
Στον Πλατύκαµπο, η συγκοµιδή ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαήµερο του Ιουνίου και σε µεγάλο βαθµό έχει τελειώσει και η ταξινόµηση µε το αρµάθιασµα, ενώ κάποιες ποσότητες έφυγαν ήδη και στο εµπόριο.
«Οι τιµές παραγωγού δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση µε πέρυσι. Στην πρώτη κατηγορία των µεγάλων µεγεθών, κυµαίνονται από 23 έως 25 λεπτά το τεµάχιο, στη δεύτερη από 19 έως 20 λεπτά και στην τρίτη στα 15-16 λεπτά το τεµάχιο. Σε αυτά τα επίπεδα, η τιµή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες µας, γιατί είναι η Φεράρι του σκόρδου και πρέπει η αξία του να είναι πολύ υψηλότερη», εξηγεί ο Αριστείδης Λιακούλης, πρόεδρος στην οµάδα παραγωγών του Πλατυκάµπου.
Και για τις υπόλοιπες ποικιλίες, ισπανικές και κινέζικες που καλλιεργεί ο Πλατύκαµπος, πάντως, οι µέχρι τώρα τιµές δεν έχουν ενθουσιάσει τους παραγωγούς, ιδίως αν ληφθεί υπόψη και η άνοδος στο κόστος καλλιέργειας. «Η δαπάνη κυµαίνεται από 1.000 ευρώ έως και 1.500 ευρώ το στρέµµα» περιγράφει ο κ. Λιακούλης, προσθέτοντας πως φέτος οι αποδόσεις σε ξερό καρπό κυµαίνονται στις 700 αρµαθιές (ή περίπου 1.000 κιλά) ανά στρέµµα.
Στον Πλατύκαµπο, όπως µας πληροφόρησε ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισµού, Γιάννης Κουκούτσης, «σπάρθηκαν φέτος περίπου 1.500 στρέµµατα, κυρίως µε ξενικές ποικιλίες και άριστη ποιότητα».
Κόκκινη γραμμή στα 30 λεπτά το τεμάχιο
Λίγο πιο όψιµες είναι η διαδικασίες στη Βύσσα του Έβρου, όπου φέτος καλλιεργήθηκαν περί τα 2.500 στρέµµατα. Την περίοδο που διανύουµε η συγκοµιδή έχει ολοκληρωθεί και στον συνεταιρισµό του χωριού είναι σε εξέλιξη οι παραλαβές και η ταξινόµηση της παραγωγής, ενώ οι µεµονωµένοι αγρότες κάνουν το αρµάθιασµα και κάποιοι ολοκλήρωσαν και τις πρώτες πωλήσεις.
«Οι τιµές σε αυτές τις πράξεις των µεµονωµένων παραγωγών άνοιξαν στα 25 λεπτά το τεµάχιο, που είναι χαµηλότερα κατά 5 λεπτά έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και εµάς στο συνεταιρισµό δεν µας ικανοποιεί, θα επιδιώξουµε κάτι περισσότερο» εξηγεί ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιάννης Μαργαριτίδης και διευκρινίζει πως «για εµάς η κόκκινη γραµµή είναι τα τουλάχιστον 30 λεπτά το τεµάχιο για τον παραγωγό που σηµαίνει 45 λεπτά το τεµάχιο χονδρική συσκευασία από το Συνεταιρισµό. Το εµπορικό µας τµήµα έχει ξεκινήσει ήδη έναν κύκλο επαφών µε τους πελάτες µας και ευελπιστούµε σύντοµα να βρούµε µια χρυσή τοµή στο εµπόριο. Το καλό είναι ότι διαθέτουµε ψυκτικούς θαλάµους, οπότε δεν πιεζόµαστε να πουλήσουµε εδώ και τώρα».
Έως 1.200 κιλά το στρέμμα οι αποδόσεις
Το όριο των 30 λεπτών ανά τεµάχιο είναι ζωτικό για τη βιωσιµότητα των παραγωγών, καθώς το κόστος παραγωγής, όπως τονίζεται, έχει ξεφύγει. «Τα µέλη µας εφαρµόζουν ολοκληρωµένη διαχείριση, η ενέργεια και τα ηµεροµίσθια έχουν αυξηθεί, όπως και τα νερά, ανεβάζοντας το κόστος καλλιέργειας στα 1.600 – 1.700 ευρώ το στρέµµα, ενώ θα πρέπει να συνεκτιµηθεί και το κόστος λειτουργίας της µονάδας τυποποίησης µε τα συσκευαστικά, που επίσης κατέγραψαν αυξήσεις», εξηγεί ο πρόεδρος του Α.Σ. Σκορδοπαραγωγών Βύσσας.
Οι εκτάσεις που καλλιέργησαν τα µέλη του συνεταιρισµού φέτος ήταν περίπου 240 στρέµµατα και είναι αρκετά περισσότερα από πέρυσι, ενώ το τονάζ που συγκέντρωσε προσεγγίζει τους 250 τόνους. «Η παραγωγή µας είναι σχεδόν διπλάσια από πέρυσι. Αλλά γενικά οι αποδόσεις φέτος σε όλη την περιοχή της Βύσσας, είναι πολύ καλές, µε την πλειονότητα των χωραφιών να δίνουν από 1.000 έως και 1.200 κιλά το στρέµµα, ενώ και η ποιότητά τους είναι υψηλή, καθώς γενικά δεν υπήρξαν ασθένειες ή άλλα προβλήµατα στην καλλιέργεια», ανέφερε ο κ. Μαργαριτίδης.