BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Εκτιμήσεις για αύξηση διεθνούς σοδειάς σκληρού τη νέα σεζόν

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου σηµειώθηκε µια ανάκαµψη από τα πρόσφατα χαµηλά επίπεδα εξαγωγής, µε τους αγοραστές να πληρώνουν πλέον επίπεδα των 300 δολαρίων ο τόνος FOB λιµάνι µας.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

247
0

Κοιτώντας µπροστά, οι αναλυτές θεωρούν ότι καλό είναι να έχουµε στο νου µας πως µε τα σηµερινά δεδοµένα οδεύουµε σε µεγαλύτερη παραγωγή στη νέα σεζόν σε σχέση µε την προηγούµενη. Για την Τουρκία δε, η οποία και πίεσε σε µεγάλο βαθµό τις τιµές φέτος εκτιµάται µια παραγωγή της τάξης των 4,7 εκατ. τόνων.

Στα σκληρά σιτάρια, σταθεροποιητικές τάσεις είχε η νέα λίστα τιµών της Φότζια. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 340-345 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 315-320 ευρώ ο τόνος. Ο διαγωνισµός της Τυνησίας για την αγορά 50.000 τόνων σκληρού έκλεισε στα 384 δολάρια ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους, δηλαδή 31 δολάρια χαµηλότερα από τον προηγούµενο διαγωνισµό που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, χωρίς σηµαντική µεταβλητότητα κινήθηκαν οι τιµές στα µαλακά σιτάρια, επηρεάζονται κυρίως από µακροοικονοµικούς παράγοντες, όπως η ανακοινώσεις του πληθωρισµού ή το ευρωδολάριο, παρά την ισχυροποίηση του δολαρίου. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν µερικώς την αγορά, δεν σηµειώθηκαν σηµαντικές µεταβολές και οι αναλυτές αναµένουν φρέσκα θεµελιώδη νέα που µπορεί να προκύψουν από τις επικείµενες εκθέσεις του USDA. Στη Γαλλία, τέλος, από τη µία η αυξηµένη ανακοίνωση του πληθωρισµού στις ΗΠΑ και από την άλλη η πτώση του ευρώ έδωσαν µια ώθηση στις τιµές, οι οποίες πλησιάζουν τα επίπεδα των 218 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία