BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Όσο αντέχει έχει προοπτική να ανέβει το σκληρό σιτάρι στα 250 ευρώ τιμή εξαγωγής

Σε «ακινησία» βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το σκληρό σιτάρι, στοιχείο το οποίο δίνει την αίσθηση ότι κάτι καλό θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο διάστημα και μέχρι την έναρξη της περιόδου αλωνισμού στην Ελλάδα.

sitari_site-

Ηλίας Ανδρεάκης

130
0

«Όσο δεν πέφτει, αυτό είναι καλό», τονίζει στην Agrenda έγκυρος αναλυτής με βαθιά γνώση της συγκεκριμένης αγοράς. Τα περυσινά αποθέματα δεν είναι μεγάλα, ωστόσο το σιτάρι δεν φεύγει, καθώς οι χώροι φιλοξενίας είναι διά- σπαρτοι και οι προσφορές για εξαγωγή όχι ιδιαίτερα δελεαστικές.

Ένας τελευταίος διαγωνισμός για 50.000 τόνους στην Τυνησία δεν άλλαξε τα δεδομένα, αφού η τιμή που έδωσε είναι πέριξ των 250 ευρώ ο τόνος. Κάποιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει σ’ αυτή τη φάση η ξηρασία στις ΗΠΑ, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την εξέλιξη των τιμών διεθνώς. Στην Ελλάδα η εικόνα της καλλιέργειας μοιάζει καλή, όχι όμως σαν την περυσινή, ενώ και τα στρέμματα είναι λιγότερα. Μια βροχή ακόμα μέσα στον Απρίλιο θα βοηθούσε τις αποδόσεις με τις ασφαλέστερες εκτιμήσεις για την εγχώρια παραγωγή να αναμένονται περί τα μέσα Μαίου.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda


Όσον αφορά τα αποθέματα, την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε σχετική νηνεμία και λόγω του Πάσχα με τις δουλειές να είναι περιορισμένες και την τιμή εξαγωγής να υποχωρεί λίγο, αλλά να συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τα 250 ευρώ ο τόνος (FOB). Ανησυχητικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να έχει μετριαστεί κάπως η ζήτηση από τη γειτονική Ιταλία.

Η παραγωγή σκληρού των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Τουρκίας δείχνει να είναι υποσχόμενη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη ζήτηση για εισαγωγές από τον Καναδά στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, το βλέμμα της αγοράς είναι κυρίως στραμμένο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το 68% των εκτάσεων χειμερινών σιτηρών των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν συνθήκες ξηρασίας, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων δεν αναμένονται βροχοπτώσεις στις περιοχές που τις έχουν περισσότερο ανάγκη. Αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση στις προοπτικές παραγωγής της Αμερικής τότε δεν αποκλείεται να επέλθει μια αίσθηση νευρικότητας στις τιμές της διεθνούς αγοράς.

Στον Καναδά ξεκινούν σταδιακά οι σπορές στη νότια Αλμπέρτα, ωστόσο είναι νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις για τις εκτάσεις του 2026. Το μεγαλύτερο μέρος των φυτεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει προς τις αρχές του Μαΐου με το πιο δροσερό κλίμα στις περισσότερες περιοχές να καθιστά σχεδόν απίθανη μια πρόωρη έναρξη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία