BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Συνέχεια ανόδου στους ξένους δείκτες

Στην αγορά μας η εξαγωγή βρίσκεται στα 500 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας, εντούτοις η προσφορά παραμένει χαμηλή.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

63
0

 Είναι λογικό όσοι κρατούν σιτάρια, βλέποντας τη συνεχιζόμενη άνοδο, να διστάζουν να προσφέρουν. Παράλληλα η πρόσφατη αγορά της Τυνησίας 100.000 τόνων σκληρού θεωρήθηκε ως υποσχόμενη και αρκετοί πωλητές αναμένουν να δουν αν πρόκειται να φορτωθούν ποσότητες και από την Ελλάδα. Στο εσωτερικό, οι τοπικοί μύλοι έχουν κάπως ατονήσει το ενδιαφέρον τους καθώς επί της ουσίας προσφορές δεν υπάρχουν, οπότε δεν έχει νόημα για κάποιον να περνάει τιμές.

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιμές στη Φότζια ενισχύθηκαν για άλλα 10 ευρώ ο τόνος για κάθε ποιότητα. Είχαμε δηλαδή πάλι άνοδο αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο τις προηγούμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύεται στα 545-550 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 535-540 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία σημειώθηκε επίσης αύξηση κατά 10 ευρώ σε μια εβδομάδα, πιάνοντας τα 470 ευρώ ο τόνος, ενώ στον Καναδά οι τιμές ναι μεν αυξήθηκαν αλλά όχι στο ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, οι τιμές μαλακού σίτου ανακάμπτουν υπό τη γενικευμένη άνοδο των εμπορευμάτων. Είχαμε σημαντική άνοδο στη σόγια, η οποία και συμπαρέσυρε ανοδικά κι άλλα δημητριακά. Παράλληλα έχουμε και την επιστροφή αγοραστών από την Αίγυπτο και την Ιορδανία με νέους διαγωνισμούς, γεγονός το οποίο στηρίζει τις τιμές της φυσικής αγοράς. Στη Γαλλία τέλος οι τιμές επίσης ενισχύθηκαν για τους ίδιους λόγους και λίγο περισσότερο από την ανοδική πορεία της ελαιοκράμβης. Οι τιμές μαλακού σίτου έπιασαν τα 278 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία