BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Υπό πίεση το σκληρό, 25 ευρώ κάτω η Φότζια, κόβει εκτάσεις ο Καναδάς

Μια απότομη προσγείωση στις τιμές σκληρού σίτου πυροδότησε το 2023, σε μια εξέλιξη που απ΄ ό,τι φαίνεται αποθαρρύνει αρκετούς μεγάλους παραγωγούς του Καναδά από την καλλιέργεια όσο παράλληλα ανακατεύει τα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς για την επόμενη εμπορική περίοδο.

sitari_skliro_times_02-23

Πέτρος Γκόγκος

4244
0

Παρά την έντονη πίεση στις ευρωπαϊκές τιμές, το ενδιαφέρον για τις παραγωγές σιτηρών και ψυχανθών παραμένει υψηλό και μια υποχώρηση των τιμών κάτω από το δίχτυ ασφαλείας των 38 λεπτών για τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια στην Ελλάδα, δεν μπορεί να προεξοφλείται.

Την φωτιά της διόρθωσης ήρθε να φουντώσει η πρώτη συνεδρίαση της Φότζια αυτόν το μήνα, που έκοψε 25 ευρώ από όλες τις ποιοτικές κατηγορίες, με τα υψηλά της αγοράς να υποχωρούν πλέον στα 440 ευρώ ο τόνος. Η Φότζια έχει χάσει συνολικά 55 ευρώ από τις αρχές του έτους, δηλαδή μέσα στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις που έγιναν στο εμπορικό κέντρο, με την τέταρτη και πιο έντονα πτωτική λίστα να προκύπτει έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου. Είναι τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών που διαμόρφωσε η αγορά για τα σκληρά σιτάρια που συγκομίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Προς μείωση εκτάσεων ο Καναδάς

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας του Καναδά, κάνουν λόγο για μια συρρίκνωση των τιμών της τάξης του 30% για την τρέχουσα εμπορική περίοδο, ενώ αναμένονται περεταίρω μειώσεις για τη σοδειά του 2023. Ήδη πάντως οι τιμές για τα καναδέζικα σιτάρια έχουν σβήσει αυτό το περιθώριο, με τις σημερινές τιμές να είναι μειωμένες 31% στα 496 δολάρια Καναδά έναντι των 728 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (1 δολάριο Καναδά ισούται με 69 λεπτά του ευρώ).

Με την χώρα της Βόρειας Αμερικής να καθορίζει ουσιαστικά τις τιμές του σκληρού σίτου σε όλο τον κόσμο, η εκτίμηση που θέλει τους Καναδούς να κόβουν σχεδόν 5,5% από τις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν πέρυσι με σκληρό σιτάρι, με τη χώρα να στρέφεται στην καλλιέργεια μαλακού σίτου, εκτιμώντας πως οι ελλείψεις θα είναι ισχυρές και την περίοδο 2023/24 και άρα τα περιθώρια κέρδους υψηλότερα.

Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται η μείωση στις εκτάσεις με βρώμη, που θα χάσουν σχεδόν το 1/3 σε σχέση με πέρυσι (μείωση 29,5%).

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των Καναδών για την πορεία των τιμών, θα μπορούσαν πάντως να διευκολύνουν την κατάσταση στην ιταλική και κατ΄επέκταση ελληνική αγορά το επόμενο καλοκαίρι. Παρά το μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον που εκφράζεται τις τελευταίες εβδομάδες, η ισορροπία του λόγου αποθέματα/κατανάλωση παραμένει εύθραυστη, ενώ ταυτόχρονα η ανάπτυξη των καλλιεργειών δεν γίνεται υπό τις καλύτερες καιρικές συνθήκες. Συνεπώς, μια στροφή του Καναδά σε καλλιέργειες που δεν έχουν την αντίστοιχη βαρύτητα με το σκληρό σιτάρι στην Ελλάδα, θα μπορούσε τουλάχιστον να διευκολύνει το σενάριο ισορρόπησης των τιμών γύρω από τα σημερινά επίπεδα.

Ευρώ και κοντέινερ πιέζουν τις τιμές σιτηρών στην Ευρώπη

Η διαρκής ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου που γίνεται με μικρά αλλά σταθερά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνδυασμό με μια απότομη αποκλιμάκωση του κόστους για τα «λιμανιάτικα» και ιδίως των κοντέινερ που βρίσκονται πλέον σε προ πανδημίας επίπεδα (2.000 δολάρια περίπου έναντι των υψηλών 11.000 δολαρίων πέρυσι τέτοιο καιρό), διαμορφώνουν σύμφωνα με τους αναλυτές των αγορών τις βασικές αιτίες της διόρθωσης που υπόκεινται τελευταία οι ευρωπαϊκές αγορές σιτηρών. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική αλλαγή στα θεμελιώδη της αγοράς. Αντιθέτως, διαφαίνεται ένας περαιτέρω περιορισμός της προσφοράς, ειδικά από τη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στο βαθμό βέβαια που αυτός αφορά την Ουκρανία. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, οι σπορές στην περιοχή περιορίστηκαν περαιτέρω, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται και μια σταδιακή διάθεση των αποθεμάτων που διευκόλυνε η περίφημη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης. Βέβαια, προς το παρόν, οι πιέσεις για την ευρωπαϊκή αγορά εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ειδικά από τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά μαλακά σιτάρια της Ρωσίας. Προς το παρόν οι τιμές μαλακού σίτου στη Γαλλία έχουν σταθεροποιηθεί λίγο κάτω από τα 290 ευρώ ο τόνος και με μικρές αυξομειώσεις ισχύουν για όλες τις ημερομηνίες παράδοσης, φτάνοντας ως τον Δεκέμβριο του 2023, συμβόλαια που αφορούν στη νέα σοδειά. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία