BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Στα 25 λεπτά το σκληρό βάσει εικόνας αγοράς, στα 340 ευρώ το καναδέζικο

Με την εγχώρια αγορά στο σκληρό να µπαίνει λίγο πολύ στο πάγο ενόψει Αυγούστου, το ενδιαφέρον στρέφεται στις διεθνείς ειδήσεις που θα προδώσουν τον πραγµατικό σφυγµό της µεσογειακής αγοράς και όχι εκείνον που επιβάλει αθόρυβα το εµπόριο. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η Ελλάδα µένει και φέτος τελευταία στα FOB, καθώς οι µεσάζοντες δεν δεσµεύονται για αποστολές ούτε στο χαµηλό επίπεδο των 280 ευρώ ο τόνος FOB, καθώς τους λείπουν ποσότητες µε δεδοµένο πως µέχρι στιγµής έχουν φιξάρει στα 23-25 λεπτά το κιλό µόνο όσοι είχαν άµεση ανάγκη.

sklhro-sitari-times-avgoustos

Γιάννης Ρούπας

7795
1

Οι διεθνείς εξελίξεις έχουν ως εξής. Από τη µία ο διαγωνισµός της Τυνησίας στις 30 Ιουλίου έγινε στο χειρότερο χρονικά σηµείο αφού η εξαγωγή έχει πιάσει πάτο κυρίως λόγω Τουρκίας και Ισπανίας, µε αποτέλεσµα οι «συνήθεις ύποπτοι», ήτοι Καζίλο και Άµπερ να κάνουν εναλλάξ προσφορές  για 25.000 τόνους στα 301 και 298 ευρώ ο τόνος C&F (δηλαδή CIF µείον τα έξοδα ασφάλισης), νούµερα που επιβεβαιώνουν πως τα επίπεδα FOB στη Μεσόγειο παίζουν στα 280 µε 285 ευρώ αυτή τη στιγµή, άρα τα 25 λεπτά στον παραγωγό θα έπρεπε να είναι εδώ και τώρα εξασφαλισµένα στη δικιά µας αγορά. Η εγχώρια µειοδοσία λοιπόν στα 23 µε 24 λεπτά γίνεται µόνο και µόνο επειδή το ελεύθερο εµπόριο θέλει κάπως να µειώσει τη χασούρα του 2023.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 977 της Agrenda

Κοιτώντας το µετά, η Τουρκία βγαίνει φέτος µε µια σοδειά 4,6 εκατ. τόνων και τονάζ το πολύ 2 εκατ. τόνων. Αν και η χώρα κουβαλάει σηµαντικά αποθέµατα της περασµένης χρονιάς, ο ρυθµός που εξάγει δεν της επιτρέπει εύλογα να συνεχίσει το µονοπάτι αυτό για πολύ ακόµα ενώ καθώς ανατέλλει ο Σεπτέµβριος και τα FOB του Καναδά ξεκινήσουν όπως φαίνεται από τα 300 ευρώ ο τόνος, θα αρχίσουν οι ανατιµήσεις και η σκληρή γραµµή που θα φέρει την εξαγωγή στη Μεσόγειο αρχικά στα 290 και εν συνεχεία στα 300 µε 310 ευρώ ο τόνος λιµάνι µας µέσα στον Οκτώβριο, νούµερα που δικαιολογούν τα 27 λεπτά στον παραγωγό.  Από πλευράς Καναδά, οι ξηροθερµικές καιρικές συνθήκες προβληµατίζουν τους παραγωγούς, ενώ γράφεται πως παρατηρήθηκαν µαζικές προσβολές από φουζάριο. Αποτέλεσµα αυτών των εξελίξεων να τσιµπάει λίγο η τιµή για παράδοση Μπολόνια φθινόπωρο στα 340-345 ευρώ ο τόνος.

Ο δυτικός Καναδάς αλλάζει τα πρόσημα στις συνεδριάσεις

Σε ευαίσθητο χρονικό σηµείο πέτυχε το τελευταίο  κύµα ζέστης τις σοδειές στον δυτικό Καναδά, µε τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 35 βαθµούς τη µέρα, σε ζώνες που δεν έχουν συνηθίσει αυτά τα επίπεδα θερµοκρασίας. Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν επίσηµα υποβάθµιση των ποιοτικών προοπτικών για τη νέα σοδειά, αλλά και ήπια άνοδο των τιµών σε Αλµπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόµπα.

Επιτέλους έγινε η αλλαγή προσήµου για τις τιµές CIF Ιταλία στο καναδέζικο µετά από δύο µήνες υποτίµησης που έφεραν την παράδοση από τα 370-375 ευρώ ο τόνος τέλη Μαΐου στα χαµηλά επίπεδα των 334-336 ευρώ ο τόνος πριν δυο βδοµάδες. Στη συνεδρίαση της περασµένης Πέµπτης στη Μπολόνια, το καναδέζικο τσίµπησε 6 ευρώ ο τόνος, µε την τιµή αποθήκης εµπόρου πλέον για Σεπτέµβριο να παίζει στα 340-344 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία