BACK TO
TOP
Ακτινίδια

Μάχη με το χρόνο για παραγωγούς ακτινιδίων, συντονισμός για 50 λεπτά

Η υπερπαραγωγή ακτινιδίων στο Βόρειο Ηµισφαίριο, η µειωµένη κατά 35% κατανάλωση οπωρολαχανικών διεθνώς και το υψηλό κόστος αποθήκευσης που εξαναγκάζει τους παραγωγούς σε βιαστικές πωλήσεις, συµπιέζουν τις τιµές σε επίπεδα κόστους, ενώ λίγοι έµποροι προσφέρουν κλειστές τιµές.

36_pin_8

Γιάννης Ρούπας

6124
0

Σε τιµές κόστους και σε πολλές περιπτώσεις µε ανοιχτή τιµή φεύγει η ελληνική παραγωγή ακτινίδιου λίγες µέρες µετά την έναρξη της συγκοµιδής στα Hayward. Τα 40-45 λεπτά για φρέσκο προϊόν που επικρατούν σε περιοχές όπως η Άρτα αποτελούν καθαρή ζηµιά τη τρέχουσα περίοδο, αν ληφθεί υπόψιν η αύξηση του συνολικού κοστολογίου της καλλιέργειας και οι αποσβέσεις επενδύσεων. Σύµφωνα µε τον Άγγελο Ξυλογιάννη, υπεύθυνο αγοράς και ιδρυτή του ΑΣ Εκµετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) Άρτας, µόνο το κόστος εισροών για τα µέλη του συνεταιρισµού ανέρχεται σε 33-34 λεπτά φέτος έναντι 25-26 λεπτά πέρυσι.

Πέρυσι τέτοια εποχή, ο µέσος παραγωγός πληρωνόταν καθαρά 80-85 λεπτά. Οι τιµές έχουν προσγειωθεί προς το παρόν σε επίπεδα µη βιώσιµα και το κύριο µέληµα των καλλιεργητών είναι να µην διαθέσουν την παραγωγή µε ζηµιά. Όµως, πλέον η κατάσταση δεν επιτρέπει στους παραγωγούς να παίξουν άµυνα και να αποθηκεύσουν την παραγωγή, αφού η αστάθεια στα τιµολόγια ρεύµατος αυξάνει σηµαντικά τα κοστολόγια. Κύριο µέληµα συνεταιρισµών και παραγωγών είναι να διατεθεί η σοδειά το συντοµότερο. Πάνω στην ανάγκη αυτή όµως βρίσκει να πατήσει το εµπόριο και µαζεύει µεγάλες ποσότητες µε ανοιχτές τιµές.

Στο Νέστο κυριαρχεί το φαινόµενο των ανοιχτών τιµών, όπως µεταφέρει στην Agrenda ο Αναστάσιος Καρκάτζαλος, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Νέστου, µε τους εµπόρους να πληρώνουν συνήθως προκαταβολή από 15 έως 30 λεπτά. Οι παραγωγοί είναι απογοητευµένοι µε τις τρέχουσες εξελίξεις, µε αποτέλεσµα η συγκοµιδή να προχωράει αργά. Προς το παρόν έχει συγκοµιστεί µόλις το 20% της σοδειάς των περίπου 40-50.000 τόνων ακτινιδίου στο Νέστο, όµως λόγω φόβου επερχόµενων βροχών ο ρυθµός συλλογής θα πολλαπλασιαστεί.

Αντιστροφή του αρνητικού κλίµατος επιχειρούν ωστόσο παραγωγοί και συνεταιρισµοί, ψάχνοντας κανάλια διάθεσης της ελληνικής παραγωγής εκτός ευρωπαϊκών συνόρων σε καλύτερες τιµές. Η υπερπροσφορά προϊόντος από το Βόρειο Ηµισφαίριο, κυρίως από τη γειτονική Ιταλία, προκαλεί µεν µεγαλύτερο ανταγωνισµό για το ελληνικό προϊόν στις αγορές της Ευρώπης ωστόσο φέρνει στο προσκήνιο ευκαιρίες σε τρίτες χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδά αλλά και Βραζιλία. Πλήγµα ωστόσο αποτελεί το ολικό µπαν εξαγωγών σε Ρωσία και Λευκορωσία.

Ιταλία και Ελλάδα αναµένεται να ανταλλάξουν ποσότητες παραγωγής, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα του διεθνούς συνεδρίου «International Kiwi Organization». Η Ιταλία αναµένει σοδειά 303.000 τόνων έναντι 360.000 τόνων το 2021, ενώ η Ελλάδα 310.000 τόνους από 360.000 τόνους της περσινής περιόδου. Η γαλλική παραγωγή υπολογίζεται οριακά αυξηµένη στους 48.000 τόνους, ενώ σταθερότητα θα επιδείξουν η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ, στους 55.000 και 33.000 τόνους αντίστοιχα.

Πέραν της µειωµένης παραγωγής, εκτεταµένα είναι και τα φαινόµενα µικροκαρπίας που παρουσιάζει µέρος της ελληνικής παραγωγής φέτος. Από 27 νούµερο κατά µέσο πέρυσι, φέτος πολλά κτήµατα βγάζουν προϊόν µε νούµερο 30 (σ.σ. νούµερο σηµαίνει πόσα φρούτα συµπληρώνουν 3 κιλά παραγωγής, δηλαδή το 30 σηµαίνει µέσο βάρος καρπού 100 γραµµάρια). Οι ευρωπαϊκές αγορές προτιµούν τα νούµερα 33-30-27, οπότε παρά το µικρότερο καρπό, το ελληνικό προϊόν αρέσει.

Στα 6 λεπτά ανά κιλό το κόστος αποθήκευσης τον Νοέμβριο

Πολλαπλασιασµένα είναι φέτος τα κόστη αποθήκευσης στο ακτινίδιο σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάζει η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Ακτινιδίου (Ε∆ΟΑ). Κάνοντας µερικούς υπολογισµούς, µε µία µέση τιµή ρεύµατος στα 65 ευρώ/Mwh, όπως το 2020, το κόστος αποθήκευσης υπολογίζεται σε 2 λεπτά το κιλό ανά µήνα αποθήκευσης. Με την λιανική τιµή ρεύµατος όµως στα 335 ευρώ/Mwh (όπως πχ τον Αύγουστο), το κόστος εκτοξεύεται σε 10 µε 11 λεπτά το µήνα ανά αποθηκευµένο κιλό παραγωγής.

Λαµβάνοντας υπόψιν πως η εµπορική περίοδος στο ακτινίδιο διαρκεί 6 περίπου µήνες, η επιβάρυνση για όποιον αποθηκεύει ακτινίδιο θα µπορούσε να φτάσει και τα 55-60 λεπτά το κιλό σε βάθος 5-6 µηνών αν επιβεβαιωνόταν το κακό σενάριο µε τις τιµές ενέργειας. Ωστόσο, οι τιµές στο ρεύµα παρουσιάζουν προς το παρόν µία σηµαντική ύφεση τις τελευταίες εβδοµάδες και διαµορφώνονται πέριξ των 170 - 200 ευρώ/MWh, που σηµαίνει πως το κόστος αποθήκευσης τον Νοέµβριο θα διαµορφωθεί στα επίπεδα των 5-7 λεπτών το κιλό ανά µήνα και όχι στα 10-12 λεπτά. Όµως αυτή η ασυνέπεια στα τιµολόγια ρεύµατος είναι εκείνη που γεµίζει την αγορά µε αβεβαιότητα και δεν επιτρέπει στους παραγωγούς να κάνουν οικονοµικό προγραµµατισµό. Ας σηµειωθεί πως λόγω υψηλής κατανάλωσης ρεύµατος στα ψυγεία, οι αυξηµένες κυβερνητικές επιδοτήσεις δεν ενισχύουν σηµαντικά το κλάδο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί:
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία