BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μαύρες γιορτές στα χρηματιστήρια βάμβακος, παρά τις επισφάλειες διατηρούν περιθώρια ανόδου τα αγροτικά εμπορεύματα

Η ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με την πίεση του δολαρίου σόκαρε την ελληνική αγορά βάμβακος τις ημέρες των Χριστουγέννων. Κι ενώ αρχικά υπήρχε η δυσπιστία αναφορικά με την ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, αφού ακόμα δεν έχει βγει το 25% δασμών στις εισαγωγές αμερικανικού βαμβακιού στην Κίνα, παράλληλα ήρθε και το κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές και βρεθήκαμε ξαφνικά στα 72 σεντς ανά λίμπρα.

cotton-new_2

Ελένη Δούσκα

0
0

Σημειωτέον ότι πολλές πωλήσεις είναι ακόμα ανοιχτές σε τιμή βάσει χρηματιστηρίου, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ακόμα άγνωστη, ενώ υπάρχουν και πολλά απούλητα στοκ στα εκκοκκιστήρια.

Ειδικό αφιέρωμα για τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων στο προσεχές μέλλον

Μέσα σε ένα επισφαλές διεθνές οικονομικό σκηνικό, τα αγροτικά εμπορεύματα διατηρούν κάποια περιθώρια ανοδικής τάσης των τιμών τους μέσα στο 2019. Αυτό βέβαια θα καταστεί δυνατόν εφόσον αποφευχθούν αναταραχές που μπορεί να προκαλέσουν στην διεθνή οικονομία η συνέχιση της εμπορικής διαμάχης, ένα ισχυρό αμερικανικό δολάριο, η επέλαση ασθενειών όπως η πανώλη των χοίρων, και η αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Με αβέβαιες μακροοικονομικές συνθήκες μπαίνει το 2019, αφού τα ρίσκα καθοδικής πορείας της παγκόσμιας οικονομίας είναι περισσότερα από τις προοπτικές ανάπτυξης. Τα περισσότερα από τα ρίσκα συνδέονται με τις οικονομικές και πολιτικές πρακτικές στις ΗΠΑ, με τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις να υπογραμμίζουν κατά κύριο λόγο την υπερθέρμανση των δημοσιονομικών των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ταχύτερη του αναμενομένου σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Με την  σειρά της, αυτή η αστάθεια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία