
Από την άλλη, ωστόσο, ενώ αναµένονταν ακόµα υψηλότερες τιµές στην εξαγωγή κατόπιν της δουλειάς στην Τουρκία, που αφορούσε µόνο σιτάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό δεν ήρθε, γεγονός που «µάγκωσε» παραγωγούς και εµπόρους.
Οι τελευταίες πράξεις πριν δύο εβδοµάδες έγιναν στα επίπεδα των 275 ευρώ ο τόνος, ενώ οι αναλυτές περίµεναν να φτάσουν και τα 280 ευρώ FOB, αλλά για την ώρα αυτές οι τιµές δεν «βγαίνουν». Προς το παρόν ακούγεται ότι οι πωλητές της µεγάλης δουλειάς για την Τουρκία θα καλυφθούν από ισπανικά σιτάρια, όµως δεν αποκλείεται απλά να µην θέλουν να βγουν να αγοράσουν πάνω στο µοµέντουµ της ανόδου, δηλαδή τώρα που ακούστηκαν τα υψηλά επίπεδα τιµών, αλλά να περιµένουν να ηρεµήσει η πιάτσα και µετά να το ζυγίσουν. Σηµειωτέον ότι από το µέτωπο της Ιταλίας, εκεί υπάρχει παύση στις αγορές και δείχνουν καλυµµένοι µέχρι τα τέλη του έτους, ενώ όσον αφορά τον Καναδά, αυξάνεται η διαθεσιµότητα και η ανταγωνιστικότητα των τιµών. Σηµειωτέον ότι οι τιµές στο χρηµατιστήριο της Φότζια σταθεροποιήθηκαν στα πρόσφατα υψηλά τους, µε την καλή ποιότητα στα 285-290 ευρώ ο τόνος και την αµέσως επόµενη στα 280-285 ευρώ ο τόνος. Την ίδια ώρα στη Γαλλία, οι αυξηµένες εξαγωγές προς την Ιταλία πίεσαν τις τιµές κατά 10 ευρώ, στα 255 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.
Διαβάστε επίσης: Απέχουν από την αγορά ελαιολάδου προσωρινά, βασικοί συντελεστές
Εν τω µεταξύ, πριν λίγες ηµέρες στην Ιταλία, βιοµηχανίες σιτηρών και ζυµαρικών και η υπουργός Γεωργίας Teresa Bellanova συζήτησαν το «στρατηγικό σχέδιο της επόµενης δεκαετίας». Σύµφωνα µε όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Ιταλίδα υπουργός «στον κρατικό προϋπολογισµό της χώρας έχουν διατεθεί κονδύλια, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, για ενισχύσεις de minimis στους Ιταλούς παραγωγούς σιτηρών, για το διάστηµα από το 2020 έως το 2022.
Επίσης ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η «πριµοδότηση» για κατασκευή αποθηκευτικών χώρων, καθώς και τρόπους επισήµανσης της προέλευσης των σιτηρών στις συσκευασίες των ζυµαρικών.