
Είναι σαφές ότι η τιμές στο εν λόγω εμπορικό κέντρο της Ιταλίας χαλάνε κατά κάποιο τρόπο τη… σούπα που ετοίμαζε το τελευταίο διάστημα το ιδιωτικό εμπόριο στην Ελλάδα και υποχρεώνει το σύνολο του κλάδου να προσαρμοστεί στα συγκεκριμένα διεθνή δεδομένα.
Με άλλα λόγια το 24 (λεπτά) θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση από την οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση για την τιμή παραγωγού πριν ολοκληρωθούν τα αλώνια. Μ’ αυτή την έννοια, οι τιμές των 22 και 23 λεπτών που προσπάθησαν να επιβάλλουν κάποιοι εμπορικοί οίκοι στη Θεσσαλία, μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν.
Επιστρέφοντας στην Ιταλία, μικρή περαιτέρω αύξηση κατέγραψαν οι τιμές για το σκληρό σιτάρι στη λίστα της Φότζια κατά τη δεύτερη Τετάρτη της νέας εμπορικής περιόδου. Το εν λόγω εμπορικό κέντρο έδωσε στις 25 Ιουνίου λίστα τιμών με 5 ευρώ ο τόνος γενική άνοδο σε όλες τις ποιότητες, ακόμα και στα «τρίτα» mercantile στάρια με 11% πρωτεΐνη.
Αναλυτικά, για τα ποιοτικά στάρια με ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5%, η τιμή αποθήκης εμπόρου διαμορφώνεται σε 310-315 ευρώ/τόνο. Στην 2η ποιότητα με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5%, η τιμή αποθήκης εμπόρου βγαίνει στα 305-310 ευρώ/τόνο. Ακόμα και στην τρίτη ποιότητα, με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%, η τιμή αποθήκης εμπόρου διαμορφώνεται σε 300 – 305 ευρώ ο τόνος.
Αναλυτικά η τελευταία λίστα της Φότζια είναι διαθέσιμη εδώ