραφής του ύψους της ζημιάς που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους βρίσκονται από τα ξημερώματα οι αγρότες στο νομό Ημαθίας, όπου ένα ξαφνικό μπουρίνι κυριολεκτικά ξερίζωσε ροδακινιές και πέταξε σε πολλά χωράφια τον ώριμο καρπό στο έδαφος, καθιστώντας τον μη εμπορεύσιμο.

448401653_984144116509674_7423517435350844377_n__1__3

913
0

Αντιμέτωπος με ανέμους πολλών μποφόρ βρέθηκε ο νομός Ημαθίας το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουνίου, με το ισχυρό μπουρίνι να ξεριζώνει δέντρα, στύλους ρεύματος και λαμαρίνες προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές. Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 70 κλήσεις. Στη Βέροια έπεσαν κολόνες φωτισμού, βυθίζοντας περιοχές στο σκοτάδι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα, χωρίς όμως να αναφερθεί τραυματισμός. Στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας και της Νάουσας οι πυροσβέστες κλήθηκαν σε 41 περιπτώσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Από το βράδυ της 13ης Ιουνίου αγρότες που είδαν τις καλλιέργειές τους να αχρηστεύονται έχουν ξεκινήσει να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες και βίντεο που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με δηλώσεις τοπικού αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, από τις πρώτες πρωινές ώρες οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ημαθίας πραγματοποιούν αυτοψίες προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών σε επιχειρήσεις και φυτική παραγωγή ώστε να προχωρήσουν άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ενημέρωσης των αρμόδιων Υπουργείων και του ΕΛΓΑ για την ταχύτερη δυνατή υποστήριξη και αποζημίωση των πληγέντων.

Σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Σύλλόγου Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας" έχει ως εξής: 

"Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν χθες 13/6/2024, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην περιοχή του Δήμου Νάουσας σε καλλιέργειες με (ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια μήλα κά).

Η σφοδρότητα του ανέμου είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των καρπών, (σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από το 50%), υποβάθμιση της ποιότητας από τους ανέμους σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, που επέφερε  "μαλάκωμα" των καρπών σε ποικίλες που συγκομίζονται αυτή την εποχή, καθώς και τριβή των καρπών καθιστώντας τους β' ποιότητας.

Από την μανία του ανέμου σπάσαν δέντρα , ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν αποθήκες, στάνες κά.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο σύλλογος μας με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια μας έγινε γνωστό ότι οι επόπτες διενεργούν ελέγχους, και ότι οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές  ώστε να υπάρξει αναγγελία ζημιάς. Όσον αφορά το ζήτημα του προσωπικού ο οργανισμός παραμένει υποστελεχωμένος, αφού μόλις 4 μόνιμοι μετακινήθηκαν προς το υποκατάστημα, ενώ οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα καθυστερήσουν το ελάχιστο ένα μήνα!

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας" ζητά:

Την άμεση αναγγελία ζημιάς, Τώρα  να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις με έμπειρο επιστημονικό δυναμικό,και μέσα  μετακίνησης ώστε να γίνουν έγκαιρεςκαι έγκυρες εκτιμήσεις., Δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ που θα αναγνωρίσει και θα αποζημιώνει από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες στο 100% της ζημιάς με επαρκή κρατική χρηματοδότηση".
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία