BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Πτώση 30% της διεθνούς στο βαμβάκι, αντοχή στα ψηλά για το σκληρό

Το κλίµα αβεβαιότητας για την παγκόσµια οικονοµία και η κόπωση στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων να ανατροφοδοτούν σταθερά τους τελευταίους µήνες τη διαµόρφωση νέων υψηλών, ενεργοποίησαν µια απότοµη διόρθωση των τιµών σε σιτηρά και βαµβάκι, µε τους δείκτες να ξεκινούν την περασµένη εβδοµάδα στο κόκκινο πριν εµφανίσουν µερικά σηµάδια ανοδικής αντίδρασης τα τελευταία 24ωρα.

12-13_pin_8

Πέτρος Γκόγκος

10274
3

Μετά από τη διόρθωση, οι τιµές παραµένουν στα υψηλά του εύρους, αλλά απέχουν από τα ιστορικά υψηλά που διαµόρφωσε η αγορά στο µαλακό σιτάρι, το καλαµπόκι και το βαµβάκι τον προηγούµενο µήνα. 

Οι νέες σοδειές σιτηρών στην Ευρώπη βρίσκουν πλέον το δρόµο τους για τις αγορές και τα σιλό, αποφορτίζοντας την επιβαρυµένη κατάσταση που επικρατούσε τους προηγούµενους µήνες στο πεδίο της προσφοράς. Την εξίσωση επηρεάζει σε σηµαντικό βαθµό και η ιδιαίτερα καλή σοδειά σίτου που αλωνίζεται στη Ρωσία. Ήδη η χώρα έχει µειώσει τον φόρο εξαγωγής προκειµένου να καταστήσει πιο ανταγωνιστική τη σοδειά της συγκριτικά µε την Ευρώπη, σε µια προσπάθεια να διατηρήσει και τα κέρδη για το εθνικό της νόµισµα, αφού ως γνωστόν έχει υποχρεώσει όλες τις διεθνείς συναλλαγές για εµπορεύµατα της να γίνονται µε ρούβλια.

Παρά τη διόρθωση, η τιµή για το µαλακό σιτάρι κρατιέται στη ζώνη των 360 ευρώ ο τόνος έναντι των 438 που ήταν τα υψηλά για τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου 2022. Το καλαµπόκι υποχώρησε στη ζώνη των 305 µε 310 ευρώ ο τόνος για τη νέα σοδειά έναντι των 379 ευρώ ο τόνος.

Απώλειες 10,29% στα αγροτικά εµπορεύµατα αλλά αντοχές στο σιτάρι βλέπει η Πειραιώς

Μια αρνητική επενδυτική ψυχολογία στις µετοχικές αγορές αλλά και διόρθωση στους δείκτες των αγροτικών εµπορευµάτων 10,29% λόγω αποκόµισης κερδών και ανησυχιών για το ευρύτερο οικονοµικό περιβάλλον καταγράφει το τελευταίο ∆ελτίο Τιµών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς.

Από την άλλη, εκτιµά πως το σενάριο αποκλιµάκωσης των τιµών στα αγροτικά εµπορεύµατα αποδυναµώνεται τόσο εξαιτίας της παρατεταµένης σύγκρουσης στην Ουκρανία που επηρεάζει τις εµπορικές ροές σιτηρών, όσο και των καιρικών συνθηκών σε Ευρώπη και Αµερική, που επίσης ευνοούν τις τιµές για το σιτάρι και το καλαµπόκι.

«Για το σιτάρι, η τιµή του θα παραµείνει υψηλή, µε τη µειωµένη προσφορά από Ρωσία και Ουκρανία να επιδρά θετικά στην τιµή του. Για το καλαµπόκι, η ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη δύναται να ενδυναµώσουν την τιµή του. Καθώς ο ρυθµός των εξαγωγών της Ουκρανίας παραµένει αβέβαιος και η παραγωγή στις ΗΠΑ πλήττεται από καύσωνα, οι ανοδικές πιέσεις δύναται να συνεχιστούν στην τιµή της σόγιας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχόλιο αγοράς της Τράπεζας, η οποία αποτιµά θετικά για τις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων την χαλάρωση των µέτρων covid στην Κίνα. Ανασταλτικοί παράγοντες ενδεχοµένως να αποτελέσουν η ενίσχυση του δολαρίου, ως αποτέλεσµα ταχύτερης σύσφιξης της Fed, καθώς και οι προοπτικές για επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης.

Εξαίρεση το σκληρό σιτάρι

Στην περίπτωση του σκληρού σίτου, τα δεδοµένα της αγοράς κρύβουν µια πιθανή εξαίρεση στη γενικευµένη εικόνα πτώσης που παρατηρείται στις υπόλοιπες κατηγορίες αγροτικών εµπορευµάτων. Αυτό γιατί η παραγωγή σε Ιταλία και Ελλάδα δείχνει πολύ χαµηλότερη των προσδοκιών, ειδικά στην Ιταλία όπου προεξοφλείται µείωση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 15% από πέρυσι (4 εκατ. τόνοι συγκοµίστηκαν το 2021) ενώ στη Βόρεια Αφρική η νέα σοδειά είναι σηµαντικά πεσµένη.

Από την άλλη, σε µερικούς µήνες αναµένεται η σοδειά του Καναδά, η οποία δεν εµφανίζει προβλήµατα προς το παρόν και όλα δείχνουν πως θα επιστρέψει σε επίπεδα άνω των 5 µε 5,5 εκατ. τόνων έπειτα από το στραβοπάτηµα λόγω ξηρασίας και υψηλών θερµοκρασιών του 2021. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα µπορούσαν να επιτρέψουν διατήρηση τιµών κοντά στα σηµερινά επίπεδα της αγοράς, ωστόσο τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου δείχνουν λίγα. Σε κάθε περίπτωση, η σοδειά του Καναδά φέτος καλείται να καλύψει τις αυξηµένες ανάγκες παραδοσιακών πελατών από Β. Αφρική και Ιταλία, ενώ θα χρειαστεί να ισορροπήσει και η κατάσταση στα αποθέµατα σίτου της χώρας, τα οποία αποδεκατίστηκαν την προηγούµενη εµπορική περίοδο 2021-2022.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-07-2022 22:04THEODOR

ΚΑΝΕΤΕ ΨΕΥΔΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ ! ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΖΟΥΝ . ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ !!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία