Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Εμπορεύματα

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-03-31_121631

Η συνολική παραγωγή δημητριακών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σοδειά του 2023 μπορεί να φθάσει τους 288,4 εκατομμύρια τόνους (+8,6% από έτος σε έτος), με την προϋπόθεση κανονικών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών.

12_39

Από ένα ιδιότυπο µπλοκάρισµα κεφαλαίων κινδυνεύει αυτή τη χρονιά ο κλάδος των εισροών και η οµαλή υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ειδικά στα αροτραία, οι τιµές των αγροτικών προϊόντων κινήθηκαν σε καλά γενικά επίπεδα ή τουλάχιστον οι περισσότεροι καλλιεργητές είχαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς περισσότερες από µία ευκαιρίες να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε µια υψηλή τιµή.

1440x810_euronext-plans-cash-settled-commodity-contracts

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στo ευρωπαϊκό χρηματιστήριο εμπορευμάτων, Euronext υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 12μήνου, με τους αγοραστές να στρέφονται στις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ιδίως της Ρωσίας.

lipasmata_site_2

Θέμα χρόνου ήταν η υποχώρηση στις τιμές ενέργειας, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται ξανά σε προ – πολέμου επίπεδα, να αποφορτίσει το κλίμα στην αγορά λιπασμάτων, σε μια συνθήκη που επιτρέπει την αποκλιμάκωση από τα ιστορικά υψηλά που διαμορφώθηκαν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

24_145

Ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για σπορά καλαμποκιού αυτήν την άνοιξη διαπιστώνουν στελέχη της εγχώριας αγοράς εφοδίων, σε μια αξιοσημείωτη μετακίνηση παραγωγών από την καλλιέργεια καλαμποκιού. Κινητήριος δύναμη της τάσης αυτής, φαίνεται πως είναι οι προσδοκίες για ενδιαφέροντα επίπεδα τιμών, καθώς και η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-02-28_165111

Μπορεί ο γενικός δείκτης για τις των εμπορευμάτων να υποχώρησε σημαντικά (-3,03%) σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων εμφάνισε οριακή ενίσχυση (+0,61%), σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς, με την τράπεζα να αποδίδει την κίνηση αυτήν σε μια συνθήκη περιορισμένης προσφοράς.

6_33

Το κατώφλι µιας ιδιαίτερα απαιτητικής χρονιάς διέρχονται αυτό τον καιρό οι µεγάλες εαρινές καλλιέργειες, µε τις τελικές επιλογές των αγροτών να επηρεάζονται τόσο από τις εξελίξεις στις αντίστοιχες αγορές (εικόνα τιµών παραγωγού), όσο και από τους κανόνες που υπαγορεύει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για τα έτη 2023 - 2027.

12_pin_18

Λιγότερο προφανείς είναι οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί για τις φετινές εαρινές σπορές, ενώ στο µεταξύ, η απουσία των εφαρµοστικών αποφάσεων για τη νέα ΚΑΠ που αν και ήδη βρίσκεται σε ισχύ, λίγοι έχουν κατανοήσει τι ακριβώς θα ισχύσει, έρχονται να περιπλέξει ακόµα περισσότερο την υπόθεση.

dbbe8edbcdb7088b40539693658a9153_XL_2

Τη διασφάλιση της προμήθειας των λιπασμάτων καθώς και τη λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών και την αύξηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά από την Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

22-35_pin_40

Συντηρείται η τάση διόρθωσης στις διεθνείς τιµές λιπασµάτων, µε τις βασικότερες κατηγορίες να προσεγγίζουν πλέον τα επίπεδα που είχαν τον Οκτώβριο του 2021, σε βασικά εµπορικά κέντρα µε παγκόσµιο εκτόπισµα, όπως αυτά της Βόρειας Αµερικής.

764e994d098c61c54ad8d3f69619ded0

Θεμελιώδες στοιχείο στην εξέλιξη που θα έχουν οι τιμές για τα περισσότερα αγροτικά εμπορεύματα εντός του 2023 θα αποτελέσει ο λόγος αποθέματα/κατανάλωση αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο Δελτίο Τιμών που εξέδωσε για φέτος, προχωρώντας στην εκτίμηση πως τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι πιθανό οι τιμές να ενισχυθούν.

36_pin_59

Στα χνάρια της ποικιλίας καπνού «Κατερίνη» που ήδη έχει κατοχυρώσει μια αύξηση στην τιμή παραγωγού περίπου 45-50 λεπτά από πέρυσι, κινείται πλέον και ο «Μπασμάς», οι εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή της Ροδόπης, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο καλλιεργητικό κέντρο της χώρας, για τον αρωματικό καπνό ανατολικού τύπου, έχουν ξεκινήσει σταδιακά από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τα ζυγίσματα του πρώτου και δεύτερου «χεριού».

X5CH53TWEVIGVLYIXSN6M2I35Q_2

Με απώλειες 2,8% στη διεθνή τιμή γάλακτος ξεκίνησε η νέα χρονιά στο Παγκόσμιο Εμπόριο Γαλακτοκομικών (GDT) την περασμένη Τρίτη 3 Ιανουαρίου, με τον συγκεκριμένο δείκτη που διαμορφώνουν κυρίως οι ισορροπίες στη ζώνη γάλακτος της Νέας Ζηλανδίας, να συνεχίζει ένα πτωτικό σερί από τον Δεκέμβριο, όταν την τελευταία συναλλακτική ημέρα του 2022 πιέστηκε κατά 3,8%.

598769ξυμη

Ο διαφορετικός βαθµός έκθεσης που έχουν οι βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασµάτων στα ενεργά προβλήµατα προσφοράς, έρχεται να περιπλέξει το τοπίο σε µια αγορά που διατηρείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και υφίσταται σηµαντικούς κραδασµούς ως προς την κατανάλωση.

12_pin_16

Περαιτέρω άνοδο στην τιµή του ελαιολάδου, σταθεροποίηση λίγο πιο χαµηλά για τα σιτηρά και πιέσεις σε καλαµπόκι και βαµβάκι, δείχνει µια προσεκτική ανάγνωση των συνθηκών αγορά και των αναλύσεων που βλέπουν των φως της δηµοσιότητας για την εικόνα των εµπορευµάτων τη νέα χρονιά.

03df68c24aec48d9960ddc8a7818f215

Στους αγρότες, υπάρχει πάντα ένα φουτουριστικό βλέμμα προς την αγροτική ανάπτυξη. Αν και υπήρξαν κάποια σκαμπανεβάσματα το 2022, κοιτάζοντας προς το 2023, υπάρχουν μερικά αγαθά που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί απλώς να είναι αυτά που πρέπει να αξιοποιηθούν. Για τις χώρες της Νοτίου Αφρικής (Mzansi), τα προϊόντα εσπεριδοειδών, πουλερικών και κάνναβης θα καταιγίσουν τη γεωργία το 2023.

Screenshot_2022-12-27_at_11_13_09

Διακριτή παραμένει η επίδραση των περιορισμένων αποθεμάτων, των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των πιθανών γεωπολιτικών εντάσεων στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων με την Τράπεζα Πειραιώς να εκτιμά πως οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με το σχετικά αποδυναμωμένο δολάρια θα μπορούσα να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τις τιμές των προϊόντων.

wmporeymata_site

Παρά το αρνητικό κλίμα της διόρθωσης στις τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων, από το πετρέλαιο και τα μέταλλα μέχρι τα αγροτικά εμπορεύματα, που επικρατεί από το φθινόπωρο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το 2023 επιφυλάσσει ανοδικές εκπλήξεις για τους περισσότερους δείκτες.

Screenshot_2022-12-13_at_13_12_31

Η παραμονή στα υψηλά των τιμών ενέργειας, αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών εκτίναξαν το κόστος παραγωγής στη γεωργία-κτηνοτροφία τον Οκτώβριο με το δείκτη των εισροών να είναι αυξημένος κατά 24,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία