
Αυτήν την στιγμή, οι ποσότητες που εξάγει η Amalthia SA, ανάμεσα σε private label παραγγελίες και σε κιβώτια με την ετικέτα της εταιρείας είναι μοιρασμένες, όμως η ηγεσία της εταιρείας ευελπιστεί να αλλάξει αυτό στο προσεχές μέλλον.
Η αλήθεια είναι πως δύσκολα βρίσκει κανείς επώνυμες ελληνικές επιτραπέζιες ελιές και ελαιόλαδο σε εντυπωσιακές ποσότητες στις αγορές του εξωτερικού. Είναι ένα ζήτημα που έχει γραφτεί και συζητηθεί πολλές φορές και που επείγει να διευθετηθεί αφού η προστιθέμενη αξία των γευστικών και παραδοσιακών αυτών προϊόντων απορροφάται από ξένες βιομηχανίες. «Το σχέδιό μας είναι μέσα από συνεχείς εκσυγχρονισμούς των εγκαταστάσεων και των πρακτικών που ακολουθούμε, να ετοιμάζουμε συσκευασίες που φτάνουν απευθείας στον καταναλωτή και όχι βιομηχανικές, χάνοντας έτσι την υπεραξία της δουλειάς μας. Θέλουμε να φτάνουν τα προϊόντα μας πιστοποιημένα, ασφαλή και ανταγωνιστικά στα ράφια των ξένων αγορών», αναφέρει στο Ελαίας Καρπός, η Βάνα Ζούκα, που μαζί με τον αδερφό της Κωνσταντίνο, συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους, Αθανάσιου Ζούκα.
Όπως σημειώνουν οι επικεφαλής της εταιρείας, η συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις αποτελεί βασική τους μέριμνα και πρώτος στόχος τους αποτελεί η αγορά των ΗΠΑ, όπου βλέπουν μεγαλύτερα περιθώρια διείσδυσης της μεσογειακής διατροφής.
Η συνεργασία με τον Σκλαβενίτη
Η επιχείρηση, που διαχειρίζεται περίπου 6,5 εκατ. κιλά ελιάς ετησίως, είναι κατά 95% εξαγωγική ενώ στην ελληνική αγορά μέρος της παραγωγής φτάνει στους καταναλωτές μέσω μιας συνεργασίας με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, «μια συνεργασία που ανεβαίνει», όπως μας αναφέρει η κυρία Ζούκα.
Η παρουσία μιας τέτοιας εταιρείας έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία ανοίγοντας σε διατηρώντας δεκάδες θέσεις εργασίας, ενώ το γεγονός ότι ο δανεισμός της είναι ελάχιστος αφού ανέκαθεν στηριζόταν στα δικά της κεφάλαια, της επέτρεψε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της οικονομικής ύφεσης των προηγούμενων ετών, αλλά και το σημαντικότερο, «να κρατά τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται, ευχαριστημένους», όπως μας εξηγεί ο Κωσταντίνος Ζούκας, «αφού πληρώνονται στην ώρα τους».
φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή