BACK TO
TOP
Πληρωμές

Δικαιούχος «έλαβε» 14 εκατ. ευρώ για βιολογικά 200.000 στρεμμάτων

Σχεδόν 14 εκατ. ευρώ ενίσχυση για βιολογικά, εισέπραξε τον περασμένο χρόνο (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2022), συγκεκριμένος δικαιούχος κοινοτικών ενισχύσεων, ονόματι Σπυρίδων Κανελλόπουλος και από τη στιγμή που το θέμα άρχισε να παίρνει δημοσιότητα οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τρέχουν και δεν φτάνουν.

pliromes-agrotwn-mesa-iouliou

33487
43

Μνημείο λαθροχειρίας με «δικαιούχο» που  εισέπραξε 13.999.196 ευρώ για βιολογικά...  200.000 στρεμμάτων

Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα με τα ονόματα που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν πληρωμές που έγιναν βάσει του ΟΣΔΕ 2022, υπήρχε μέχρι την περασμένη εβδομάδα το όνομα Σπυρίδων Κανελλόπουλος, στο οποίο φαινόταν καθαρά ότι είχαν αποδοθεί για τη συγκεκριμένη χρονιά ενισχύσεις από το πρόγραμμα Βιολογικών, ύψους 13.999.196,83 ευρώ.

Η συγκεκριμένη λίστα αναρτήθηκε με βάση τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τους κοινοτικούς κανονισμούς (Κανονισμός (EE) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) περί τα μέσα Ιουνίου και σ’ αυτή φαίνονταν καθαρά ότι ο δικαιούχος είχε εισπράξει εδώ και 2 χρόνια περίπου, το προαναφερθέν ποσό.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 973 της Agrenda


Ειδικότερα, από την αναζήτηση στο σχετικό link το οποίο είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, εντοπίσθηκε παραγωγός με το Ο/Ε Σπυρίδων Κανελλόπουλος από την περιοχή της  Ήλιδας της  Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που έλαβε το έτος 2023 για την Βιολογική Γεωργία  13.999.196,83 ευρώ.

Προφανώς και το ποσό αυτό είναι εξωπραγματικό όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα κοινοτικά δεδομένα.  Από έρευνα για τον συγκεκριμένο παραγωγό δεν βρέθηκε στην περιοχή κανένα ίχνος, δηλαδή κανένα στοιχείο που να τον ταυτοποιεί,  όπως και κανένας δεν γνωρίζει να έχει υποβληθεί τέτοια δήλωση ΟΣΔΕ γιατί η Βιολογική Γεωργία ανήκει στα μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης που πληρώνονται βάση του ΟΣΔΕ. Σημειωτέρον ότι για να λάβει κάποιος 14 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση στην Βιολογική Γεωργία πρέπει να δηλώσει εκτάσεις πάνω από 200.000 στρέμματα. Τέτοια εκμετάλλευση δεν υπάρχει στην Ελλάδα.  

Όταν η συγκεκριμένη περίπτωση άρχισε να γίνεται γνωστή και ειδικά μετά τη δημόσια δήλωση επ’ αυτού του προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Παύλου Σατολιά,  το Σάββατο 6 Ιουλίου, οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρχισαν να… τρέχουν, έτσι ώστε να σβήσουν τα ίχνη.

Έτσι, στις 7 Ιουλίου, εκεί που αναγράφονταν το συγκεκριμένο όνομα του δικαιούχου, το ποσό παρέμεινε το ίδιο αλλά μπροστά από τον αριθμό 13.999.196,83 ευρώ εμφανίσθηκε το αρνητικό πρόσημο (-) δηλαδή - 13.999.196,83 ευρώ, πράγμα που δείχνει ότι ξαφνικά το συγκεκριμένο ποσό εμφανίζεται (μετά από 2 χρόνια παρακαλώ) ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Και σαν να μην φθάνει αυτό, σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου, αν προστρέξει κανείς στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αντί του ονόματος, Σπυρίδων Κανελλόπουλος, εμφανίζεται πλέον το όνομα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

Προφανώς και ο αρμόδιος Οργανισμών Πληρωμών οφείλει να δώσει επ’ αυτού δημόσια κάποιες εξηγήσεις, αντί να αλλάξει κάθε μέρα τα στοιχεία που επισήμως έχει αναρτήσει. Την ίδια ώρα βέβαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, οφείλει να ζητήσει την εξιχνίαση του θέματος, πιθανότατα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα μετά τη γνωστή πλέον ιστορία με τα 63 εκατ. ευρώ της ίδιας χρονιάς που πληρώθηκαν με βάση των στοιχείων ΟΣΔΕ της προηγούμενης (δηλαδή ποσά που αφορούσαν τη χρονιά δηλώσεων 2022 πληρώθηκαν με βάση τη χρονιά δηλώσεων 2021) και για το οποίο οι επίσημες αρχές επικαλούνται… εκ παραδρομής σφάλμα. Σημειωτέον ότι επ’ αυτού έχουν ήδη αποφανθεί οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές και κρίνουν το ποσό ως αχρεωστήτως καταβληθέν, πράγγμα που σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιστρέψει αυτά τα χρήματα μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ αναφέρονται τα ακόλουθα:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε «ομηρία» οι αγρότες – Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς για το κλειστό ΟΣΔΕ 2024 και τις λανθασμένες πληρωμές

Στον αέρα βρίσκονται οι πληρωμές των ενισχύσεων, καθώς η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτρέπει την πλήρη λειτουργία της κυβερνητικής πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, όπως έχει τονίσει η ΕΘΕΑΣ μέσα από παρεμβάσεις και επιστολές της προς τον Οργανισμό.

Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Παύλου Σατολιά

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κ. Παύλος Σατολιάς σε δηλώσεις του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», σχολίασε τα όσα καταγγέλλονται για τις πληρωμές: «Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πήγαν καλά και αυτό είναι απόρροια της κακής λειτουργίας του Οργανισμού», σημειώνει.

Ενίσχυση 13,9 εκατ. σε αγρότη…

Ενδεικτικών των λανθασμένων τρόπων πληρωμών των ενισχύσεων, είναι και η αποκάλυψη που κάνει ο κ. Σατολιάς: «Υπάρχει ΑΦΜ αγρότη σε περιοχή της Πελοποννήσου στον οποίο πληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με ποσό 13,9 εκατ. ευρώ… Πιθανότατα πρόκειται περί λάθους. Αλλά αυτά τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου που αδυνατεί να προχωρήσει σε νέες τεχνολογίες μας ανησυχούν ως προς το μέλλον των πληρωμών των αγροτών».

Τα δεσμευμένα ΑΦΜ

Στον κ. Σατολιά ετέθησαν και οι καταγγελίες που γίνονται σχετικά με τα «σφάλματα» στις πληρωμές του Ιουλίου του 2023 και σύμφωνα με αυτές ο λανθασμένος υπολογισμός υπέκρυπτε την προσπάθεια να πληρωθούν δεσμευμένα αγροτικά ΑΦΜ: «Αναφέρεστε σε 16.000 ΑΦΜ, κάποια από τα οποία αδίκως βρίσκονται σε ομηρία και θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα ποσά. Υπάρχουν, όμως, και ΑΦΜ τα οποία πληρώνονται σε βάρος των πραγματικών αγροτών. Η θέση μας είναι καθαρή: Όχι μόνο να μην πληρωθούν αλλά αυτές οι περιπτώσεις να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη». «Πρέπει τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτόν που παράγει» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.

Στον αέρα οι πληρωμές για το 2024

Πέραν, αυτών, όμως ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί και για τις πληρωμές του 2024. Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων στο ΟΣΔΕ δεν έχει ακόμη ανοίξει στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Λειτουργεί για τις on line αιτήσεις ενίσχυσης των αγροτών σε περιβάλλον gov.gr, αλλά για τα ΚΥΔ αν και είναι ίδια ακριβώς τεχνολογία το άνοιγμά της παραμένει μπλοκαρισμένο…Γεγονός, που έχει επισημάνει και η ΕΘΕΑΣ μέσω των παρεμβάσεών της.

«Το πιο σημαντικό είναι πως έχουμε μπει στον Ιούλιο και δεν έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για τα ΚΥΔ. Από τους 650.000 αγρότες, μόνο οι 2500 υπέβαλαν δηλώσεις και πρόκειται για παραγωγούς που έκαναν μόνοι τους τις αιτήσεις», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς και συνεχίζει: «Όσο καθυστερεί το άνοιγμα, τόσο λιγότερος χρόνος απομένει για την υποβολή των δηλώσεων. Εντελώς αδικαιολόγητα η πλατφόρμα δεν ανοίγει στα ΚΥΔ. Έτσι, με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει γίνει η πρώτη πληρωμή των ενισχύσεων, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία πληρωμών. Και αυτό επειδή όταν υποβληθούν οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνει έλεγχος, διορθώσεις πριν την καταβολή των ενισχύσεων».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ υπογραμμίζει: «Εμείς σαν αγρότες δεν μας ενδιαφέρει η πολιτεία ποιον τεχνικό σύμβουλο θα επιλέξει. Ωστόσο, οφείλει να εφαρμόζει κριτήρια αξιοπιστίας. Ποια αξιοπιστία υπάρχει με τέτοια σφάλματα που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι οι αγρότες; Εμείς θέλουμε λειτουργικό σύστημα όπως δηλαδή δουλεύει στο gov.gr. Οι δηλώσεις πρέπει να μείνουν σε αυτό το περιβάλλον που είναι δημόσιο και διαφανές και όχι στα χέρια κάποιου ιδιώτη…».

 

Σχόλια (43)
Προσθήκη σχολίου

15-07-2024 00:22Γεωργία

Έκαναν δήθεν λάθος στην απογραφή πρόβατων στο κρατικό Κτηνιατριο και δεν πέρασαν την απογραφή ηλεκτρονικα να φενετε στο σύστημα όταν την κάναμε 20/11/2023και δεν μας πλήρωσαν. Έγινε διόρθωση 10 Μαϊου 2024 αλλά χρήματα δεν πήραμε βιολογικά και μου είπαν από τον οπεκεπε τον Οκτώβριο αυτό ισχύει?

Απάντηση

10-07-2024 12:21Αυγενακης

Μάλλον τελείωσε η Ελλάδα, πολλά περιστατικά διάλυσης του κράτους, αγροτικος τομέας, δημόσια διοίκηση.

Απάντηση

10-07-2024 09:35Στελλα

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ...Είναι ένας οργανισμός που έπρεπε να μη υπάρχει από χθες από πέρυσι από πάντα.Αφου το μόνο που κάνει στη διαχείριση του είναι να ΚΛΕΒΕΙ χρήματα που είναι γιατρούς αγρότες .Τα χρήματα αυτά τα μοιράζονται εργατοπατερες και κάνουν βίλες και αμάξια και οι πραγματικοί αγρότες περνούν απ' τα τρία το μακρύτερο.Οποια κυβέρνηση και να είναι τι παρεάκι εκεί δε χαλάει τρωωωνε.Αμεση λοιπόν κατάργηση του καρκινοματος αυτού και στη δικαιοσύνη ...τι λέω τώρα για έλεγχο .Ποιοι τρώνε...

Απάντηση

09-07-2024 20:23Παρταολα

Μήπως μπορούν να δώσουν στην δημοσιότητα την κίνηση του λογαριασμού πίστωσης? Σε ποια τράπεζα πιστώθηκαν; Που μεταφέρθηκαν;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-07-2024 17:11Δημήτρης

Και τι τώρα περιμένουμε προκοπή!.. στην Ελλάδα οποίος κλέβει Πίο πολύ είναι αθώος 14 εκατομμύρια έξω είναι, εκκαθάριση 6,51 !!!

Απάντηση

09-07-2024 14:21Αγρότης του κόσμου όλου

Κάποια μέρα θα λογοδοτήσετε όλοι σας λαμόγια, μακάρι κρεμάλα σε όλους

Απάντηση

09-07-2024 14:18Κοροιδο

Ντροπή σας που κοροϊδεύετε τον αγρότη με τα δήθεν λάθη σας είστε όλοι για κλάματα αλήτες τησ κακιάς ώρας

Απάντηση

09-07-2024 12:37ΟΠΕΚΕΠΕ

Αυτός που πάταγε το κουμπί των πληρωμών βγήκε σε σύνταξη και ο νέος κάνει λάθη αλλά που θα πάει θα το μάθει να το δουλεύει το μηχάνημα. Ευχαριστούμε για την κατανόηση. Καλό καλοκαίρι

Απάντηση

09-07-2024 10:10George

Τώρα καταλάβετε που πάνε οι επιδοτήσεις και εμείς παίρνουμε δυευρα . Πάμε φουλ για τέταρτο μνημόνιο αναζητηται ένα κορόιδο Τσίπρας για να αναλάβει. Εγώ με 20 στρ. Βιολογικά δεν βγαίνω όλο το καλοκαίρι από το χωράφι αυτός ο τύπος με 200000 στρ. Πώς μπορεί . Εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι όλοι για την μπουζού μέσα

Απάντηση

09-07-2024 07:18Βαγγελης

Δεν ξερετε τι σας γινεται το εχεται τερματισει εκει στο οπεκεπε υπηρεσια του βοθρου και της διαφθορας,απο τι μια φαντασματα αγροτες που παιρνουν χιλιαδες ευρω και απο την αλλη πραγματικοι κτηνοτροφοι που παιρνουν ψιχουλα

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα