BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αρνητικές αποδόσεις στα βασικά αγροτικά προϊόντα, ανοδική ζήτηση για χυμό πορτοκαλιού καταγράφει έκθεση της Πειραιώς  

Αρνητικές αποδόσεις εμφάνισαν οι τιμές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων από την αρχή του 2020 μέχρι σήμερα, με την κινεζική ζήτηση και την εφοδιαστική αλυσίδα να έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την εξάπλωση του κορωνοϊόυ.

Peiraiws_4

0
0

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 27 Φεβρουαρίου,  ο δείκτης εμπορευμάτων κινείται πολύ χαμηλότερα στο νέο έτος (-10,13% YTD), με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην ενέργεια (-14,76% YTD) και τις λιγότερες στα αγροτικά προϊόντα (-1,15% YTD).

Τις μεγαλύτερες απώλειες στα αγροτικά κατέγραψαν η σόγια (-5,43%), τα βοοειδή (-4,61%), το καλαμπόκι (-1,61%) και το σιτάρι (-1,70%), ενώ η ζάχαρη και το ρύζι είχαν σημαντικά κέρδη (+17,14% και +1,88% αντίστοιχα). Σε επίπεδο μήνα, η σόγια περιόρισε τις απώλειες, ενώ το σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι και τα βοοειδή διεύρυναν περαιτέρω τις απώλειες. Η ζάχαρη και το ρύζι παρέμειναν σε θετική τροχιά.

«Σημαντική παράμετρος για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα αποτελεί ο καιρός και συγκεκριμένα η ύπαρξη ή μη του φαινομένου El-Nino, το οποίο λειτουργεί επιβαρυντικά για την παραγωγή. Σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανική Υπηρεσία των ΗΠΑ (Νational Οceanic & Αtmospheric Agency), στο στάδιο αυτό υπάρχουν οριακές μόνο ενδείξεις εμφάνισης του φαινομένου για το επόμενο έτος» σημειώνει η μελέτη της Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται, οι τιμές των εμπορευμάτων επηρεάζονται, κυρίως, από δυο βασικές μεταβλητές: α) το δολάριο (μέσο συναλλαγής με αρνητική συσχέτιση ως προς τις τιμές) και β) τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία (καθορισμός προσφοράς-ζήτησης προϊόντων). «Διανύουμε μια περίοδο με σχετικά δυνατό δολάριο, αλλά και με αύξηση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, που δημιουργήθηκε από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας» αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης στο σχόλιο της αγοράς. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα εμπορεύματα βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος (δείκτης εμπορευμάτων -5,46% σε 12μηνη βάση) παρά το θετικό επενδυτικό κλίμα στις κυριότερες διεθνείς μετοχικές αγορές. Ωστόσο, στο τέλος του Δ΄ τριμήνου του 2019, βελτιώθηκαν οι αποδόσεις τους, ύστερα από την προφορική συμφωνία στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας. Η θετική δυναμική των εμπορευμάτων, δεν κατάφερε να διατηρηθεί, καθώς στις αρχές του 2020 η εμφάνιση και εξάπλωση του κοροναϊού έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο πρώτων υλών, επηρεάζοντας την κινεζική ζήτηση, καθώς και την εφοδιαστική αλυσίδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Σιτάρι

Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA, Δεκ.19), εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στους 765,41 εκατ. μετρικούς τόνους, ενισχυμένη κατά 4,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, και η έκταση της συγκομιδής προβλέπεται να ενισχυθεί στα 217,22 εκατ. εκτάρια (από 215,48), όπως και η στρεμματική απόδοση 3,52 (από 3,39) μετρικούς τόνους/εκτάριο. Η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου (19,5%) και να ακολουθεί η Αμερική. Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ενίσχυση περαιτέρω της τιμής του σιταριού, καθώς μια σειρά από παράγοντες συντελούν σε αυτή την κατεύθυνση (εκτίμηση για αύξηση της κατανάλωσης, περιορισμός διεθνών αποθεμάτων, αλλαγή καιρικών συνθηκών).

 

Καλαμπόκι

Στις ΗΠΑ -που αποτελεί τον παγκόσμιο εξαγωγέα καλαμποκιού- η μείωση στα αποθέματα έφτασε το 2019 στο 1,9 δισ.  Μπούσελ, με προοπτικές για περαιτέρω περιορισμό των αποθεμάτων κατά τους προσεχείς μήνες. Η παραγωγή ενδέχεται να μειωθεί στα 13,3 δισ. μπούσελ (κατά το 2020/21), επηρεάζοντας τη στρεμματική απόδοση (από 167 μπούσελ/ εκτάριο σε 166,5), καθώς και τη συγκομιδή (μείωση κατά 80 εκατ. εκτάρια). Ωστόσο, η πλευρά της ζήτησης παραμένει αυξανόμενη, καθώς η προοπτική ενίσχυσης των εξαγωγών στην Κίνα (επέκταση ζήτησης για ζωοτροφές), τα επόμενα χρόνια, παραμένει δυνατή, γεγονός το οποίο αναμένεται να ενισχύσει μεσοπρόθεσμα τις τιμές του καλαμποκιού.


Χυμός πορτοκαλιού

Η παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού για το 2019/20 προβλέπεται σε 1,7 εκατ. τόνους (17% χαμηλότερη), καθώς  η παραγωγή της Βραζιλίας μειώνεται (κατά 25%, που αντιστοιχεί σε 992.000 τόνους), εξαιτίας μείωσης της παραγωγής πορτοκαλιών κατά 5,8 εκατ. μετρικούς τόνους, διαμορφώνοντας την παραγωγή στους 47,5 εκατ. τόνους, η οποία οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η κατανάλωση, καθώς και τα αποθέματα, αναμένεται να κινηθούν ελαφρά ανοδικά, ενώ οι εξαγωγές προβλέπεται να κινηθούν χαμηλότερα (κατά 27%), εξαιτίας μείωσης της παραγωγής πορτοκαλιών.


Βαμβάκι

Η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού το 2019/20 υπολογίζεται σε 121,1 εκατ. μπάλες (800.000 μπάλες κάτω από την πρόβλεψη Νοεμβρίου 2019) με την παγκόσμια συγκομιδή να εκτιμάται στα 34,9 εκτάρια (4% υψηλότερη) λόγω της αύξησης της συγκομιδής στις ΗΠΑ και τη συνολική απόδοση να υπολογίζεται στα 756 χιλιόγρ./εκτάριο. Παράλληλα, η παγκόσμια κατανάλωση βαμβακιού για το 2019/20 αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, στα 120,3 εκατ. μπάλες. Τα παγκόσμια αποθέματα βαμβακιού υπολογίζονται σε 80,3 εκατ. μπάλες στο τέλος του 2019/20 (από 79,7 εκατομμύρια μπάλες την περασμένη περίοδο) με την Κίνα να παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος, αντιπροσωπεύοντας το 41% των παγκόσμιων αποθεμάτων βαμβακιού αυτή τη σεζόν (33,3 εκατ. μπάλες).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία