BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Δείχνουν αντοχές τα 300 ευρώ ο τόνος στο σκληρό σιτάρι στην σοδειά 2024

Με τιµές υψηλότερες από αυτές που διαπραγµατεύονται τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια στις αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας προµηθεύτηκε προ ολίγων ηµερών η Τυνησία 50.000 τόνους, σε µια εξέλιξη που εναρµονίζεται µε τις πρόσφατες ανοδικές διακυµάνσεις στο διεθνές εµπόριο, η οποία ωστόσο, δύσκολα µπορεί να αποτελέσει από µόνη της ένδειξη αντιστροφής της τάσης προς ένα περιβάλλον υψηλότερων τιµών.

sodia-sklhro-sitari-2024

Πέτρος Γκόγκος

854
0

Αντιθέτως, η παρότρυνση της Επιτροπής Σιτηρών της επαρχίας Σασκάτσουαν προς τους Καναδούς αγρότες, να προπωλήσουν από τώρα ένα 30% της αναµενόµενης σοδειάς τους για το 2024 στις τρέχουσες τιµές, δείχνει πως είναι αρκετά πιθανό οι πιέσεις να επιστρέψουν. Αυτήν τη στιγµή, η Τυνησία αγόρασε σε τιµές 355 ευρώ ο τόνος για παράδοση στο λιµάνι της, ενώ η τιµή παραγωγού στον Καναδά, βρίσκεται στην περιοχή των 260 µε 265 ευρώ ο τόνος.

Στην ελληνική αγορά, οι εγχώριοι µύλοι αγοράζουν ξανά µε τιµές παράδοσης στην περιοχή των 310 µε 320 ευρώ ο τόνος τα ελάχιστα ποιοτικά σιτάρια που έχουν αποµείνει στα σιλό της επικράτειας, όσο στην Φότζια και τη Μπολόνια οι τιµές αποθήκης κυµαίνονται µεταξύ των 340 και 345 ευρώ ο τόνος.

Προς το παρόν, η προσπάθεια σταθεροποίησης που σηµειώθηκε την περασµένη εβδοµάδα στη Φότζια, έπειτα από δυο συνεχόµενες ανοδικές συνεδριάσεις που συνολικά συµπλήρωσαν 25 ευρώ στην τιµή του σκληρού σίτου, φαίνεται επιρρεπής στην άνοδο. Αυτό συνδέεται κυρίως µε την έντονη ξηρασία που αναπτύσσεται στον ιταλικό νότο, σε µια περίοδο κατά την οποία η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Την ίδια ώρα, στα βορειότερα παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης και ειδικά στην Γαλλία, οι επίµονες βροχοπτώσεις επηρεάζουν εξίσου αρνητικά τις προοπτικές της εκεί παραγωγής. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 961 της Agrenda


Μείον 600.000 τόνοι τουλάχιστον η παραγωγή της Ευρώπης το 2024

Τις ήδη µειωµένες εκτάσεις σκληρού σίτου που διαπιστώνουν οι µετρήσεις της Κοµισιόν για τα κράτη µέλη της ΕΕ, έρχονται να διαδεχθούν και οι δυσµενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα παραγωγικά κέντρα του µπλοκ. Η Ελλάδα γίνεται φέτος η εξαίρεση του ευρωπαϊκού κανόνα, αφού µόνο εδώ αποτυπώνεται µια αύξηση των εκτάσεων, οι οποίες επιτρέπουν παραγωγή άνω των 1 εκατ. τόνων, µε τους λόγους ωστόσο που έστρεψαν αρκετούς παραγωγούς στην καλλιέργεια, να είναι η µειωµένη ρευστότητα και οι δοµικές δυσκολίες στη Θεσσαλία.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά στην Ιταλία, υπήρξε µια αποφασιστική εγκατάληψη της καλλιέργειας, αφού ήδη από το περασµένο φθινόπωρο, οι αγορές είχαν δείξει διάθεση να περιορίσουν σηµαντικά τιµές. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή παραγωγή δεν αποκλείεται να είναι η χαµηλότερη των τελευταίων 30 ετών, όπως σχολιάζουν αναλυτές, µε το συνολικό τονάζ, να διαµορφώνεται κοντά στους 6,7 εκατ. τόνους έναντι των 7,3 εκατ. του 2023, µε προϋπόθεση να µην έχουν πράγµατι «χαλάσει» οι αποδόσεις λόγω του καιρού στη Γαλλία και την Ιταλία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία