BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με 30 λεπτά στον παραγωγό τα τελευταία σκληρά σιτάρια, ενισχυμένες τιμές και το 2021

Με πράξη στα 30 λεπτά το κιλό για μικρή ποσότητα σκληρού σιταριού στην περιοχή της Λάρισας έκλεισε ο Φεβρουάριος, όσο η εγχώρια αγορά δείχνει ελλειμματική σε ποσότητες, γεγονός που οδηγεί τους αναλυτές σε εκτιμήσεις που θέλουν υψηλά επίπεδα τιμών και για τα πρώτα στάρια της σοδειάς του 2021.

21_pin_14

86
0

Οι τιμές που πληρώνει η ελληνική αγορά για τις τελευταίες ποσότητες σκληρού σίτου που βρίσκονται σε χέρια παραγωγών κυμαίνονται από τα 27 έως τα 30 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% και πάνω. Η δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% πληρώνεται την περίοδο αυτή στα 25 λεπτά το κιλό, φτάνοντας δηλαδή τα επίπεδα τιμών με τα οποία άνοιξε η αγορά τον περασμένο Ιούνιο για την πρώτη ποιότητα.

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, επί της ουσίας το στοκ στα χέρια των παραγωγών είναι ελάχιστο έως και δυσεύρετο πλέον. Με τις εξαγωγές να αυξάνονται και τα αποθέματα να λιγοστεύουν στο μεταξύ, διατηρείται ένα περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης της τιμής, πριν η εικόνα για την επερχόμενη παραγωγή γίνει πιο καθαρή.

Στον αντίποδα, οι τοπικοί μύλοι φέρεται να είναι καλυμμένοι και η παρουσία τους στην αγορά με αυτά τα επίπεδα τιμών είναι περισσότερο διερευνητική, παρά καθοριστική για την πορεία των τιμών. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ρευστοποίηση των εναπομεινασών ποσοτήτων συνιστά μια σώφρονα επιλογή, αν και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας μικρής περαιτέρω ενίσχυσης, με δεδομένο το γεγονός ότι η περίοδος κατά την οποία προεξοφλείται η ερχόμενη παραγωγή δεν είναι μακριά. 

Ανεβασμένες τιμές και στα αλώνια

Όλα δείχνουν ότι και στα φετινά αλώνια το κλίμα στην αγορά δεν θα είναι διαφορετικό. Η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή και οι αγοραστές ελλείψει αποθεμάτων θα αναζητήσουν τρόπο ώστε να καλύψουν έγκαιρα τις ανάγκες τους, κάτι που θα επιτρέψει με την σειρά του στις τιμές να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν αναλυτές μιλώντας στην Agrenda, οι οποίοι στέκονται στο γεγονός ότι η δυναμική στο σκληρό σιτάρι όπως διαμορφώθηκε από την συνθήκη της πανδημίας παραμένει. Εμπόριο και μύλοι θέλουν να έχουν απόθεμα για παν ενδεχόμενο ενώ παραμένουν και οι περιορισμοί ως προς τις εξαγωγές από χώρες με μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά, όπως είναι η Ρωσία. Ταυτόχρονα οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι ευνοούνται από χαμηλά επιτόκια δανεισμού, κάτι που τους επιτρέπει να κινούνται στις διεθνείς αγορές με καλά ποσοστά μόχλευσης.

Μόνο ένα ρεκόρ αποδόσεων και παραγωγής θα μπορούσε να αντιστρέψει την τάση ανόδου, επιφέροντας αρχικά μια μικρή διόρθωση στην αγορά και στη συνέχεια σταθεροποίησή της σε επίπεδα που θα διατηρούν κάποια από τα κεκτημένα επίπεδα τιμών. Με άλλα λόγια, η στήριξη στα χαμηλά των 22 λεπτών το κιλό, δύσκολα μπορεί να σπάσει.

 

Κύκλος ανόδου για όλα τα εμπορεύματα

Με τις συζητήσεις να περιορίζονται στο πεδίο της εικασίας, αφού είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις επί της παραγωγής, αρκετοί στρέφονται και στο ευρύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο, στο οποίο ήδη αναπτύσσεται ένας ανοδικός κύκλος για τα εμπορεύματα εν γένει. Οι τιμές στο πετρέλαιο και τα πολύτιμα μέταλλα ανακάμπτουν και ενισχύονται αντίστοιχα, τη στιγμή που οι αγροτικές πρώτες ύλες όπως το βαμβάκι και η σόγια εντάσσονται και αυτές στο κλίμα ανόδου.

Η ανοδική διάθεση στις αγορές αγροτικών προϊόντων διατηρείται, με τις τιμές των βασικών πρώτων υλών να υποβοηθούνται από την υπερβάλλουσα ζήτηση και από τα καλά μακροοικονομικά δεδομένα. Με την αγορά ωστόσο «υπεραγορασμένη» κατά το τελευταίο Δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της Πειραιώς, ο δείκτης αγροτικών προϊόντων σημείωσε διόρθωση 1,62%, ωστόσο όπως επισημαίνεται σε αυτό, οι μακροπρόθεσμες (long) τοποθετήσεις των επενδυτών στις διεθνείς χρηματαγορές, δείχνουν πως η τάση παραμένει ανοδική. Για το καλαμπόκι, η τράπεζα εστιάζει σε εκτιμήσεις που συγκλίνουν στο ότι η ζήτηση από την Κίνα θα συνεχίσει να βαίνει αυξανόμενη, κυρίως για ζωοτροφές, που σε συνδυασμό με τις τεχνικές αναλύσεις που δείχνουν αυξημένες κατά 13.660 τις long θέσεις, λειτουργεί θετικά στην τιμή του καλαμποκιού. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην σόγια με την Τράπεζα να στέκεται στο γεγονός ότι οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν σε αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις σόγιας στις ΗΠΑ θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο καλλιεργητικό κομμάτι, καθυστερώντας τη σπορά και ευνοώντας την τιμή του προϊόντος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία