BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Υπερκύκλος ανόδου ωθεί το σκληρό στα αλώνια πάνω από τα 25 λεπτά

Όσο η αγορά πληρώνει 25 λεπτά για τα µέτρια περσινά σιτάρια ένα µήνα σχεδόν πριν από τα αλώνια, οι παραγωγοί ετοιµάζονται για δυναµικές διαπραγµατεύσεις µε το εµπόριο για τη νέα σοδειά που έρχεται εν µέσω ενός δυναµικού υπερκύκλου ανόδου για τα περισσότερα αγροτικά εµπορεύµατα.

22-35_26

Πέτρος Γκόγκος

42
0

Σε κάθε περίπτωση οι ποσότητες και οι ποιότητες είναι που θα καθορίσουν τις τιµές µε τις οποίες  θα κινηθεί η αγορά κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, µε την προσοχή αυτές τις µέρες να πέφτει σε τυχόν παραξενιές του καιρού καθώς η καλλιέργεια µπαίνει στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης πριν µπουν οι µηχανές στα χωράφια. Ο καιρός πάντως τις τελευταίες ηµέρες δεν ήταν και τόσο ευνοϊκός, υποχρεώνοντας τους αγρότες σε ποτίσµατα, προκειµένου να µη χαλάσουν οι αποδόσεις. Όπως µεταφέρουν παραγωγοί στην Agrenda, φέτος η δουλειά έγινε µε µεγαλύτερη επιµέλεια από άλλες χρονιές. Η λίπανση και οι ψεκασµοί έγιναν στην ώρα τους, χωρίς εκπτώσεις και πλέον οι αγρότες αναµένουν από την αγορά να ανταποκριθεί στις αξιώσεις τους για καλές τιµές.

Το αφιέρωμα αυτό βρίσκεται διαθέσιμο στο τεύχος της Agrenda που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο 8-9 Μάη



«Γιατί όχι και παραπάνω» απαντά στην Agrenda ο Αντώνης Ρεντζιάς, επικεφαλής του συνεταιρισµού Νίκαιας, που πέρυσι πέτυχε συµβόλαια ακόµα και στα 27 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% και πάνω. Αφορµή γι’ αυτή την απόκριση στάθηκε ερώτηση σχετικά µε το αν πράγµατι η αγορά διατηρεί τη δυναµική που εµφάνισε και πέρυσι, όταν συνεταιρισµοί ανακοίνωσαν παραλαβές στα 25 λεπτά το κιλό, σε µια προσπάθεια να σπάσουν τα στεγανά του εµπορίου που επιχείρησε να πνίξει τότε το ανοδικό µοµέντουµ. Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία «παραγωγικά» σιτάρια της πρώτης ποιότητας, έφυγαν τον περασµένο Μάρτιο µε τιµές που υπερέβησαν τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ τα χαµηλά της εµπορικής περιόδου διαµορφώθηκαν πέριξ των 24 λεπτών το κιλό τον περασµένο Σεπτέµβριο. Σηµειώνεται ότι για την ώρα δεν έχουν ακουστεί προπωλήσεις της νέας σοδειάς, ενώ όλα δείχνουν ότι η νέα περίοδος θα ξεκινήσει µε ελάχιστα αποθέµατα. Οι τιµές εξαγωγής FOB διαµορφώνονται στα 265 ευρώ ο τόνος, όταν πριν κάνα µήνα η αγορά διαµορφωνόταν στα 280-285 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία