
Με «οµπρέλα» τις παραγγελίες από την Ευρώπη, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απριλίου, κινείται, σε συνθήκες σχετικής ασφάλειας µέχρι στιγµής τουλάχιστον, η ελληνική κοµπόστα µέσα στην «καταιγίδα» της πανδηµίας του κορωνοϊού.
«Την περίοδο που διανύουµε οι φορτώσεις προϊόντος είναι αυξηµένες µε προορισµό κατά κύριο λόγο τις ευρωπαϊκές αγορές. Η ζήτηση είναι, τηρουµένων των αναλογιών, ζωηρή και ο λόγος σχετίζεται µε το ό,τι σε περίπου δύο εβδοµάδες οι Καθολικοί εορτάζουν το Πάσχα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου.
Η ροή διάθεσης της περσινής παραγωγής κοµπόστας, που ήταν περί το 10% υψηλότερη εκείνης του 2018, προς ώρας εξελίσσεται χωρίς σοβαρά προβλήµατα, µε εξαίρεση τις εξαγωγές στην Αµερική, όπου υφίστανται δυσκολίες λόγω των δασµών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τράµπ σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, µεταξύ των οποίων κι η ελληνική κοµπόστα που έχει επιβαρυνθεί µε ένα επιπλέον 25%.
Μικροπροβλήµατα στον τοµέα των logistics και κάποιες καθυστερήσεις που σχετίζονται µε την υποστελέχωση των τελωνειακών υπηρεσιών, µε δεδοµένες τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί στην αγορά από τα µέτρα περιορισµού της εξάπλωσης του Covid-19, χαρακτηρίζονται ως πταίσµατα από τους εµπλεκόµενους µε τον κλάδο της εγχώριας κονσερβοβιοµηχανίας και δεν ανησυχούν.
Προβληµατίζει η νέα καλλιεργητική περίοδος
«Η κατάσταση είναι κατανοητή και δεν µπορούµε να γκρινιάζουµε για τέτοιους λόγους µέσα σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο», σηµειώνει ο επικεφαλής της ΕΚΕ, επαναλαµβάνοντας πως για την ώρα η πορεία των εξαγωγών είναι διαχειρίσιµη ως προς τους όγκους που έχουν φύγει ήδη και τα δυνητικά αποθέµατα. Ένα θέµα, βέβαια, υπάρχει στις τιµές, καθώς τα συµβόλαια της εµπορικής σεζόν 2019-20 ήταν µε κατά τι χαµηλότερη τιµή έναντι εκείνων της αµέσως προηγούµενης χρονιάς, αλλά εν µέρει αντισταθµίζεται από τη µεγαλύτερη παραγωγή.
Με δεδοµένο ότι η τρέχουσα εµπορική σεζόν έχει πάρει το δρόµο της, εκείνο που πραγµατικά προβληµατίζει την αλυσίδα παραγωγής, µεταποίησης και εµπορίας ελληνικής κοµπόστας είναι το τι θα γίνει µε τη φετινή καλλιεργητική και παραγωγική περίοδο. Ο µεγαλύτερος παράγοντας αβεβαιότητας σχετίζεται µε την έλλειψη εργατικών χεριών, ιδίως τώρα που έχει κλείσει λόγω κορωνοϊού τα σύνορά της η Αλβανία, η οποία τροφοδοτεί συστηµατικά µε έµπειρους εργάτες το τρίγωνο Πέλλας – Ηµαθίας και Πιερίας.
Ήδη οι καλλιέργειες ροδακινιάς, που αποτελεί το κύριο φρούτο για την εγχώρια κονσερβοβιοµηχανία, διανύουν το στάδιο της ανθοφορίας και της γονιµοποίησης, σύντοµα θα έρθει η ώρα του αραιώµατος, αλλά και της συγκοµιδής και στον ορίζοντα λύση του προβλήµατος δεν έχει φανεί ακόµη.