
Στην Ελλάδα, αρωγός στις προσπάθειες των σιτοπαραγωγών να θερίσουν Σ1 σκληρό σιτάρι στέκεται ο καλοκαιρινός καιρός, με τον υδράργυρο επί μονίμου βάσεως πάνω από τους 32 βαθμούς, τα δελτία να βλέπουν λιακάδα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας και τις δειγματοληψίες να επιβεβαιώνουν το 11,5 με 12,0% της πρωτεΐνης για τον μεγαλύτερο όγκο της ελληνικής παραγωγής. Έτσι όπως το πάει ο καιρός, φαίνεται πως θα έχουμε και εξαιρετικά υαλώδη, άρα και τιμολόγηση που θα ανταποκρίνεται σε Fino σκληρό σιτάρι και όχι δεύτερης και τρίτης διαλογής. Βέβαια, πολλά θα κριθούν από την στάση του ελληνικού εμπορίου στις διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς. Η λογική λέει ότι τα ελληνικά FOB θα ξεκινήσουν από τα 270 ευρώ ο τόνος για τα πολλά κιλά με μέση πρωτεΐνη στο 11 με 12%, με πλαγιοανοδική τάση από τα μέσα προς τέλη Ιουλίου, ανάλογα με τις ποσότητες που θα εκτιμηθεί πως θα βγάλει ο Καναδάς.
Τις τελευταίες μέρες φέρεται να έγινε μία ακόμη πράξη, για 3.000 τόνους άριστου σκληρού σίτου (13,5% πρωτεΐνη) από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο σεβαστό επίπεδο των 285 ευρώ ο τόνος. Η ποσότητα είναι πολύ μικρή και οι τιμές αυξημένες, δείγμα πως όσοι έχουν πολύ καλές ποιότητες και βρίσκονται κοντά στα λιμάνια, όντως διεκδικούν με αξιώσεις τα 25 λεπτά το κιλό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες αναμένεται να τοποθετηθούν και τα εμπορικά σπίτια της Θεσσαλίας. Βάσει ποιότητας και τιμών Ιταλίας, τα 23 με 25 λεπτά θεωρούνται ως μια λογική αφετηρία. Από κει και πέρα, σε τοπικό επίπεδο στην ηπειρωτική χώρα, δεν αποκλείεται να πληρωθούν κλειστά από την αρχή τα 22 λεπτά, με πρόσχημα πάντα τον ιδιαίτερα μεγάλο όγκο παραγωγής και την αδυναμία των μεσαζόντων / εμπόρων να αποθηκεύσουν για μεγάλο διάστημα όλο αυτό το σιτάρι.
Αναλυτικά η πρώτη λίστα τιμών της Φότζια για το σκληρό σιτάρι είναι διαθέσιμη εδώ