
Υποχωρεί στα 82 λεπτά η τιμή στο σύσπορο, χλωμή η ανάκτηση κορυφών σύντομα
Οι πιέσεις δεν αναμένεται να αρθούν σύντομα, ειδικά ενόψει των εκπλήξεων που προετοιμάζει η FED για τα επόμενα 24ωρα, που θα ανακοινωθούν μαζί με μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Η πτώση των προηγούμενων ημερών έκοψε σχεδόν 10 σεντς από τη διεθνή τιμή και αναμένεται να συνεχιστεί, αφού υψηλότερα επιτόκια συνεπάγονται πιο ακριβό χρήμα και άρα πιο προσεκτικές οικονομικές κινήσεις σε όλο το φάσμα των αγορών.
Βασική ανησυχία των αγορών παραμένει η κατανάλωση, με τα περισσότερα κλωστήρια να αναφέρουν γεμάτες αποθήκες, αφού τελευταία κατέφθασαν και παλαιότερες παραγγελίες τους, σε μια συγκυρία κατά την οποία φαίνεται ότι η ζήτηση για ίνα υποχωρεί. Αν και τα δεδομένα της φετινής παραγωγής θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια επιστροφή της διεθνούς τιμής στην περιοχή των 100 με 105 σεντς η λίμπρα σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, για όσο καιρό οι προοπτικές τις κατανάλωσης σκεπάζονται από τις αγωνίες για την παγκόσμια οικονομία, αυτό, δύσκολα θα συμβεί. Αυτό για τις τιμές του σύσπορου σημαίνει ότι το σενάριο επιστροφής σε τιμές άνω των 90 λεπτών το κιλό δείχνει περισσότερο ανέφικτο παρά ρεαλιστικό. Στα θετικά πάντως, είναι ότι το δολάριο παραμένει ισχυρό, με την ισοτιμία με το ευρώ να έχει υποχωρήσει και πάλι στα 99 σεντς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν κλείσει ακόμα τα βαμβάκια τους, με εκείνους που πρόλαβαν τα πρόσφατα υψηλά, να ανταποκρίνονται στο 25% της φετινής ελληνικής παραγωγής. Καταλύτης ανόδου ή περαιτέρω πτώσης σε αυτές τις νέες ισορροπίες, θα είναι η επερχόμενη έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA. Αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή να υποχωρήσει από τα 118 εκατ. δέματα, στα οποία αποτιμάται στην τελευταία έκθεση Σεπτεμβρίου. Στα 118 εκατ. δέματα βρίσκεται και η παγκόσμια κατανάλωση. Σε περίπτωση που οι νέες εκτιμήσεις του USDA δεν μεταβάλουν την παγκόσμια κατανάλωση, η διεθνής τιμή διατηρείται στην τροχιά των 100 σεντς. Αρκεί έως τότε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων. Ήδη στο πετρέλαιο, την πορεία του οποίου φαίνεται ότι ακολουθεί και η τιμή για το βαμβάκι, έχει υποχωρήσει στα 85 δολάρια το βαρέλι (WTI) και οι τελευταίες αναλύσεις, προεξοφλούν μια περαιτέρω υποχώρηση της τάξης των 15 δολαρίων, σε περίπτωση που η διαφαινόμενη ύφεση κλιμακωθεί.
21-09-2022 15:47Ntinos
Το 90% των αγροτών λέγατε για 1.2 και 1.5 ευρώ. Νομίζατε ότι θα γίνετε πλούσιοι σε μια χρονιά. Υπολογίστε τώρα 320 κιλά με το 0.7 ίσως και 0.65 και πείτε μου πόα ευρώ μπήκατε μέσα από την παραγωγή. Και μετά σας φταίει η κυβέρνηση που μοιράζει λεφτά με τα τσουβάλια.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)21-09-2022 09:12Επιτέλους
Το βαμβάκι χρειάζεται στήριξη . Όλες οι παραγωγές πήραν εκτός από το βαμβάκι. Με πετρέλαιο στο 1.9 κ τα λιπάσματα στο θεό , με την τιμή να πέφτει συνέχεια η βοήθεια από το κράτος είναι μονόδρομος. Εκλογές έρχονται , μας παράτησε η κυβέρνηση , θα το βρούμε στην κάλπη.
Απάντηση21-09-2022 09:04Vamvakas
Αδέρφια βαμβαπαραγωγοι μην τσιμπάτε με τις ψευδείς ειδήσεις ότι το βαμβάκι θα πέσει και άλλο!! Πανικοβάλλουν τον κόσμο για να αγοράσουν φτηνά οι εκκοκκιστές ! Σε δέκα μέρες οι τιμή θα είναι πάνω από ένα ευρώ ! Φέτος θα βγάλουμε πολλά λεφτά!! Οι εκκοκκιστές θα παρακαλάνε για πρώτη ύλη!! Καλή υπομονή και καλά κέρδη!!!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)21-09-2022 08:19Ntinos
Το βαμβάκι θα πάει κάτω από 70 λεπτά. Μετά ίσως ανακάμψει λίγο. Όσοι δεν κλείσανε να πάτε να υπογράψετε σύμβαση με 1.2 και 1.5 που λέγατε ότι θα φτάσει. Όταν μοίραζαν λεφτά τα χρηματιστήριο εσείς κράταγα τε ομπρελα
Απάντηση