BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Αλώνια στο βυνοποιήσιµο κριθάρι µε τιμή 21 λεπτά, χαμηλά το κτηνοτροφικό

Πολύ καλή χρονιά, µε αυξηµένες στρεµµατικές αποδόσεις και υψηλή ποιότητα παραγωγής, προοιωνίζεται η φετινή για την πλειονότητα των περιοχών της χώρας που καλλιεργούν βυνοποιήσιµο κριθάρι, λίγο πριν µπουν οι θεριζοαλωνιστικές µηχανές στα χωράφια και αρχίσει το αλώνι.

22-35_pin_11

Λεωνίδας Λιάμης

2683
0

Οι βροχοπτώσεις βάλσαµο για µεγάλο διάστηµα την περασµένη άνοιξη σε συνδυασµό µε τις ήπιες θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειµώνα ευνόησαν την καλλιέργεια, µε εξαίρεση κάποια µικροπροβλήµατα από χαλαζοπτώσεις και πλαγιάσµατα από δυνατούς αέρηδες, σχεδόν σε όλα τα παραδοσιακά παραγωγικά κέντρα.

Ως εκ τούτου αν δεν αλλάξει δραµατικά κάτι µε τις καιρικές συνθήκες στο τελευταίο… µίλι, τα πρώιµα χωράφια θα ξεκινήσουν να αλωνίζονται τα τέλη Μαΐου και µαζικά ως το πρώτο δεκαήµερο Ιουνίου.

«Με τις βροχές η χρονιά έχει πάει λίγο πίσω. Το αλώνι αναµένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου από τον Αλµυρό, που είναι η πιο πρώιµη από τις περιοχές που καλλιεργείται βυνοποιήσιµο κριθάρι. Ποιοτικά όπως όλα δείχνουν θα έχουµε καλό µέγεθος κοκκοµετρίας, που σηµαίνει πως η πρωτεΐνη αναµένεται στα χαµηλά επίπεδα», εξηγεί στην Agrenda ο Βασίλης Κωτούλας, επικεφαλής γεωπόνος στην Αθηναΐκή Ζυθοποιία.

Η γνωστή ζυθοποιία εφαρµόζει εδώ και χρόνια µακράν το µεγαλύτερο πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιµου κριθαριού και φέτος έχει προβλέψει για τις συµβάσεις της µε τους συνεργαζόµενους παραγωγούς 20 λεπτά το κιλό, ως ελάχιστη εγγυηµένη τιµή, όσο ήταν και πέρυσι, διατηρώντας και το πλαφόν στον όγκο παραγωγής που θα παραλάβει από τον κάθε παραγωγό.

Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο το πρόγραµµα περιλαµβάνει περίπου 140.000 – 150.000 στρέµµατα, µαζί µε τη σποροπαραγωγή, τα οποία έχουν συµφωνήσει να καλλιεργήσουν πάνω από 2.200 -2.300 παραγωγοί. «Το πρόγραµµα αναπτύσσεται σε 18 νοµούς της χώρας και περίπου το 60% των εκτάσεων βρίσκονται από την Κατερίνη και βορειότερα, ενώ το υπόλοιπο 40% αφορά περιοχές από τη Λάρισα και κάτω, µε τον κύριο όγκο, περί το 30% να είναι στη Θεσσαλία και το άλλο 10% σε Φθιώτιδα και Βοιωτία» διευκρινίζει ο κ. Κωτούλας. Ως προς τις ποικιλίες, η Zahna και η Fortuna εξακολουθούν να αποτελούν βασικές επιλογές, µε πάνω από το 60% των καλλιεργούµενων εκτάσεων, ωστόσο φέτος µπήκαν στο παιχνίδι και η Lexy µε την Guzel και οι ιθύνοντες της ζυθοποιίας είναι σε αναµονή της αξιολόγησης και των συµπερασµάτων για τη συµπεριφορά τους στο χωράφι.

Ελάχιστη εγγυηµένη τιµή 21 λεπτά από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

Όσον αφορά τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, που επίσης εφαρµόζει πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιµου κριθαριού, η εικόνα, λίγο πριν ξεκινήσει το αλώνι, είναι ενθαρρυντική. «Είµαστε κοντά στην έναρξη του αλωνιού, το οποίο περιµένουµε να γίνει στις αρχές Ιουνίου µε τα πρώιµα κριθάρια», είπε στην Agrenda ο Χρήστος Αραµατζόγλου, επικεφαλής γεωπόνος της µπύρας «Βεργίνα», προσθέτοντας πως «οι βροχές το προηγούµενο διάστηµα βοήθησαν την καλλιέργεια στο στάδιο του γεµίσµατος του σταχιού και περιµένουµε η ποιότητα να είναι υψηλή, καθώς υπήρξε επιµέλεια από τους αγρότες σε σχέση µε τη λίπανση, αλλά και την αντιµετώπιση των µυκητολογικών προσβολών και παράλληλα οι στρεµµατικές αποδόσεις να είναι λίγο πάνω από τις περσινές, για τις περιοχές που δεν επλήγησαν από παγετούς και σποραδικές χαλαζοπτώσεις».

Η ακριτική ζυθοποιία συνεργάζεται µε πάνω από 500 παραγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Λήµνο στο Βόρειο Αιγαίο, που ανέλαβαν να καλλιεργήσουν για αυτή λίγο πάνω από 27.000 στρέµµατα. «Τα συµβόλαιά µας φέτος έχουν ελάχιστη εγγυηµένη τιµή 21 λεπτά το κιλό, έναντι των 23 λεπτών πέρυσι, για το σύνολο των ποσοτήτων που θα παράξουν οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί», είπε ο κ. Αραµατζόγλου.

Ένα κλικ κάτω σε σχέση µε πέρυσι ακούγεται για το κτηνοτροφικό κριθάρι

Να περάσει το επόµενο πενθήµερο χωρίς βροχές περιµένουν οι παραγωγοί ώστε να ξεκινήσει δίχως προβλήµατα ο πρώτος αλωνισµός στο κριθάρι στις πρώιµες ζώνες κατά τα τελευταία 24ωρα του Μαΐου. Περσινά αποθέµατα δεν υπάρχουν… εδώ και πολύ καιρό, καθώς το 2024 τα καλά κριθάρια είχαν εξαφανιστεί από τις αρχές φθινοπώρου. Οι επαγγελµατίες µεσάζοντες ισχυρίζονται µέσα από τα δόντια πως το τυράκι της συνδεδεµένης του 2023 (σχεδόν 30 ευρώ το στρέµµα, το οποίο πληρώθηκε πέρυσι τον Απρίλιο) «γλύκανε» τους παραγωγούς, οι οποίοι έκαναν χώρο στις χειµερινές σπορές για αρκετά περισσότερα στρέµµατα, όπως δηλαδή και στο σκληρό.

Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, το εµπόριο µάλλον θα δώσει αρχικά ένα κλικ χαµηλότερη τιµή συγκριτικά µε πέρυσι, στα 15 µε 16 λεπτά έναντι 17 λεπτά πέρυσι. Βέβαια, µια µατιά στο ταµπλό του Euronext αρκεί για να πείσει πως οι τιµές που ακούγονται είναι αρκετά χαµηλές, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως τα συµβόλαια FOB στη µεγαλοπαραγωγό Γαλλία παίζουν στα 200-205 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία