
Οι µεγάλοι έµποροι από µεριάς τους, ουσιαστικά συνεννοούµενοι, έχουν ρίξει τα FOB σε Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία στα 255 µε 265 ευρώ ο τόνος ανάλογα την ποιότητα, δίχως να υπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας να πιέσει ώστε να ανακτηθούν τα 10 – 15 ευρώ ο τόνος που χάθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες.
Στο δια ταύτα, οι έλληνες έµποροι προχώρησαν αυτή την εβδοµάδα σε κάποιες συµφίες για εξαγωγή σε ιδιαίτερα χαµηλά επίπεδα, θα µπορούσε να πει κανείς στα χαµηλότερα όλης τη Μεσογείου, ήτοι 255 – 260 ευρώ ο τόνος FOB, για µέτριες ποιότητες µε κάτω από 12% πρωτεΐνη. Πρόκειται ουσιαστικά για κίνηση ανάγκης, αφού ήδη η ελληνική αγορά βρίσκεται πίσω σε ρυθµό εξαγωγής, εν συγκρίσει µε τον ιστορικό µέσο όρο.
Ακόµη και µετά τις συµφωνίες αυτές, είναι ζήτηµα αν έχει πουληθεί το 10% της ελληνικής σοδειάς (100-120 χιλιάδες τόνοι), όταν άλλες χρονιές µέχρι την ανάπαυλα του Αυγούστου είχε εξαχθεί το 20-30% του διαθέσιµου σιταριού. Προφανώς, αυτά τα χαµηλά επίπεδα εξαγωγής δεν δικαιολογούν τιµές παραγωγού πάνω από 22,5 µε 23 λεπτά το κιλό. Ήδη οι περισσότεροι έµποροι έχουν ρίξει τις «προσφορές» τους στα 21 – 22 λεπτά το κιλό, µε πολύ µικρή µερίδα των παραγωγών να ενδιαφέρεται να φιξάρει στα επίπεδα αυτά.
Στα κάπως θετικά, σταµάτησε η πτώση στην ιταλική αγορά, δίχως όµως για την ώρα χειροπιαστές ενδείξεις για το πρόσηµο των επικείµενων µεταβολών. Συγκεκριµένα, η νέα λίστα στη Φότζια δίνει στα ποιοτικά σιτάρια (Fino) µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% τιµή αποθήκης εµπόρου στα 297 - 302 ευρώ ο τόνος και στη δεύτερη ποιότητα (Buono Mercantile) µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65% και πρωτεΐνη 11-11,5% τιµή αποθήκης εµπόρου στα 290 – 295 ευρώ ο τόνος. Η τρίτη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% (Mercantile) παίζει πλέον στα 285 µε 290 ευρώ ο τόνος. Οι εξελίξεις πάντως µε την συµφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για δασµούς 15% ίσως βοηθήσει να ανακοπεί ο απότοµος ρυθµός πτώσης.
Φορτώθηκε το biologico µε έως 320 ευρώ ο τόνος και προορισµό Ιταλία
Αξίζει να σηµειωθεί η πτώση της Φότζια και στη κατηγορία Biologico, από τα 370 ευρώ πριν λίγο καιρό στα 345 ευρώ ο τόνος σήµερα. Αυτό έρχεται ως συνέπεια του χρονοδιαγράµµατος προµήθειας άριστων σιταριών από τους ιταλούς αγοραστές, µε τις αγορές να γίνονται συνήθως µέσα προς τέλη Ιουλίου. Υπήρξαν και µεγάλοι Έλληνες παραγωγοί που έστειλαν «καραβάκια» (2.000 µε 3.000 τόνους) συνηµµένους στην Ιταλία σε επίπεδα τιµής αρκετά πάνω από 300 ευρώ ο τόνος FOB. «Αυτό που θα καθορίσει την εξέλιξη της αγοράς είναι κυρίως το µέγεθος και δευτερευόντως η ποιότητα της σοδειάς του Καναδά. Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα αναµένονται 5,4 με 5,5 εκατ. τόνοι, ποσότητα ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση µε πέρυσι και όχι κάτι δραµατικό», θα εξηγήσει στην Agrenda µεγάλος παραγωγός από τη Βόρεια Ελλάδα.