BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ράλι ανόδου στα σιτηρά με μαλακό και καλαμπόκι στα 383 και 365 ευρώ

Με ταβάνι τον ουρανό δείχνουν ότι κινούνται τα τελευταία 24ωρα οι αγορές σιτηρών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, με την τιμή για τα γαλλικά μαλακά σιτάρια να ανέρχεται στα 383 ευρώ ο τόνος, κάτι που συνεπάγεται πλέον των 400 ευρώ για παράδοση σε μύλο στην Ελλάδα.

agricultural-silo

Πέτρος Γκόγκος

7754
0

Δίχως όριο η άνοδος στις  τιμές σιτηρών με μαλακό και  καλαμπόκι στα 383-365 ευρώ

Με άλματα ανόδου κλείνει κάθε ημέρα συνεδριάσεων στις αγορές σιτηρών, όσο άνθρωποι του κλάδου εκτιμούν ότι με αυτήν την τροπή που έχει πάρει η κατάσταση, μια ενίσχυση με επιπλέον 100 ευρώ ο τόνος σωρρευτικά ως το τέλος του μήνα, δεν θα εξέπληττε κανέναν. Την Τρίτη 1 Μαρτίου, η γαλλική αγορά που ρυθμίζει τις τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη, έκλεισε για τα μαλακά σιτάρια στα 351 ευρώ για τα συμβόλαια Μαρτίου που λήγουν τις επόμενες ημέρες, στα 340 ευρώ για τα ενεργά συμβόλαια Μάϊου και στα 306 ευρώ για τα συμβόλαια που λήγουν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στο καλαμπόκι οι τιμές των συμβολαίων διαμορφώνονται στα 340 ευρώ για τον Μάρτιο, στα 307,5 ευρώ ο τόνος για τον Ιούνιο και στα 304 ευρώ για τον Αύγουστο. Το πρωί της 2ας Μαρτίου είδε τα συμβόλαια Μαρτίου σε μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι να ανοίγουν στα 383 και 365 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα. Με κλειστή τη θάλασσα του Αζόφ απ’ όπου φορτώνονται τα ρωσικά σιτάρια και τα ουκρανικά λιμάνια σε κατάσταση πολιορκίας, η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών φαντάζει αυτήν την ώρα ακατόρθωτη.

Δύο εβδομάδες πριν, αν και οι αγορές είχαν ήδη αρχίσει να τιμολογούν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία, οι τιμές βρίσκονταν από 30 έως 60 ευρώ κάτω σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Κινούνταν πάντως και τότε γύρω από τα ιστορικά υψηλά του εύρους, πράγμα που σημαίνει, ότι τα τελευταία 24ωρα η αγορά βαδίζει σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Σε αυτήν τη φάση, η εγχώρια βιομηχανία και μύλοι, που στην πλειονότητά τους βασίζονται για το 30% της πρώτης ύλης που μεταποιούν στις παραγωγές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δηλώνει ότι έχει καλύψει τις ανάγκες της, ωστόσο στην περίπτωση του μαλακού σίτου, οι αγορές γίνονται σε μηνιαίο επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτά τα επίπεδα για να φέρουν ποσότητες που «είναι οριακά αλευροποιήσιμες» όπως σχολιάζει άνθρωπος της αγοράς. Το «matif» για τα σιτάρια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που φορτώνουν κανονικά στη Μαύρη Θάλασσα αυτές τις ημέρες, είναι 5 με 6 ευρώ χαμηλότερο.

Τα σενάρια περαιτέρω ανόδου των τιμών, όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει να οδεύει προς τη λήξη, φουντώνουν και στην επερχόμενη παραγωγή του 2022. Η αγορά προεξοφλεί ότι η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να προχωρήσει στις εαρινές σπορές καλαμποκιού και ηλίανθου, ούτε να προχωρήσει στις φροντίδες που απαιτούν οι καλλιέργειες σκληρού σίτου. Σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, τίθεται υπό αμφισβήτηση και η δυνατότητα της χώρας να θερίσει και να αποθηκεύσει τους επόμενους μήνες όσες παραγωγές δεν ισοπεδώσει η πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Μόλις πριν από τέσσερεις εβδομάδες ήταν όταν τα συμβόλαια Μαρτίου για τα μαλακά σιτάρια της Γαλλίας, διαπραγματεύονταν στα 264 ευρώ ο τόνος, τιμή επίσης υψηλή για τα δεδομένα της εν λόγω αγοράς. Πριν από τις διαρκώς ελισσόμενες ανοδικά κορυφές των τελευταίων 24ώρων, η ευρωπαϊκή αγορά είχε αγγίξει τα 308 ευρώ ο τόνος προς τα τέλη Νοεμβρίου, πριν η εξάπλωση τότε της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού παγώσει τις αγορές διεθνώς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία