BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Μάχη στα 30 λεπτά δίνει το σκληρό για τα αλώνια, υποχωρεί η Φότζια

Χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο το βάθος της πτώσης, η αγορά σκληρού σίτου στην Ιταλία, έπειτα από μια ανοδική αντίδραση και σταθεροποίηση των τιμών στην περιοχή των 430 ευρώ ο τόνος τις προηγούμενες εβδομάδες, κατέγραψε νέες απώλειες στη συνεδρίαση της Φότζια την Τετάρτη 15 Μαρτίου, σε μια εξέλιξη που έρχεται να υπερτονίσει τα σενάρια που θέλουν τον αλωνισμό του 2023 να γίνεται εν μέσω εμπορικών πιέσεων.

sitari_site-905

Πέτρος Γκόγκος

6264
8

Αν και οι απώλειες ήταν της τάξης των 5 ευρώ ο τόνος, μαρτυρούν μια αδυναμία σταθεροποίησης της αγοράς κοντά στην περιοχή των 450 ευρώ ο τόνος και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία ιστορικά οι τιμές σκληρού σίτου διατηρούνται στα υψηλά της εκάστοτε σεζόν, καθώς ακόμα ο αλωνισμός της επόμενης απέχει μερικούς μήνες. Πλέον η Γαλλία, εκτός και αν ακολουθήσει τα επόμενα 24ωρα διόρθωση των τιμών και εκεί, διαμορφώνει υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την Ιταλία, με τις φορτώσεις στο λιμάνι Λα Ροσέλ της δυτικής Γαλλίας, που βρέχεται από τον Ατλαντικό, να γίνονται με τιμή βάσης στα 430 ευρώ ο τόνος.

Όπως έγραφε η Agrenda το περασμένο Σάββατο, το γενικό αίσθηµα στην αγορά, θέλει πάντως τις τιµές να χωρούν µια µικρή ακόµα διόρθωση, σε περίπτωση που οι παραγωγές σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και µετέπειτα Καναδά, αποδειχθούν ικανοποιητικές. Μένει τώρα να φανεί πού θα μπουν τα όρια της αγοράς στην πτώση, δεδομένης και της καλλιεργητικής δαπάνης, η οποία ήταν υψηλότερη το περασμένο φθινόπωρο συγκριτικά με την σπορά του 2021.

Από εδώ και πέρα, τον τόνο στην αγορά θα δώσουν οι επιλογές σποράς των Καναδών, οι οποίοι ήδη από το χειμώνα έβλεπαν την υποχώρηση των τιμών στο σκληρό σιτάρι ως ένα σήμα αναζήτησης άλλων καλλιεργειών για τις σπορές που θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, με την υποχώρηση του χειμώνα.

Στην ελληνική αγορά, τα ποιοτικά σιτάρια φεύγουν ως επί το πλείστον με τιμές γύρω από τα 36 λεπτά το κιλό, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μύλων που πληρώνουν μέχρι και 38 λεπτά για παράδοση στον μύλο. Οι μέτριες ποιότητες, οι οποίες πηγαίνουν και για εξαγωγή, πληρώνονται μετά βίας 35 λεπτά το κιλό, σε μια ισορροπία που στρώνει το έδαφος για ελαφρώς χαμηλότερες τιμές το καλοκαίρι. Όπως θα περιγράψει άνθρωπος της αγοράς, «μια βροχή ρίχνει και οι τιμές πέφτουν» σε μια αποστροφή του λόγου που δείχνει πως το εμπόριο είναι έτοιμο με κάθε καλή αφορμή να πιέσει τις τιμές της νέας σοδειάς κοντά στην περιοχή των 30 λεπτών.

Στην Φότζια τώρα, τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 420-425 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 410-413 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

24-05-2023 14:49 Πετρος

Εβαλα μαλακο. Εως τωρα και συνυπολογιζοντας το κοστος συγκομιδης ,ΧΩΡΙΣ το κοστος αξιας γης, το κομπιουτεράκι εγραψε 96 ευρω το στρέμμα...... Τα χωραφια ειναι ποτιστικα.Το μαλακο αλλωστε θελει δυνατα χωραφια,ειναι φυτο μπουτικ . Τα χωραφια αυτα πληρωνονται κανονικα τουλαχιστον 50 ευρω ενοικιο. Μην ξανακουσω μ@λακιες αλλη φορα για το οτι δεν εχουμε αυτάρκεια ατο μαλακό κι οτι ειμαστε εξαρτημένοι. Προφανως με τα δεδομενα που σας περιεγραψα δεν εχει κσνενα νοημα καποιος να σπερνει μαλακό. Ριχνω λεφτα,απασχολω παραγωγικά χωράφια...ΓΙΑΤΙ ;;;;;; Για να μπω στο τελος μεσα; Εμενα ποιος θα μου δώσει να ζήσω τώρα; Θα γινω Ρομά καλυτερα ή πατριωτάκι του Ράμα ,να πεφτει το επίδομα .Τουλαχιστον δεν θα εχω αγωνια για το αν θα εχω τα απολυτως βασικα. Ουτε θα μου σπανε τα @ρχιδια για το αν φυτρωσε,αν διψασε,αν αδελφωσε,αν πηρε μποι,αν εβρεξε,αν δεν εβρεξε,αν μπαινει μεσα το τρακτερ να λιπαρω,τι να λιπσρω, πώς θα βρω το σακι λιγο φθηνοτερο, μετά τι φαρμακο να ριξω για τη σκωριαση,αν θα πιω το δηλητηριο κατα τον ψεκασμο,αλλο πειραζει στο μεταβολισμο,αλλο στη γονιμοτητα,αλλο υποψια καρκινογενεσης....ολα τα καλα ...μετα αν φουσκωσε το σταχυ,αν εβρεξε,αν πλαγιασε,αν ηρθαν το πουλια και το μαδησσνε ,αν,αν,αν..... ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ Τ Ι Π Ο Τ Α !

Απάντηση

17-03-2023 21:17Βλαδίμηρος

Πέρσι μας λέγατε : αρχίζουμε από 50 και πάει για 60 !!! Πήγε 35 ! Φέτος λέτε 30. Να περιμένουμε 22 ;; Μήπως να σταματήσετε να μας λέτε μαμακίες ! Αλλά είμαστε κι εμείς μαζόχες !!! Μα δίνανε τα 500€ και δεν τα παίρναμε. Τώρα μας δίνουν 350 και τρέχουμε να πουλήσουμε ! Τι να καταλάβει ο άλλος ; Όσο λιγότερα τόσο καλύτερα ! Ηλίθιοι…

Απάντηση

17-03-2023 20:07THEODOR

Μπάσταρδοι υπάλληλοι-δημοσιογραφίσκοι αν γνωρίζατε ποση οργή υπάρχει και για εσάς στον αγροτικό κόσμο .....τί ;;;;δεν σε νοιάζει;;;;; θα εθει η ωρα που θα σε νοιάζει!!!!!!

Απάντηση

17-03-2023 15:11ΧΡΗΣΤΟΣ

Και τι σε νοιαζει εσενα ρε παπαγαλε (agrenda) αμα επεσαν η ανεβηκαν τα σιταρια πες μας ποσα στρεματα εχεις δικα σου σπαρμενα φετος 100, 200, 500 .... και θα ζημιωθεις ???? Μαλλον οχι μονο δεν εχεις σπαρμενο ουτε στρεμμα αλλα δεν ξερεις και πως ειναι το φυτο του σιταριου. ΜΕΧΡΙ να μαθεις και οταν θα σπειρεις δικη σου παραγωγη τοτε να μιλας για τιμες και τασεις της διεθνους αγορας. Δεν σε ρωτησε κανεις ηλιθιε ΒΟΥΛΟΣΕΤΟ και βγαλε το σκασμο, ξερολα που θα κοψεις τιμη για τα αλωνια απο τωρα. Εκτος και αν ετσι σου ειπανε να γραψεις .

Απάντηση

17-03-2023 09:30ΑΕΛ

Η ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΠΡΟΓΑΠΑΝΔΙΖΕΙ ΌΤΙ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΠΑΛΕΎΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΊ ΣΤΑ 30 ΛΕΠΤΆ ΣΤΑ ΑΛΏΝΙΑ ΑΠΌ ΤΏΡΑ. ΕΝΩ ΤΏΡΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΊΑ ΤΟΝ ΤΌΝΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΑ 450 ΕΥΡΏ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΟΤΖΙΑ 430 ΕΥΡΏ. ΆΡΑ ΠΩΣ ΒΓΑΊΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ 50% ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΑΠΌ ΤΏΡΑ, ΕΝΩ ΟΛΛΑ ΓΎΡΩ ΜΑΣ ΈΧΟΥΝ ΑΝΈΒΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΌ. ΠΡΟΣ ΤΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΕΝΩ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΊ Η ΑΚΡΊΒΕΙΑ, ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΕΚΦΩΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΏΝ Η ΣΕ ΑΛΛΆ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ!!!!!!

Απάντηση

17-03-2023 07:07Αγανακτησμενος

Γαμω τα καρτέλ σας και όσους τους κάνουν πλάτες.Καμια πτώση δεν δικαιολογείται.Γιατι δεν πέφτει η τιμή του ψωμιού;Οι πατάτες στο Νευροκόπι έπεσαν 25 λεπτά,στην λαϊκή η στο σούπερ μάρκετ ούτε 1.Αυτη είναι η ανάπτυξη των αρίστων.Ο κάθε επιτήδειος να αλωνιζει κατά βούληση.

Απάντηση

16-03-2023 15:13THEODOR

Το μεροκάματο να πέφτει παπαγαλάκια....οταν θα πέσει πείνα θα σας δώ και εσάς !!!!!!!!!!!

Απάντηση

16-03-2023 10:33G.K

Πάλι αρχησατε την παραπληροφόρηση .όλα υπέρ των αφεντικων σας χαλαρώστε λίγο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία