Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Εμπορεύματα

sitari2_3

Στο επίκεντρο των αγοραστών φαίνεται να έρχεται το επόµενο διάστηµα το ελληνικό σκληρό σιτάρι, µε τις τιµές να διαπραγµατεύονται ήδη στα 230 ευρώ ο τόνος. Από τη µία πλευρά, µεγάλοι έµποροι που έχουν πουλήσει στην Τυνησία θα αναγκαστούν να αγοράσουν και από Ελλάδα για να καλύψουν τις πωλήσεις τους.

exagoges

Το «φράγμα» των 30 δισ. ευρώ έσπασαν οι ελληνικές εξαγωγές στο ενδεκάμηνο του 2018, με νέα μεγάλη άνοδο της τάξης του 17,6% και οδεύουν -όπως διαφαίνεται- προς νέο ιστορικό ρεκόρ με τη συμπλήρωση του έτους. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής μέσα από μια στοχευμένη πολιτική κινήτρων για νέες επενδύσεις.

USDA_Office_Building

Ασφυκτιούν οι Αμερικανοί αγρότες εξαιτίας του προσωρινού κλεισίματος του USDA, αφού ζωτικής για αυτούς σημασίας ενισχύσεις και δανεισμοί παγώνουν μέχρι το άγνωστο προς το παρόν άνοιγμα των υπηρεσιών. 

Soybean-Production

Οι εισαγωγές αμερικάνικης σόγιας στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση κατά 112% από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, συγκριτικά με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Οι ΗΠΑ παρέμειναν την προηγούμενη χρονιά ο νούμερο ένα προμηθευτής σόγιας της ΕΕ, με ένα μερίδιο 75% της ευρωπαϊκής αγοράς.

tuna-1

Σε τιμή ρεκόρ ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων (2,7 εκατομμυρίων ευρώ) πωλήθηκε ένας τόνος 278 κιλών σε ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων σούσι σε πλειστηριασμό, που έγινε το περασμένο Σάββατο, κατά την πρώτη ημέρα που άνοιξε για φέτος η νέα ψαραγορά του Τογιόσου στο Τόκιο.

cotton-new_3

Στάση αναμονής κρατούν οι εκκοκκιστές μέχρι να περάσουν οι γιορτές, να ισορροπήσει η αγορά, να δούμε αν μπορούμε να διεκδικήσουμε υψηλότερη βάση οπότε και να προβούν σε νέες προσφορές. Είναι σίγουρα δύσκολα και εφόσον δεν έχουμε αλλαγές στο χρηματιστήριο ή στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η χρονιά ενδέχεται να εξελιχθεί σε ζημιογόνα. Φέτος δεν έχει βοηθήσει καθόλου και ο βαμβακόσπορος που άλλωστε κάλυπτε το εκκοκκιστικό κόστος.

kalliergeia-patatas

Δυσεύρετη και καλοπληρωμένη είναι φέτος η ελληνική πατάτα με τους παραγωγούς να αποδίδουν τις καλές τιμές και στην ελλειμματική γαλλική παραγωγή. «Οι Γάλλοι φέτος όχι μόνο δεν έκαναν μεγάλες εξαγωγές αλλά και όση πατάτα είχαν προτίμησαν να την κρατήσουν για σπόρο», μας αναφέρουν παραγωγοί τόσο από την Μεσσηνία όσο και από την Τρίπολη που ακόμα συγκομίζου.

sitari

Οι τιμές για τα σιτηρά αναμένεται να αυξηθούν κατά 1 % μέσα στο 2019, έπειτα από μια αύξηση  που γνώρισαν το 2018, που υπολογίστηκε στο 10%. Συνολικά η προσφορά σιτηρών για την τρέχουσα εμπορική περίοδο, δηλαδή 2018-2019, αναμένεται να φτάσει τους 3,104 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ολλανδικής τράπεζας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για φέτος, αφού ο όγκος είναι οριακά μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, των 3,094 τόνων.

cotton-new_2

Η ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με την πίεση του δολαρίου σόκαρε την ελληνική αγορά βάμβακος τις ημέρες των Χριστουγέννων. Κι ενώ αρχικά υπήρχε η δυσπιστία αναφορικά με την ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, αφού ακόμα δεν έχει βγει το 25% δασμών στις εισαγωγές αμερικανικού βαμβακιού στην Κίνα, παράλληλα ήρθε και το κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές και βρεθήκαμε ξαφνικά στα 72 σεντς ανά λίμπρα.

cotton

Με 50 λεπτά στο εκκοκκιστήριο και 47-48 λεπτά στο χωράφι έκλεισε για φέτος η σεζόν στο βαµβάκι, αφήνοντας τεράστια απογοήτευση στους καλλιεργητές, που βγήκαν χαµένοι άλλη µια χρονιά στο βωµό των ανοιχτών τιµών. Στο θεσσαλικό κάµπο, Μάρκου, Καραγιώργος και Αγγελούσης κόβουν επιταγές µε αυτήν την τιµή στους παραγωγούς και δεσµεύονται για επιπλέον δύο λεπτά σε όσους έχουν παραδόσει προϊόν µε ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύµφωνα µε τον παραγωγό Γιώργο Καραΐσκο.

fistiki_paragogi

 Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια του φιστικιού στην περιοχή των Σερρών, όπου κάθε χρόνο οι παραγωγοί, µε επίκεντρο την κοινότητα Αµµουδιάς, προσθέτουν και νέες εκτάσεις, καθώς διαβλέπουν πως, υπό κανονικές συνθήκες παραγωγή, το προϊόν µπορεί να αφήσει καλό µεροκάµατο.

LOGISTICS

«Αυλαία» με νέο ρεκόρ επιδόσεων σε επίπεδο εξαγωγών «ρίχνει» η ελληνική οικονομία το 2018. Ο κλάδος συνέχισε για μια ακόμη χρονιά φέτος τις υψηλές του πτήσεις κι όλα δείχνουν πως τα έσοδα, που θα συνεισφέρει στον εθνικό κορβανά, θα προσεγγίσουν τα 34- 35 δισ. ευρώ, έναντι των 28,5 δισ. ευρώ, το 2017.

eleolado_site_2

Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του IOC κάνουν λόγο για μια παραγωγή κοντά στους 1,6 εκατ. Τόνους στην χώρα της Ιβηρικής, μέχρι στιγμής η ισπανική αγορά ελαιολάδου κινείται σχεδόν αποκλειστικά με τα αποθέματα της προηγούμενης ελαιοκομμικής περιόδου.

gala_site

Περισσότεροι από 60.000 τόνοι αποθεμάτων αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη πωλήθηκαν στις 13 Δεκεμβρίου στη μεγαλύτερη πώληση από τότε που ξεκίνησαν οι δημοπρασίες τον Δεκέμβριο του 2016. Περίπου τα τρία τέταρτα του αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη που αγοράστηκαν από το δημόσιο απόθεμα έχουν επιστραφεί προσεκτικά στην αγορά.

sitari2_2

Η ζήτηση από τη ζωοτροφή (κοτοπουλάδες) για το σκληρό σιτάρι στην ελληνική αγορά έχει ενισχύσει τις τιμές για τις χαμηλές ποιότητες, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί αγοραστές να έχουν ανεβάσει τις τιμές τους γύρω στα 208 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας. Ωστόσο δεν ισχύει ακόμα το ίδιο για τις καλές ποιότητες, καθώς οι Ιταλοί επί της ουσίας δεν καίγονται να βάλουν ποιοτικά σιτάρια της ελληνικής σοδειάς στο χαρμάνι τους.

sitari_site

Το σιτάρι από τη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας παραμένει το πιο ανταγωνιστικό ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το αμερικάνικο, με τις εξαγωγές από την Ρωσία να αυξάνονται για την τρέχουσα περίοδο κατά 1,5 εκατ. τόνους, φτάνοντας τους 36,5 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA).

grafima-ee

Οι προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές γεωργικές αγορές για τα έτη 2018 έως 2030 αφορούν ένα ευρύ φάσμα αγροδιατροφικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των αροτραίων καλλιεργειών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και των οπωροκηπευτικών και του ελαιολάδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία