BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Με προπωλήσεις στα 80 λεπτά περπατάει το σύσπορο βαμβάκι

Οι προπωλήσεις σύσπορου στην ελληνική αγορά γίνονται πλέον στα 79 λεπτά και βρίσκονται πολύ κοντά στο να υπερβούν τα 80 λεπτά, όσο ο ∆εκέµβριος του 2022 στη Νέα Υόρκη έχει κατοχυρώσει τη στήριξη των 112 σεντς ανά λίµπρα και ετοιµάζεται να δοκιµάσει το εύρος των 119-125 σεντς, σύµφωνα µε την τεχνική ανάλυση.

36_pin_44

Πέτρος Γκόγκος

3089
3

Προϋπόθεση είναι τα συµβόλαια της παλιάς σοδειάς που λήγουν τον Μάιο, να προσεγγίσουν τα 148 σεντς, όσο τα τελευταία 24ωρα δοκιµάζουν σθεναρά τα 140 σεντς. Εν προκειµένω, τα αφιξάριστα συµβόλαια στα κλωστήρια επιτρέπουν ένα πολύ ισχυρό στήριγµα στους χρηµατιστηριακούς δείκτες.

η τεχνική εικόνα πάντως τάσσεται υπέρ της ανόδου, αν και στον απόηχο των εκτιµήσεων του USDA για τις προθέσεις σποράς που εµφανίζουν µια a αύξηση στρεµµάτων, δεν αποκλείεται µια µικρή και υγιής διόρθωση στις χρηµατιστηριακές τιµές. Βέβαια, το τεχνικό µοτίβο που ενεργοποιείται σε κάθε διόρθωση, υποχρεώνει τους εµπορικούς οίκους σε αγορά συµβολαίων, κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικά στους δείκτες τιµών. Το γενικό αίσθηµα στην αγορά πάντως, θέλει το βαµβάκι ως προϊόν να έχει επηρεαστεί λιγότερο από όλα τα υπόλοιπα αγροτικά εµπορεύµατα από την ουκρανική κρίση.

Η υψηλή ζήτηση για ίνα, µε το βαµβάκι να κερδίζει µερίδια έναντι των συνθετικών, υποστηρίζεται από τις υψηλές τιµές στο πετρέλαιο όσο και από την εδραιωµένη πλέον καταναλωτική προτίµηση για προϊόντα βάµβακος. Τα θεµελιώδη ενισχύονται και από τα ελλειµµατικά αποθέµατα που σε συνδυασµό µε τις επίµονες συνθήκες ξηρασίας στη Λατινική Αµερική διαµορφώνουν ακόµα πιο σφιχτά αποθέµατα, όσο η ζήτηση από την Κίνα ενισχύεται. Υπενθυµίζεται ότι Κίνα και Ινδία καταγράφουν αξιοσηµείωτη µείωση παραγωγής 8,5% και 4% αντίστοιχα.

Τα παγκόσµια αποθέµατα προβλέπονται σε 82,6 εκατ. µπάλες, τα χαµηλότερα 3ετίας, ενώ η παγκόσµια κατανάλωση προβλέπεται σε 124,5 εκατ. µπάλες (+2% από το 2020/21), µε τη ζήτηση µάλιστα για προϊόντα βαµβακιού συνεχίζει να βελτιώνεται, παρά το σχετικά υψηλό επίπεδο τιµών. Σε κάθε περίπτωση, προκειµένου η καλλιέργεια να καταστεί από µόνη της κερδοφόρα, µε τις υφιστάµενες τιµές, ένα καλό καλλιεργητικό στοίχηµα θα ήταν τα 500 κιλά ανά στρέµµα απόδοση.

Σε µια τέτοια περίπτωση, εξασφαλίζεται ένα έσοδο των 400 ευρώ το στρέµµα, µε τα κέρδη στον βαµβακοπαραγωγό να διαµορφώνονται κοντά στα 90 ευρώ το στρέµµα (έξοδα 240 ευρώ και νοίκι 60 ευρώ το στρέµµα). Μια µετριοπαθής απόδοση κοντά στα 400 κιλά για τα αρδευόµενα χωράφια, θα άφηνε κέρδος της τάξης των 20 ευρώ στον παραγωγό, ο οποίος θα ανέµενε ένα χρόνο για την ειδική ενίσχυση προκειµένου να δει µια κάποια ρευστότητα στα ταµεία του.

τις επόµενες ηµέρες οι παραγωγοί καλούνται να αφήσουν προσωρινά στην άκρη αυτό το σύνθετο σύµπλεγµα πορείας χρηµατιστηριακών τιµών και πολιτειακών παρεµβάσεων, για να εστιάσουν στις απαιτούµενες φροντίδες και εργασίες της ανοιξιάτικης περιόδου. Ο κρύος και βροχερός Μάρτιος πήγε πίσω πολλές από τις εργασίες που προγραµµάτιζαν οι αγρότες, όπως για παράδειγµα το πότισµα στα σιτάρια, οι οποίες τώρα πρέπει να γίνουν παράλληλα µε τις σπορές βάµβακος.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

02-04-2022 11:55Σακης

Το βαμβάκι χρειάζεται στήριξη .δεν συμφέρει η καλλιέργεια πλέον , τα φάρμακα κ τα λιπάσματα έχουν τριπλασιαστεί . Ο κορονοιος έχει τσακίσει το βαμβάκι κ δεν υπάρχει καμία στήριξη. Στήριξη δεν πήραμε , ψήφο δεν θα πάρετε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-04-2022 09:49Manolis

Τι μας ενδιαφέρει το βαμβάκι ? Από αυτό έχουμε πρόβλημα όχι από το σιτάρι ή το καλαμπόκι που παρασύρουν από κοντά ψωμί γαλακτοκομικά κρέας ζυμαρικά κα?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία