Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Εμπορεύματα

Screenshot_2022-11-28_at_16_30_07

Απώλειες, παρά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου στα μεγάλα χρηματιστήρια, κατέγραψαν οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων τον τελευταίο μήνα, με την Τράπεζα Πειραιώς, στο τελευταίο δελτίο τιμών που εξέδωσε, να εκτιμά πως ενδεχομένως οι πτωτικές πιέσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ειδικά στις περιπτώσεις του σιταριού, του καλαμποκιού και του βάμβακος.

Lipasmata-efodia-2_3

Σε ζώνη διευρυμένης ελλειμματικότητας εισέρχεται εκ νέου η αγορά λιπασμάτων, καθώς η εικόνα των πρώτων υλών δεν μεταβάλλεται, τα ενεργειακά κόστη και ειδικά αυτό που αφορά στο φυσικό αέριο, ενισχύονται, οι ανάγκες των καλλιεργειών είναι δεδομένες και τα αποθέματα του κλάδου ανύπαρκτα.

16-17_34

Αφορμή για μια συνεδρίαση δυναμικής ανόδου στο Σικάγο και ειδικά στην περίπτωση του καλαμποκιού ήταν η έκθεση προσφοράς και ζήτησης αγροτικώ εμπορευμάτων Σεπτεμβρίου που δημοσιεύθηκε αργά το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) την Δευτέρα 12 του μήνα, με τις εκτιμήσεις των ειδικών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, να επιβεβαιώνουν από την άλλη μια μετριοπαθή κατανάλωση στην αγορά βάμβακος.

maxresdefault_54_2_2

Μεγάλες ανατροπές φέρνει, όπως όλα δείχνουν, ο φετινός χειμώνας στις αγορές των αγροτικών προϊόντων, με τον ευρωπαϊκό βορρά να βρίσκεται ήδη σε δυσκολότερη θέση, καθώς το ενεργειακό κόστος και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο, απειλεί με λουκέτο μεγάλο αριθμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

9_22_2

Εμπόδια σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας των αγροτικών προϊόντος έρχεται να βάλει η ενεργειακή κρίση που κατά γενική ομολογία έχει γονατίσει πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο στον ορίζοντα διαφαίνονται λουκέτα σε εργοστάσια, μπλακ άουτ και τιμές ενέργειας βγαλμένες από σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Lipasmata-efodia-2_2

Διαφαινόμενες ελλείψεις και μια εποχιακή τάση ενίσχυσης των τιμών λιπασμάτων καθιστούν τις επόμενες εβδομάδες μια κατάλληλη στιγμή για εφοδιασμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τα απαραίτητα εφόδια για τις καλλιεργητικές ανάγκες της νέας χρονιάς. Το κλίμα στην αγορά δείχνει πως η ύφεση ανόδου που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο δεν ανταποκρίνεται στη νέα κατάσταση, με τις τελευταίες εξελίξεις να προοιωνίζουν ενδεχόμενες αυξήσεις τις τιμές.

Screenshot_2022-08-29_at_16_07_31

Δύσκολη υπόθεση η στάθμιση ανάμεσα στις μικρές σοδειές και την οικονομική επιβράνδυση για τις προοπτικές των τιμών στα αγροτικά εμπορεύματα επισημαίνει το τελευταίο Δελτίο Αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς, που εκτιμά ότι μεσοσταθμικά οι τιμές για τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων εμφανίζουν σημάδια στήριξης των τιμών στα υψηλά του εύρους.

Brazil_fertiliser_crisis_Ukraine_Mateus-Bonomi-Sipa-US_Alamy_2HNJ19C-2-scaled

Στενεύει κι άλλο η προσφορά λιπασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με την διαρκή άνοδο στις τιμές ενέργειας και ιδίως του φυσικού αερίου, να ωθούν μεγάλες βιομηχανίες σε περιορισμό του παραγωγικού τους δυναμικού.

GettyImages_1137527436

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ που ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού και περιορίζουν τις αγορές ρούχων, προτρέπουν τους εμπόρους λιανικής να μειώσουν τις τιμές τους, προκειμένου να διαθέσουν τα αποθέματά τους.

elpida

Ανάμεσα στα 0,99 σεντς με 1 δολάριο έναντι του αμερικανικού νομίσματος διαμορφώνεται πλέον η αξία του -πιο αδύναμου από το 2002- ευρώ, σε μια εξέλιξη που τουλάχιστον για τα αγροτικά εμπορεύματα και την πορεία των εξαγωγών έρχεται να ευνοήσει τις ευρωπαϊκές παραγωγές.

shutterstock-1826119061

Οι αγρότες από τη Νεμπράσκα έως το Οχάιο πλησιάζουν στην τελική ευθεία μιας από τις πιο ταραχώδεις καλλιεργητικές περιόδους που έχουν υπάρξει ποτέ, με τον κόσμο να περιμένει νευρικά να δει αν οι συγκομιδές καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ θα είναι αρκετά μεγάλες για να αναζωογονήσουν τα αποθέματα που μειώθηκαν λόγω πολέμου και καιρικών συνθηκών, αναφέρει το Bloomberg. 

droughtmaize

Σημαντικές είναι οι ενδείξεις που θέλουν την προσφορά ζωοτροφών και δημητριακών στην ευρωπαϊκή αγορά στενεμένη, σε μια συγκυρία που καθιστά ακριβές τις μεταφορές και τα λιμανιάτικα κόστη, όσο η επίμονη ξηρασία έχει στεγνώσει τα βοσκοτόπια της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα η ήδη υψηλή ζήτηση να ενισχύεται, με έμμεσο τρόπο, περαιτέρω.

8EEA63CD-588D-4A39-8F6D-C6A2BF0DE603_2

Μακριά από την υλοποίησή της δείχνει να απέχει η συμφωνία για τη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που συντηρεί ακόμα ψηλά τις τιμές των δημητριακών, τόσο διεθνώς όσο και στην εγχώρια αγορά.

sitari-8-3-22

Σημαντική αποκλιμάκωση στην τιμή τους εμφάνισαν τόσο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων όσο και τα επιμέρους προϊόντα, με πρωταγωνιστές το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σόγια, το βαμβάκι και τον χυμό πορτοκαλιού, αναφέρει το μηνιαίο δελτίο τιμών της Τράπεζας Πειραιώς για τον Ιούλιο.

16-17_29

Νέες αναταράξεις στις ισορροπίες της αγοράς αγροτικών εμπορευμάτων αναμένεται να φέρουν τα κύματα ξηρασίας που διαπιστώνονται σε σειρά καλλιεργειών στην Ευρώπη, προεξοφλώντας μειώσεις στις αποδόσεις.

silo-sitira

Τη διόρθωση στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων καταγράφει η τελευταία έκθεση με τις προοπτικές αγορών της Κομισιόν, με την υποσημείωση ωστόσο ότι παρά την πίεση στις τιμές, η ζήτηση τόσο εντός όσο και εκτός του μπλοκ παραμένει υψηλή στο πεδίο των σιτηρών, κάτι που επιτρέπει τη διατήρηση των τιμών στα υψηλά του εύρους.

GettyImages150335125

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές, ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων (ιδίως ηλίανθων) και λιπασμάτων.

12-13_pin_8

Το κλίµα αβεβαιότητας για την παγκόσµια οικονοµία και η κόπωση στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων να ανατροφοδοτούν σταθερά τους τελευταίους µήνες τη διαµόρφωση νέων υψηλών, ενεργοποίησαν µια απότοµη διόρθωση των τιµών σε σιτηρά και βαµβάκι, µε τους δείκτες να ξεκινούν την περασµένη εβδοµάδα στο κόκκινο πριν εµφανίσουν µερικά σηµάδια ανοδικής αντίδρασης τα τελευταία 24ωρα.

Screenshot_2022-06-29_at_13_17_06

Μια αρνητική επενδυτική ψυχολογία στις μετοχικές αγορές αλλά και διόρθωση στους δείκτες των αγροτικών εμπορευμάτων 10,29% λόγω αποκόμισης κερδών και ανησυχιών για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον καταγράφει το τελευταίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία