BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Χαμηλές τιμές και εμπορικές εντάσεις φέρνουν ανακατατάξεις στους γίγαντες αγροτικών εμπορευμάτων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones, ο υπεύθυνος της εταιρείας Archer Daniels Midland για τα σιτηρά αποχωρεί καθώς ο κολοσσός στη γεωργία αναδομεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, μπροστά στο φάσμα μιας αγροτικής οικονομίας γεμάτης προκλήσεις. Η αλλαγή εντάσσεται σε μια σειρά αναδιοργανώσεων που συναντάμε και σε άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες, όπως η Cargill Inc., η Βunge Ltd., η Louis Dreyfus και ο όμιλος Gavilon, ενώ λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι μεγαλύτεροι έμποροι έχουν να αντιμετωπίσουν διαμάχες που έχουν διαταράξει την παγκόσμια ροή αγαθών.

adm_anakatataxeis19

0
0

Ο Wes Uhlmeyer, επικεφαλής του τμήματος της ADM για το στάρι επέλεξε να αποχωρήσει από την εταιρεία με έδρα το Σικάγο για προσωπικούς λόγους, όπως υποστηρίζεται, και όχι εξαιτίας διαφωνίας πάνω σε στρατηγικές επιλογές. Εκπρόσωπος της εταιρείας έκανε γνωστό ότι ο Chris Boem, που έχει την ευθύνη των μεταφορών στην ADM, θα επωμιστεί και το κομμάτι των σιτηρών, με το οποίο ήταν επιφορτισμένος και στο παρελθόν.

Ακόμη, η ΑDM που προχωρά στην κατεργασία πρώτων υλών για καύσιμα και εσάνς (flavourings) προχωρά σε αλλαγές, σε συνέχεια μιας σειράς εξαγορών τα τελευταία χρόνια που ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο της με τα συστατικά. Ο διευθύνων σύμβουλος Juan Luciano επέλεξε να επενδύσει στον τομέα των πρόσθετων ουσιών και των πρωτεϊνών που απαντώνται στα φυτά, οι οποίες θεωρούνται περισσότερο προσοδοφόρες από τα βασικά της προϊόντα.

Η Cargill που εδρεύει στη Μινεσότα μέσα στο μήνα ανέθεσε στο επί μακρόν διοικητικό της στέλεχος Joe Stone την εποπτεία της παγκόσμιας αγροτικής εφοδιαστικής αλυσίδας της, διαδεχόμενος τον G. J. Van den Akker που θα συνταξιοδοτηθεί το 2020. Επίσης, μέσα στον Απρίλιο ο Louis Dreyfus ανακοίνωσε ότι ο Anthony Tancredi θα πάρει τα ηνία των σιτηρών στην ολλανδική εταιρεία, αντικαθιστώντας τον Adrian Isman, που μετακινήθηκε στη θέση του προέδρου θυγατρικής εταιρείας ζάχαρης.

Παράλληλα, η Gavilon, μεγάλη αμερικανική εταιρεία σιτηρών με βάση στην Omaha της Νεμπράσκα γνωστοποίησε στις αρχές Απριλίου ότι ο Steven Zehr θα επωμιστεί τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου σε συνέχεια της συνταξιοδότησης του Lewis Batchelder.

Τον Ιανουάριο η Bunge όρισε διευθύνοντα σύμβουλο τον Gregory Heckman, θέση την οποία διατηρούσε και στη Gavilon.

Τα κύματα ξηρασίας στη Νότιο Αμερική και οι εμπορικές διαφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και χώρες στις οποίες κατευθύνονταν οι μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων όπως η Κίνα και το Μεξικό, επέφεραν αστάθεια στις αγορές. Αφού προηγήθηκαν χρόνια χαμηλών τιμών ως απόρροια μεγάλης συγκομιδής, οι αγορές έδειχναν σημάδια αναζωογόνησης, γεγονός που είχε τύχει θετικής υποδοχής από τους χρηματιστές εμπορευμάτων. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες μεγάλοι παίκτες του κλάδου όπως η ADM, η Cargill και η Bunge δέχονται πιέσεις από τις μειωμένες αμερικανικές εξαγωγές και τις επιβαρυμένες τιμές.

Η ADM ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι τα κέρδη τριμήνου της μειώθηκαν κατά 60%, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων εσόδων της μονάδας των σιτηρών της, που κατέγραψε «έναν εξαιρετικά μικρό όγκο εξαγωγών σόγιας στην Κίνα». Η Bunge τον ίδιο μήνα ανέφερε απώλεια εσόδων τριμήνου ύψους 65 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Μάρτιο η Cargill σημείωσε ότι το σχεδόν ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον από πλευράς Κίνας για την αυξημένες ποσότητες αμερικανικής σόγιας το 2018, είχε αντίκτυπο στα έσοδά της από το εμπόριο και την κατεργασία προϊόντων.

Επιπλέον, οι συνεχείς καταιγίδες και πλημμύρες τον χειμώνα στην αμερικανική αγροτική ύπαιθρο (Farm Belt) δημιούργησαν νέες αντιξοότητες για τις επιχειρήσεις του κλάδου τις τελευταίες εβδομάδες. Βροχές και χιονοθύελλες εμπόδισαν τη διακομιδή εμπορευμάτων της ADM, με τρένα, φορτηγά και πλοία και οδήγησαν σε προσωρινό κλείσιμο το εργοστάσιο καλαμποκιού στη Νεμπράσκα, με την εταιρεία να αποτιμά την τριμηνιαία μείωση του κέρδους γύρω στα 50 με 60 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως μεταφέρεται, η ADM την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε τους εργαζομένους της ότι θα επεδίωκε να εφαρμόσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στις ΗΠΑ και τον Καναδά και ότι ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε απολύσεις στα πλαίσια προσπαθειών αναδιάρθρωσης, με εκπρόσωπο της εταιρείας να υποστηρίζει ότι οι περικοπές θα αφορούσαν ένα πολύ μικρό ποσοστό από τους συνολικά 31.600 υπαλλήλους της εταιρείας παγκοσμίως και ότι εντάσσονταν στα πλαίσια των πρόσφατων εξαγορών.

 

Πηγή: www.agrimarketing.com

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία