BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Δικαιολογούν τα 24 λεπτά οι τιμές σκληρού Φότζια, άγχος για σοδειά Καναδά

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρωθεί το ελληνικό σκληρό σιτάρι κάτω από 24 λεπτά το κιλό, βάσει του επιπέδου τιμής που κατοχυρώνει για όλες τις κατηγορίες σκληρού σίτου το εμπορικό κέντρο της νότιας Ιταλίας στη Φότζια. Τα επίπεδα των 310 – 315 ευρώ ο τόνος για την πρώτη (fino) ποιότητα μεταφράζονται σε μία τιμή παράδοσης πέριξ των 295 με 300 ευρώ ο τόνος, δηλαδή στα 275 – 280 ευρώ ο τόνος FOB από τα ελληνικά λιμάνια.

sitari_site_19

5352
0

Τα μειωμένα ναύλα και τα κόστη από το χωράφι ως το καράβι τοποθετούνται από γνώστες του χώρου στα 3 με 3,5 λεπτά το κιλό, συν το μισό λεπτό κέρδος του μεσάζοντα, δηλαδή στα 4 λεπτά. Κάπως έτσι λοιπόν, ο κανόνας σήμερα θα έπρεπε να είναι παντού τα 24 λεπτά για τις μεσαίες πρωτεΐνες, όχι οτιδήποτε παρακάτω, με τις υψηλές πρωτεΐνες (>13%) να είναι σε θέση να διεκδικήσουν ακόμη και τα 25 λεπτά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα των τιμών σήμερα. Διότι υπάρχει και το αύριο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της καναδικής Saskwheat για την ποιότητα της καναδικής σοδειάς σκληρού, οι ξερικές συνθήκες στις περιοχές με σκληρό σιτάρι στα δυτικά της χώρας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και ας είμαστε στα αρχικά στάδια της σεζόν. Ο δείκτης αγρονομικής κατάστασης για την καναδική σοδειά έχασε 22% της ονομαστικής του αξίας (πλέον στο 53%), μέσα σε λίγες βδομάδες, όταν πέρυσι τέτοια εποχή έπαιζε στο 94%. Να σημειωθεί εδώ τώρα πως και τις δύο χρονιές σπάρθηκαν ανάλογες εκτάσεις. Σε περίπτωση που η ξηροθερμία συνεχιστεί, μία αρκετά σημαντική επίπτωση στις αποδόσεις του καναδέζικου θεωρείται βέβαιη.

Πολλοί μάλιστα θεωρούν πως το ταχύτερο άνοιγμα της Φότζια και η άνοδος της τιμής, αντί για απότομη κάθοδο, οφείλεται μερικώς στην κακή κατάσταση του σιτοβολώνα στον Καναδά. Οι επόμενες βδομάδες θα έχουν το ενδιαφέρον τους.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Νέα μικρή άνοδος της Φότζια στα 315 ευρώ ο τόνος, με καλύτερες προϋποθέσεις οι τιμές παραγωγού στο σκληρό 


Από καλύτερη θέση ξεκινάει για τους παραγωγούς ξεκινάει η φετινή διαπραγμάτευση για τις τιμές στο σκληρό σιτάρι, μετά τη νέα μικρή άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές του προϊόντος στη λίστα της Φότζια, τη δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα της νέας εμπορικής περιόδου. 

Είναι σαφές ότι η τιμές στο εν λόγω εμπορικό κέντρο της Ιταλίας χαλάνε κατά κάποιο τρόπο τη… σούπα που ετοίμαζε το τελευταίο διάστημα το ιδιωτικό εμπόριο στην Ελλάδα και υποχρεώνει το σύνολο του κλάδου να προσαρμοστεί στα συγκεκριμένα διεθνή δεδομένα.

Με άλλα λόγια το 24 (λεπτά) θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση από την οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση για την τιμή παραγωγού πριν ολοκληρωθούν τα αλώνια. Μ’ αυτή την έννοια, οι τιμές των 22 και 23 λεπτών που προσπάθησαν να επιβάλλουν κάποιοι εμπορικοί οίκοι στη Θεσσαλία, μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν.

Επιστρέφοντας στην Ιταλία, μικρή περαιτέρω αύξηση κατέγραψαν οι τιμές για το σκληρό σιτάρι στη λίστα της Φότζια κατά τη δεύτερη Τετάρτη της νέας εμπορικής περιόδου. Το εν λόγω εμπορικό κέντρο έδωσε στις 25 Ιουνίου λίστα τιμών με 5 ευρώ ο τόνος γενική άνοδο σε όλες τις ποιότητες, ακόμα και στα «τρίτα» mercantile στάρια με 11% πρωτεΐνη.

Αναλυτικά,  για τα ποιοτικά στάρια με ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5%, η τιμή αποθήκης εμπόρου διαμορφώνεται σε 310-315 ευρώ/τόνο. Στην 2η ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5%, η τιμή αποθήκης εμπόρου βγαίνει στα 305-310 ευρώ/τόνο. Ακόμα και στην τρίτη ποιότητα, με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%, η τιμή αποθήκης εμπόρου διαμορφώνεται σε 300 – 305 ευρώ ο τόνος.

Αναλυτικά η τελευταία λίστα της Φότζια είναι διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία