BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ανοδική αντίδραση με κέρδη 5 ευρώ για την τιμή σκληρού στη Φότζια

Έπειτα από ένα δίμηνο ασυγκράτητης πτώσης τιμών για το σκληρό σιτάρι, η συνεδρίαση της Τετάρτης 1 Μαρτίου στη Φότζια, έβαλε ένα προσωρινό τέλος στις πιέσεις, με την αγορά να αντιδρά ανοδικά και όλες οι ποιοτικές κατηγορίες γράφουν κέρδη 5 ευρώ ο τόνος.

sitari_Foggia_01-03-23

Πέτρος Γκόγκος

4
1

Ανοδική αντίδραση με κέρδη 5 ευρώ για την τιμή σκληρού σίτου στη νέα λίστα Φότζια

Μπροστά στη διόρθωση που συντελέστηκε το προηγούμενο τρίμηνο, η οποία μεταφράζεται σε απώλειες 95 ευρώ ο τόνος για την τιμή σκληρού σίτου, τα 430 ευρώ ο τόνος την πρώτη ποιοτική κατηγορία, δεν αρκούν για να απομακρύνουν τις αγωνίες των παραγωγών ενόψει τις νέας σοδειάς και του αλωνισμού του 2023.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή, δείχνει να επιβεβαιώνει το αισιόδοξο σενάριο που θέλει την αγορά να διατηρείται κοντά στην περιοχή των 420 με 450 ευρώ ο τόνος μέχρι τα αλώνια, που σε περίπτωση πρωίμισης της εγχώριας σοδειάς, θα μπορούσε να ευννοήσει τις τιμές παραγωγού.

Η εκτίμηση της Agrenda την προηγούμενη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ήθελε την αγορά να αντιδρά στις πιέσεις αυτές και η συνεδρίαση της 1 Μαρτίου στη Φότζια επιβεβαίωσε την τοποθέτηση αυτή.

Για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 425-430 ευρώ ο τόνος, ενώ για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 415-418 ευρώ ο τόνος.

Τα τελευταία δεδοµένα της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά, είναι ενθαρρυντικά για τη διατήρηση των τιμών κοντά στα σημερινά επίπεδα. Συγκεκριµένα, η εν λόγω αρχή στις τελευταίες της µετρήσεις διαπιστώνει πως τα αποθέµατα σκληρού σίτου της χώρας είναι σχεδόν 25% κάτω από τα επίπεδα του χειµώνα του 2021, δηλαδή λίγους µήνες πριν τη σοδειά που περιόρισε στο 1/3 µιας µέσης παραγωγής την προσφορά του Καναδά.

Σ’ αυτή τη φάση, τα αποθέµατα του Καναδά ανέρχονται σε 3,7 εκατ. τόνους, δηλαδή µόλις 1 εκατ. τόνους πάνω από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, που η χώρα προερχόταν από µια ιδιαίτερα φτωχή σοδειά.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η διεθνής αγορά πάτησε φρένο στην πτώση και πλέον αναµένεται από τη ζήτηση να ρυθµίσει τυχόν περιθώρια ανόδου.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, αρκετά σιτάρια έµειναν πίσω λόγω των προσδοκιών παραγωγών πως η αγορά θα ανακάµψει έπειτα από την απώλεια των 45 µε 48 λεπτών πέρυσι το καλοκαίρι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο εµπόριο αναπτύσσεται µια επιχειρηµατολογία περί αδυναµίας απορρόφησης των αποθεµάτων πριν τα αλώνια, κάτι που δίνει περιθώρια και στους εγχώριους µύλους για πιο αργούς ρυθµούς αγορών, αλλά και στου εξαγωγείς για πιο έντονα παζάρια στις τιµές.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-03-2023 08:07giannis

μην τσιμπατε οι εμποροι το παιχνιδι τους κανουν θα διξει απο μονη της η αγορα ποτε να πουλησουμε εως τοτε υπομονη με τετοιες τιμες ομως στα σημερινα επιπεδα εαν πουλησουμε ειμαστε κατω απο το κοστος παραγωγης αρκετα κιολας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία