BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Απώλειες 10% στη διεθνή τιμή βάμβακος που υποχωρεί στα 83,7 σεντς

Καταλύτης ενός νέου κύματος διόρθωσης στη διεθνή αγορά βάμβακος ήταν δύο απανωτές εκθέσεις του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας, με τις οποίες περιορίζονται οι προοπτικές της κατανάλωσης στη νέα εμπορική περίοδο κατά 2 εκατ. δέματα.

12b_pin

Πέτρος Γκόγκος

4038
0

Η αγορά αντέδρασε στο ψαλίδισμα της κατανάλωσης της τάξης των 2 εκατ. δεμάτων έναντι των εκτιμήσεων Ιουνίου, με ένα limit down το βράδυ της περασμένης Τρίτης 12 Ιουλίου, με την εβδομάδα να κλείνει στη ζώνη των 86 σεντς η λίμπρα για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν των εκθέσεων, η αγορά δοκίμασε μια ανοδική αντίδραση που είδε τις τιμές να σκαρφαλώνουν στα 92 με 93 σεντς η λίμπρα. Στα νέα επίπεδα τιμών, η τιμή προπώλησης που προσφέρουν τα εγχώρια εκκοκκιστήρια έπεσε από τα 70 λεπτά το κιλό, με την τελευταία προσφορά να αφορά σε 69,41 λεπτά από τον Μάρκου. Οι εκθέσεις του USDA υπολογίζουν στα 120 εκατ. δέματα τη ζήτηση για το βαμβάκι από 125 εκατ. δέματα μέχρι τον περασμένο Μάρτιο και 122 εκατ. δέματα τον Ιούνιο. Ουσιαστικά, το μοναδικό ανάχωμα στη διόρθωση της αγοράς βάμβακος μέχρι και την περασμένη εβδομάδα ήταν να ισχυρά θεμελιώδη, τα οποία αποδυναμώθηκαν κάπως μετά τις τελευταίες εκτιμήσεις, ωστόσο όπως περιγράφουν αναλυτές της αγοράς, ακόμα είναι νωρίς και η αμερικανική σοδειά που ήδη εμφανίζεται σημαντικά χτυπημένη από την εξέλιξη του καιρού, θα μπορούσε να δει περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Σε αυτήν τη συγκυρία, το μόνο που υποστηρίζει την τιμή του σύσπορου βαμβακιού στην ελληνική αγορά είναι το ισχυρότερο δολάριο της τελευταίας 20ετίας έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα, ένα ευρώ αγόραζε κάτι λιγότερο από 1 δολάριο στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, με το αμερικανικό συνάλλαγμα να αποτελεί πλέον το ακριβότερο νόμισμα του κόσμου σύμφωνα με τους αναλυτές, σε μια εξέλιξη που έρχεται να λειτουργήσει ως δίκοπο μαχαίρι για τις ισορροπίες στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων.

Συχνά οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν ένα ασθενέστερο ευρώ ως μια καλή περίπτωση για τις δυνατότητες των εξαγωγών. Στην περίπτωση του βαμβακιού, πράγματι, με τις σημερινές ισοτιμίες, η τιμή του σύσπορου που πληρώνονται οι Έλληνες αγρότες ενισχύεται κατά 15 με 17% συγκριτικά με τις τιμές που θα πλήρωσε η αγορά αν τα δύο νομίσματα διατηρούσαν την περσινή τους ισοτιμία, κοντά στα 1,17 ευρώ. Πιο απλά, τα 71 λεπτά που προσφέρονται σήμερα για προπώληση σύσπορου, πέρυσι θα ήταν 60 με 61 λεπτά.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, με την άλλη να είναι αυτή για την οποία ανησυχεί περισσότερο η ΕΚΤ και οι επενδυτές. Έχει να κάνει με το φαινόμενο του εισαγόμενου πληθωρισμού. Προϊόντα που εισάγονται στη ζώνη του ευρώ, αλλά αγοράζονται σε δολάρια, όπως είναι για παράδειγμα το πετρέλαιο, φτάνουν σε τιμές ακόμα πιο φουσκωμένες από αυτές που ήδη υπαγορεύουν οι πληθωριστικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Σε αυτό οφείλεται εν μέρη και το γεγονός ότι αν και το brent υποχώρησε ακόμα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, η τιμή στην αντλία απέχει ελάχιστα από τις τιμές που έγραφαν οι πίνακες των πρατηρίων την περίοδο που το βαρέλι κινούταν στη ζώνη των 120 δολαρίων πριν ένα μήνα ενώ είναι υψηλότερες από ότι τον περασμένο Μάρτιο όταν ακόμα η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ήταν στα 1,11 ευρώ και το βαρέλι στοίχιζε επίσης περίπου 120 δολάρια. Η αναλυτές πλέον δεν θα ξαφνιάζονταν με μια ισοτιμία κοντά στα 0,95 με 0,97 τις επόμενες εβδομάδες.

Περαιτέρω υποχώρηση 5% για το ευρώ στον ορίζοντα

Οι μετρήσεις της αμερικανικής τράπεζας Goldmam Sachs, δείχνουν ότι το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά ένα περαιτέρω 5% έναντι του δολαρίου εάν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη στην Ευρώπη μετακινηθούν προς το σενάριο της «σοβαρής καθοδικής πορείας» με πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου και τη σχετική παύση παραγωγής. Ωστόσο, η Goldman πιστεύει ότι η αγορά υπερβάλλει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε τελικά να ανταποκριθεί με πιο δυναμική πολιτική δράση για να προφυλαχθεί από πιο σημαντική υποτίμηση του ευρώ. Επίσης, ενδεχόμενα θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης του Nord Stream 1 σε μερικές ημέρες, θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη του ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύμαντος κινούνται και οι προσδοκίες του επενδυτικού οίκου Capital Economics, ότι δηλαδή αναμένεται μια ήπια ύφεση στην ευρωζώνη και όχι ένας οικονομικός Αρμαγεδδώνας που θα οδηγηθεί από την έλλειψη φυσικού αερίου. Πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα απογοητεύσει τους αισιόδοξους αλλά θα βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει προς το παρόν τα προβλήματα των ομολόγων της περιφέρειας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία