BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Έως 10 λεπτά πάνω από τιμή αγοράς το βαμβάκι χωρίς ξένες ύλες

∆έκα λεπτά πάνω από τις τιµές αγοράς θα µπορούσαν να εξασφαλίσουν οι παραγωγοί βάµβακος, αν οι ποιοτικές προδιαγραφές του σύσπορου που παρέδιδαν πληρούσαν στο απόλυτο τα συµβατικά κριτήρια ποιότητας, ήτοι χαµηλή περιεκτικότητα σε πρώτες ύλες.

sinedrio-vamvakou

Πέτρος Γκόγκος

89
3

Έως 10 λεπτά πάνω από την τιμή αγοράς εξασφαλίζει το βαμβάκι χωρίς ξένες ύλες

Μια όχι και τόσο ενδεικτική χρονιά για την εγχώρια καλλιέργεια βάµβακος, όπως ήταν αυτή του 2023 η οποία σηµαδεύτηκε από την καταστροφή στη Θεσσαλία και τις χαµηλές αποδόσεις σε ολόκληρη τη χώρα, υπερτόνισε τη σηµασία που έχει µια τυπική ποιότητα πρώτης ύλης, ακόµα και σε περιόδους εµπορικής ατονίας. Σε µια λεπτοµερή παρουσίαση που έκανε ο agent εκκοκκισµένου βάµβακος, ∆ηµήτρης Μαδιανός στο πλαίσιο συζήτησης µε τίτλο «Το ελληνικό - ευρωπαϊκό βαµβάκι στις διεθνείς αγορές» η οποία αναπτύχθηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαµβάκι που διοργάνωσε η ∆ΟΒ και ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, ανέφερε πως τα «καθαρά», λευκά βαµβάκια µε χαµηλό ποσοστό σε ξένες ύλες πληρώθηκαν στις διεθνείς αγορές µε υψηλό πριµ, που στην περίπτωση του παραγωγού µεταφράζεται σε ως 10 λεπτά πάνω από τη µέση τιµή.


Από την άλλη, οι προβληµατικές παραγωγές, έβρισκαν ζήτηση µόνο µε έκπτωση επί της χρηµατιστηριακής τιµής, η οποία κυµαίνεται µεταξύ των 4 έως 6 λεπτών κάτω από τα επίπεδα της αγοράς. Πρόκειται για µια ψαλίδα που προσεγγίζει τα 15 λεπτά και θα έδινε ένα εντελώς αναβαθµισµένο οικονοµικό νόηµα στην καλλιέργεια.

Άλλωστε, οι σηµερινές τιµές, στα 60-62 λεπτά για το σύσπορο, που προκύπτουν από το εύρος µέσα στο οποίο διαπραγµατεύονται τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2024, δεν δείχνουν ικανοποιητικές. «Οι σηµερινές τιµές δεν είναι καλές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκκοκκιστής και µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ∆ΟΒ, Βασίλης Μάρκου, ο οποίος διατηρεί µια αισιοδοξία, αφού όπως είπε, τα επίπεδα τιµών χρήζουν βελτίωσης, ειδάλλως οι παραγωγοί θα αποθαρρυνθούν από την καλλιέργεια, σε µια πιθανή εξέλιξη η οποία µε τη σειρά της θα τάραζε τα θεµελιώδη της αγοράς, πυροδοτώντας σε δεύτερο χρόνο ένα ανοδικό µοµέντουµ ελλείψει προσφοράς.


Στο µεταξύ, η εγχώρια αγορά καλείται να διαχειριστεί και µια σταδιακή στροφή της Τουρκίας σε παραγωγές άλλων χωρών, ιδίως της Βραζιλίας, αν και το 2023 δεν µπορεί να βγουν ασφαλή συµπεράσµατα. Πάντως, υπήρξαν µήνες κατά τους οποίους οι Τούρκοι δεν αγόρασαν ούτε κιλό, µε τους συντελεστές της αγοράς να περιµένουν πιο ενεργή παρουσία το επόµενο διάστημα.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2024 20:04ΛΟΥΚΑΣ

Πεθαμένη καλλιέργεια χωρίς κανένα λόγο ύπαρξης πλέον, μόνο για να κερδοφορουν οι βιομήχανοι είναι.Χωρις μεταποιητικές μονάδες, το βαμβάκι είναι η χειρότερη καλλιέργεια και για το ίδιο το κράτος, για να κάνουμε μάγκες τους Τούρκους.Που είναι τα κλωστοϋφαντουργία, που είναι τα σποροκεντρα που υπήρχαν στην Ελλάδα;Εχω 9 χρόνια που έχω σταματήσει να καλλιεργώ βαμβάκι και ήταν η καλύτερη επιλογή που έκανα.Ειναι καιρός να επενδύσουμε σαν χώρα στις καλλιέργειες που αποδίδουν τροφή.

Απάντηση

08-03-2024 19:18Γιώργος Λαρισα

Αφού δεν πλρωθηκαμε φέτος που δεν υπήρχε βαμβάκι λόγω daniel με την πρόφαση της ποιότητας και της ζήτησης ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ. Οι κύριοι μας βλέπουν σαν ανθρωπάκια και μας αντιμετωπίζουν σαν κολιγους. Λάθος τους που θα αποδειχθεί σύντομα. Λιγότερο βαμβάκι περισσότερα χρήματα στο παντελόνι.υπαρχουν και πιο ξεκούραστες καλλιέργειες. ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ.

Απάντηση

08-03-2024 15:07κ,ωστας παπαδόπουλος

Εκκοκιστές, αυτή τη στιγμή έπρεπε να μιλάτε για τουλάχιστον 0,65 το κιλό και όχι 0,60 βάση της διεθνούς τιμής που αναφέρεται αυτή τη στιγμή στην τοποθεσία του υπουργείου...0,67 το κιλό μετα από αναγωγή και με απόδοση 33% σε σύσπορο...Ξέρουμε όσοι ασχολούμαστε με το βαμβάκι ότι οι περισσότερες ποικιλίες έχουν απόδοση πάνω από 36%...ΒΑΛΤΕ μια φορά επιτέλους και λίγο το χέρι στην τσέπη και δώστε αυτήν την διαφορά στην τιμή...ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΌΔΟΣΗ ΜΕ 36% ΤΌΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ 0,73 ΤΟ ΚΙΛΟ,ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ? ΞΗΛΩΘΕΊΤΕ ΛΙΓΟ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΌΔΟΣΗ 36% ΣΥΣΠΟΡΟ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία