BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Από 28 λεπτά και πάνω το σκληρό σιτάρι, ασύμφορες οι ανοιχτές τιμές αυτή τη φορά

Κλειστή τιμή, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων σκληρού που θα διαθέσουν άμεσα στο εμπόριο, καλούνται να αναζητήσουν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί, καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή, ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς για τα σκληρά σιτάρια νέας εσοδείας μοιάζει ευνοϊκό για τους καλλιεργητές.

Sitari-agora-site_05-06-24

Γιάννης Πανάγος

4566
0

Από 28 λεπτά και πάνω ξεκινάει το σκληρό,  δεν συμφέρουν αυτή τη φορά οι ανοιχτές  τιμές, κίνδυνος πίεσης

Πιο συγκεκριμένα, όλες οι πληροφορίες θέλουν τα καλά σιτάρια νέας εσοδείας να πληρώνονται πάνω από τα 28 λεπτά το κιλό, τιμή η οποία διευκολύνεται από τη διεθνή συγκυρία και είναι η τιμή βάσης στα συμβολαιοποιημένα σκληρά της μεταποιητικής βιομηχανίας. Κανείς δεν αποκλείει πάντως και μια καλύτερη αφετηρία άμεσα, καθώς η διαπραγματευτική θέση των παραγωγών σ’ αυτή τη φάση παραμένει ισχυρή, κάτι που ενδεχομένως να μην ισχύει όταν φθάσουν στις αγορές τα σιτάρια από χώρες όπως η Τουρκία και αργότερα ο Καναδάς.

Η παγίδα που προσπαθεί να στήσει για μια ακόμα φορά το εμπόριο ακούει στο όνομα «ανοιχτή τιμή». Μάλιστα, η συγκυρία μοιάζει ευνοϊκή για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας παγίδας. Κι αυτό γιατί, το «τυράκι» που προσφέρει αυτή τη φορά το ιδιωτικό εμπόριο είναι μια προκαταβολή της τάξεως των 25 λεπτών το κιλό, αλλά με την προϋπόθεση ότι το φιξάρισμα της τιμής θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή όταν θα είναι στην αγορά οι παραγωγές απ’ όλες τις χώρες που εμπλέκονται στο σκληρό σιτάρι.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 968 της Agrenda


Συμπέρασμα, οι παραγωγοί σκληρού ή θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα την καλύτερη τιμή και να κλείσουν το σιτάρι τους τώρα, κάτι που μοιάζει να είναι και το καλύτερο σενάριο, δεδομένων των συνθηκών ή επιλέγουν να αφήσουν την τιμή ανοιχτή, ανεξαρτήτως προκαταβολής, μέχρι το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβριος ως προθεσμία για το φιξάρισμα δεν μοιάζει καλή λύση.     

Χωρίς τιμή στα αλώνια η Φότζια

Εν τω μεταξύ, «βουβή» θα είναι η Φότζια τις επόμενες μέρες, δίχως να γράφει νούμερα στη λίστα τιμών, όπως παραδοσιακά γίνεται τις εβδομάδες του αλωνισμού. Με βάση λοιπόν τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα, τα ποιοτικά στάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% διαμορφώνουν τιμή αποθήκης εμπόρου στα 350-355 ευρώ/τόνο. Επίσης για τη 2η ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%, τιμή αποθήκης εμπόρου 320-325 ευρώ/τόνο. Το Biologico διαμορφώνεται στα 375-380 ευρώ/τόνο.

Στα υπόλοιπα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, η Μπολόνια παραμένει στα 335-340 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα, σύμφωνα με τη λίστα τιμών της 30ης Μαΐου, ενώ στο λιμάνι του Λα Ροσέλ στη Γαλλία οι τιμές είναι κολλημένες στα 340 ευρώ ο τόνος. 

Μοναδικό δυναμικό σημείο που προδίδει την ήπια ανοδική κίνηση της αγοράς στο σκληρό σιτάρι αποτελούν τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου στο Euronext, όπου την τελευταία βδομάδα οι τιμές έχουν κερδίσει 0,45%, αισίως σπάζοντας τα 343 ευρώ για την πρώτη ποιότητα.

Τουλάχιστον, υπάρχουν πλέον οι πρώτες οργανωμένες αγορές στη νέα σοδειά σίτου, οι οποίες αποδεικνύουν πως οι χρηματιστηριακές επιδόσεις αντιστοιχούν σε τιμές που μπορεί και θέλει να πληρώσει το εμπόριο. 

Συγκεκριμένα, ανοδικές χρηματιστηριακές κινήσεις των περασμένων εβδομάδων σε καλαμπόκι, κριθάρι, μαλακό σιτάρι και σόγια, σημαδεύτηκαν από λίγες πράξεις στη φυσική αγορά, κάτι που έκανε πολλούς αναλυτές να μην εμπιστεύονται τους ευρωπαϊκούς δείκτες και να περιμένουν ξεφούσκωμα. Το αρνητικό κλίμα συντηρεί και η τιμή πετρελαίου που τραβάει προς τα κάτω το σύνολο των εμπορευμάτων διεθνώς. Ωστόσο τις όποιες  καθοδικές τάσεις ήρθε να ανατρέψει η δυναμική επιστροφή της ζήτησης για τη νέα σοδειά σίτου από Αλγερία και Αίγυπτο. 

 Η περασμένη βδομάδα σημαδεύτηκε από τα μαζικά κλεισίματα θέσεων στα αγροτικά εμπορεύματα, αφού ξεκίνησε διεθνώς ο αλωνισμός σε κριθάρι, μαλακό και σκληρό σιτάρι, με τους αγοραστές να αναμένουν τα πρώτα σημάδια από τα συμβόλαια της νέας σοδειάς. Μετά από 2 μήνες ανόδου, δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν πως επίκειται διόρθωση. 

Τελικά, τα πρώτα θετικά -για τους παραγωγούς- σημάδια ήρθαν από Αίγυπτο και Αλγερία στις 3 και 4 Ιουνίου. Πρώτη η Αίγυπτος μέσω της GASC, έκλεισε 470.000 τόνους μαλακού σίτου για τον Ιούλιο (120.000 τόνους από Ουκρανία, 180.000 από Ρουμανία, 120.000 από Γαλλία και 50.000 από Βουλγαρία), ενώ ο συνολικός προσφερόμενος όγκος ήταν γύρω στους 1.000.000 τόνους. Να σημειωθεί εδώ πως προσφέρθηκε σιτάρι από Ρωσία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία και τελικά μόνο το ρωσικό δεν είχε πέραση. 

Αντίστοιχα, η Αλγερία μέσω της OAIC, έκλεισε στις 4 Ιουνίου μία σημαντική ποσότητα 840.000 τόνων μαλακού από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Αύγουστο, πληρώνοντας 280 δολάρια ο τόνος (257,5 ευρώ ο τόνος), όσο δηλαδή και τα συμβόλαια μαλακού στο Euronext. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία