Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Ισχυροποιείται η θέση των ελαιοπαραγωγών με τα συμβόλαια OlivaCoin

Ανοίγει η πρώτη αγορά futures ελαιολάδου, με το προϊόν να είναι το πρώτο αγροτικό που υιοθετεί το μοντέλο διαφάνειας και άμεσης ρευστότητας που προβάλλουν τα κρυπτονομίσματα.

44-45_22

Πέτρος Γκόγκος

1302
0

Ένας τόνος έξτρα παρθένου ελαιολάδου µόλις µπήκε στη δεξαµενή του συνεταιρισµού και ο ενσωµατωµένος αισθητήρας µέσα σε αυτήν εξέδωσε ένα ψηφιακό συµβόλαιο που αυτόµατα αγοράστηκε από µια εταιρεία τυποποίησης. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, η ποσότητα, η µέθοδος παραγωγής του καρπού, οι εισροές που αξιοποιήθηκαν και η ηµεροµηνία της ελαιοποίησης, από κοινού µε την τιµή πώλησης και τα στοιχεία του αγοραστή καταγράφονται αυτόµατα σε µια σύνθετη βάση δεδοµένων. Όλα αυτά µαζί διαµορφώνουν ένα κρυπτογραφηµένο σύµπλεγµα πληροφοριών µε συναλλακτική αξία. Ένα κρυπτονόµισµα δηλαδή, το OlivaCoin εν προκειµένω, µε πεπερασµένη κυκλοφορία και άρα εγγενή αποπληθωριστικό χαρακτήρα.

Στις 25 Μαρτίου, το Πανεπιστήµιο της Σεβίλλης παρουσίασε την πρώτη αγορά µελλοντικών συµβολαίων ελαιολάδου βασισµένη στο αποκεντρωµένο, όπως λέγεται, οικονοµικό µοντέλο (DeFi) που εισάγουν τα κρυπτονοµίσµατα βασισµένα στο λογισµικό Etherium, το ασήµι δίπλα στον χρυσό του Bitcoin, κατά πολλούς.

Ο καθηγητής Οικονοµικών που ανέπτυξε αυτό το αποκεντρωµένο χρηµατιστήριο ελαιολάδου, Ισµαήλ Σαντιάγκο, µίλησε στην Agrenda, εξηγώντας τον τρόπο µε τον οποίο µέσω αυτού παραγωγοί και εταιρείες χειραφετούνται από τους χονδρεµπόρους και µεσάζοντες, διευκολύνοντας την παραγωγική διαδικασία εκµεταλλεύσεων και εργοστασίων.  

Το πιο σηµαντικό; Όταν η τιµή του προϊόντος στις αγορές είναι πολύ χαµηλή, το συµβόλαιο δεν εκτελείται αφού η αξία του ελαιολάδου θα πρέπει να υπερκαλύπτει το κόστος παραγωγής του και να εξασφαλίζει ταυτόχρονα την απαιτούµενη ρευστότητα ώστε η καλλιέργεια να συνεχιστεί απρόσκοπτα και την επόµενη χρονιά. «Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στα έξυπνα συµβόλαια που συνάπτονται, επικυρώνονται και υλοποιούνται αυτόµατα και τα οποία είναι προγραµµατισµένα να αυξάνουν την αξία της αγοράς λειτουργώντας προς το συµφέρον αµφότερων των πλευρών που συναλλάσσονται» εξηγεί ο καθηγητής που αντιλαµβάνεται τα τσιπάκια των υπολογιστών ως το νέο πετρέλαιο.

Στο µεταξύ, τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης ελαιολάδου, µπορούν και εξασφαλίζουν σταθερά ρευστότητα σε αυτήν την αποκεντρωµένη αγορά, αφού «είτε τα κέρδη καταγράφονται στις short τοποθετήσεις, είτε στις long, µέρος τους µένει στην αγορά διευκολύνοντας τις υπόλοιπες συναλλαγές» αναφέρει ο ίδιος.

Οι µεσίτες λοιπόν αντικαθίστανται από ένα εξεζητηµένο µοντέλο blockchain µε γρήγορα «έξυπνα συµβόλαια» που τρέχουν εν είδει λογισµικού και «ξεχορταριάζουν» την αγορά από αδιαφανείς συναλλαγές και επιβαρύνσεις µεσαζόντων που συµπιέζουν την τιµή παραγωγού. «Το µέγεθος αυτής της αγοράς θα βαίνει αυξανόµενο και πάντα σε συνάρτηση µε τους συνεταιρισµούς και τις εταιρείες που θα συµµετέχουν» εξηγεί ο Dr. Σαντιάγκο, που υπολογίζει ότι σε εβδοµαδιαίο επίπεδο οι πρώτες συναλλαγές θα αγγίξουν τους 300 τόνους, µε την τιµή αναφοράς να αντλείται από το poolred systema, τη βάση δεδοµένων τιµών παραγωγού ελαιολάδου στην Ισπανία (2,80-2,90 ευρώ το κιλό την προηγούµενη εβδοµάδα), ήτοι 900.000 ευρώ την πρώτη εβδοµάδα λειτουργίας. Φυσικά, όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και οι συµµετέχοντες αυξάνονται, γεωµετρικά αυξάνεται και ο τζίρος της αγοράς.

«Το µέλλον της αγοράς ελαιολάδου βρίσκεται πλέον στο ίντερνετ» δηλώνει ο καθηγητής, ο οποίος είναι πεπεισµένος ότι από µόνη της  η έκθεση του προϊόντος σε ένα τέτοιο διαφανές, γρήγορο και µε χαµηλά λειτουργικά κόστη ψηφιακό οικοσύστηµα, δίνει και µια τεράστια ώθηση στο ελαιόλαδο ως προϊόν.

Αναλυτικά το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία