BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Έχασε άλλα 15 ευρώ το σκληρό σιτάρι στη Φότζια, αίνιγμα η τιμή στα αλώνια

Μια ανοδική αντίδραση της αγοράς σκληρού σίτου αναμένουν αρκετοί παραγωγοί στην Ελλάδα, που κρατούν ακόμα ποσότητες από την περσινή σοδειά, προσδοκώντας σε μια σταδιακή ενίσχυση των τιμών μέσα στο χειμώνα, ένα μοτίβο που επιβεβαιώθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν.

Sitari-agora-08-02-23

Πέτρος Γκόγκος

5512
2

Ωστόσο η αγορά προς το παρόν δείχνει να έχει άλλες προτεραιότητες, με μια έντονη τάση διόρθωσης να αναπτύσσεται αποφασιστικά τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν αποκλείεται βέβαια, έπειτα από μια υποχώρηση της τάξης των 70 ευρώ ο τόνος που σημειώθηκε μέσα στις πέντε πρώτες εβδομάδες του 2023 στη Φότζια, να έρθει αυτή η αντίδραση δίνοντας την αναμενόμενη ευκαιρία πώλησης σε όσους έχουν ακόμα σκληρό σιτάρι στην αποθήκη τους. Ωστόσο το κλίμα για τα σιτάρια της επόμενης χρονιάς, δείχνει με μια πρώτη ματιά, μάλλον απειλητικό για τους παραγωγούς. Η μόνη σταθερά αυτήν τη στιγμή, είναι τα συμβόλαια προπώλησης που υπεγράφησαν το φθινόπωρο με τις βιομηχανίες ζυμαρικών, στην περιοχή των 35 λεπτών το κιλό.

Αρκετοί αναλυτές της εγχώριας αγοράς εκτιμούν πως ακόμα και αυτό το επίπεδο συγκρατείται με δυσκολία βάσει των ενδείξεων που δίνει η ευρωπαϊκή και η καναδέζικη αγορά σήμερα. Βέβαια, η απόσταση μέχρι τα αλώνια είναι μεγάλη, ο καιρός έχει ήδη δείξει σημαντικές παρεκκλίσεις από τα συνηθισμένα ενώ ειδικά στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί ορισμένα προβλήματα στις καλλιέργειες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πορεία των χειμερινών σιτηρών δείχνει θετική, αν και υπάρχουν αναφορές ξηρασίας και εκεί, ενώ στον Καναδά προωθείται μια μείωση των εκτάσεων σκληρού σίτου της τάξης του 5,5%.

Η Φότζια την προηγούμενη εβδομάδα έκοψε άλλα 15 ευρώ ο τόνος από όλες τις κατηγορίες ποιότητας σκληρού σίτου. Συγκεκριμένα, για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύεται στα 420-425 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 410-413 ευρώ ο τόνος, κάτι που αναμένεται να μεταφραστεί σε νέες πιέσεις για τα ελληνικά FOB, σε μια συγκυρία που βλέπει τις τιμές παραγωγού να υποχωρούν κάτω από τα 35 λεπτά το κιλό.

Όμως και στη Γαλλία υπήρξε προσγείωση των τιμών, με τη φυσική αγορά να περιορίζεται εδώ και μερικές ημέρες στα 430 ευρώ ο τόνος, έναντι των 460 ευρώ που πλήρωνε η εν λόγω αγορά από το περασμένο φθινόπωρο.

Το σήμα της διόρθωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, κατέφθασε από τον Καναδά, ο οποίος εξακολουθεί να κερδίζει τους διεθνείς διαγωνισμούς, ευνοούμενος τόσο από την ενίσχυση του ευρώ όσο -κυρίως- από την υποχώρηση του κόστους των ναύλων σε προ πανδημίας επίπεδα. Για τον λόγο αυτό και αρκετοί Καναδοί αγρότες ετοιμάζονται να σπείρουν λιγότερο σκληρό σιτάρι τις επόμενες εβδομάδες που ξεκινά εκεί η περίοδος σπορών. Ήδη οι τιμές έχουν χάσει 31% από τα υψηλά της τελευταίες διετίας, ενώ στον ορίζοντα προβλέπεται μια περεταίρω συμπίεση των τιμών για την περίοδο 2023-24. Οι εκεί αναλυτές παροτρύνουν τους παραγωγούς να κλείσουν ένα 25% της αναμενόμενης σοδειάς τους μαζί με τα περσινά τους αποθέματα στα σημερινά επίπεδα τιμών.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

09-02-2023 22:12KOSTANTIN

Να ημουν μαντης να τα οικονομισω μας λενε μερικοι μια μπατιλια σταρι μια αγγαλια λεφτα

Απάντηση

09-02-2023 17:45THEODOR

Μας απειλούν ενα σωρό παράγοντες σχετικοί με το υψηλό κόστος παραγωγής και τον καιρό...εχουμε από πάνω και εσας τα παπαγαλάκια !!!!......αει στο @@@λο!!!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία