BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Στήριγμα από εγχώριους μύλους σε τιμές σκληρού, πιέζουν οι εξαγωγείς

Καλύτερο βηµατισµό αποκτά η αγορά σκληρού σίτου στα σηµερινά επίπεδα τιµών, µε τη ζήτηση από τους µύλους να επιστρέφει στα εγχώρια παραγωγικά κέντρα, σε µια εξέλιξη που έρχεται να δώσει µια µικρή ώθηση στις τιµές παραγωγού, απορροφώντας την πίεση που ασκούν οι εξαγωγείς.

sitari_site_5

Πέτρος Γκόγκος

3933
2

Σε αυτή τη φάση οι µύλοι αγοράζουν µε 36 λεπτά το κιλό, ενώ για τις καλές ποιότητες σίτου πληρώνουν µέχρι και 38 λεπτά. Από την άλλη, µε τα FOB στα 380 ευρώ ο τόνος για τις µέτριες ποιότητες, οι τιµές που πληρώνει η εξαγωγή µεταφράζονται σε 35 λεπτά για τον παραγωγό. Το γενικό αίσθηµα στην αγορά, θέλει πάντως τις τιµές να χωρούν µια µικρή ακόµα διόρθωση, σε περίπτωση που οι παραγωγές σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και µετέπειτα Καναδά, αποδειχθούν ικανοποιητικές.

Μια αντίστροφη ανάγνωση αυτής της τοποθέτησης που έρχεται από έµπειρο στέλεχος της εγχώριας αγοράς σίτου, θα σήµαινε πάντως ότι σε περίπτωση προβληµατικών σοδειών, η αγορά θα µπορούσε να δοκιµάσει διάσπαση αντιστάσεων πάνω από την περιοχή των 35 µε 38 λεπτών.

Πάντως, οι συντελεστές της αγοράς σε Καναδά και Ιταλία, προς το παρόν σηκώνουν χειρόφρενο στην πτώση και η Φότζια µπαίνει σε µια νέα φάση συσσώρευσης έπειτα από την ανοδική αντίδραση της προηγούµενης εβδοµάδας, µε τη νέα λίστα τιµών να παραµένει αµετάβλητη. Καταλύτης στην απόφαση αυτή, ο δείκτης Baltic Dry, που έγραψε κέρδη 150% τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες, κάτι που συνεπάγεται πιο ακριβά µεταφορικά, µε την αγορά να διερευνά το πώς θα αφοµοιώσει την εξέλιξη αυτή. Ο εν λόγω δείκτης είναι συνδεδεµένος µε την τιµή των κοντέινερ και άρα, όσο πιο ακριβά στοιχίζουν οι καραβιές από τον Καναδά, τόσο περισσότερα περιθώρια ανάσας αποκτούν οι τιµές για το ευρωπαϊκό σκληρό σιτάρι.

Πρόκειται για µια είδηση που πέρασε µε ψιλά γράµµατα, αλλά δείχνει ότι η ζήτηση περιµένει στη γωνία και µια άρση των ανησυχιών ύφεσης, θα µπορούσε τελικά να επιστρέψει τις τιµές των εµπορευµάτων γενικά και των αγροτικών εµπορευµάτων ειδικά, σε ένα ανοδικό κανάλι, όπως συνέβη την προηγούµενη διετία.

Όλα αυτά είναι σενάρια πάντως και απ’ ό,τι φαίνεται, οι συντελεστές της φυσικής αγοράς δεν αποζητούν ένα νέο κύµα υψηλής µεταβλητότητας στις παγκόσµιες αγορές. Αντίθετα, αναζητούν µε µεγαλύτερη αγωνία το λεγόµενο equilibrium, την χρυσή τοµή πάνω στην οποία εξισορροπούνται οι ανάγκες τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-03-2023 20:43Αγρότης

Ας μας πουν ποιοι αγοράζουν με 38 λεπτά ποιοτικό να τους δώσω αύριο και με 37.

Απάντηση

10-03-2023 11:09THEODOR

@μώ τα κωλοχρηματιστήρια σας !!!!!! Δέν υπάρχει σωτηρία ,οι ρώσοι με τους ουκρανούς απο τη μία πλευρά σκοτώνονται και από την αλλη συνεργάζονται στην εξαγωγή σιτηρών ,΄δήθεν να μην πεινάσουν οι τρίτες χώρες !!!! κανένα ηθικό κώλυμα...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία