BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Εννέα ευρώ το ελαιόλαδο στη νέα ελαιοκομική περίοδο 2023-2024

Προς τα τέλη του μήνα και τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται νέες πράξεις στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, το οποίο οδήγησε τις τιμές στην Ευρώπη στην περιοχή των 9 και 9,5 ευρώ το κιλό, να διατηρείται, αφού η νέα σοδειά έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο και αρκετές προκλήσεις έως ότου φτάσει στις σχεδόν άδειες σήμερα δεξαμενές.

Elaiolado-Kentra-EE

Πέτρος Γκόγκος

86
13

Εννέα ευρώ με κλειστά μάτια το ελαιόλαδο στη νέα ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, βάσιμα και τα 11 ευρώ

Αυτές τις ημέρες, υπάρχει μια σχετική νηνεμία στην αγορά, αφού οι περισσότερες εταιρείες, ιδίως στην Ιταλία, είναι κλειστές ήδη από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα πως οι μεγάλοι αγοραστές – τυποποιητές, προσπάθησαν μέσα στον Ιούλιο να γεμίσουν όσο γίνεται τις αποθήκες τους, προκειμένου να μην υποδεχθούν με σημαντικά ελλείμματα την επερχόμενη, επίσης περιορισμένη, παραγωγή.

Ωστόσο, τόσο η εξάντληση των αποθεμάτων, όσο και η μικρή παραγωγή που πλέον προεξοφλούν όλοι η εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα του ελαιολάδου, συνηγορούν στο ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα συνεχιστεί από τα επίπεδα τιμών με τα οποία κλείνει επί της ουσίας η τρέχουσα χρονιά.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα η χρονιά κλείνει εδώ, ήτοι στην περιοχή των 9 με 9,50 ευρώ το κιλό στην Ιταλία, αφού οι εναπομείνασες ποσότητες δεν μπορούν να «φτιάξουν» αγορά, παρά μόνο να δείξουν μια τάση στις τιμές.

Υπό αυτήν την έννοια, τα τελευταία λιγοστά ελαιόλαδα, θα μπορούσαν να γράψουν ακόμα και κάτι κοντά στα 11 ευρώ το κιλό, αλλά θα αφορούν σε μικρές ποσότητες, αποκαλύπτοντας όμως μια ενδιαφέρουσα δυναμική για τους επόμενους μήνες μέχρι και τις αρχές του 2024.

 

Σταθερές οι τιμές στο Μπάρι μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στο Μπάρι, η τελευταία λίστα τιμών, γράφει τα 9 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,4%, ενώ για τα αντίστοιχα ελαιόλαδα βιολογικής παραγωγής, οι τιμή διαμορφώνεται στα 9,20 ευρώ το κιλό. Η λίστα δεν ανανεώθηκε την περασμένη Τρίτη 8 του μήνα, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει πως η φυσική αγορά διανύει ήδη την νεκρά περίοδο του Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά στις χαμηλότερες ποιοτικές κατηγορίες, τα λαμπάντε διαμορφώνονται στα 5,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα ραφιναρισμένα στα 6,60 ευρώ το κιλό.

Οι τελευταία ανανέωση τις λίστας τιμών στο Μπάρι, έγινε στις 25 Ιουλίου, όταν και διαμορφώθηκαν οι παραπάνω τιμές, ωστόσο η στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων στην Ιταλία, με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ερμηνευτεί ως κορύφωση των τιμών για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αλλά ως ένα τεχνικό στοπ έως ότου υπάρξουν και οι πρώτες χειροπιαστές αποδείξεις για την παραγωγική δυναμική της νέας σοδειάς, αφού παρά τις όποιες ανησυχίες για τη ζήτηση, οι λίστες τιμών εστιάζουν αποκλειστικά στις εξελίξεις γύρω από την προσφορά. 

Ο χρησμός των 800.000 τόνων για την Ισπανία

Είναι πολύ πιθανό, αρκετά ελαιοτριβεία στην Ισπανία να ξεκινήσουν την παραγωγή τους από τον Σεπτέμβριο, αφού ο εξαιρετικά ζεστός καιρός και η έλλειψη βροχών, διευκόλυναν την πρώιμη ωρίμανση του καρπού στους ελαιώνες, αναφέρουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, με το ειδικευμένο ψηφιακό πόρταλ Olimerca, να δίνει τρία επίπεδα παραγωγής σηματορούς για την εξέλιξη των τιμών. Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που η ισπανική παραγωγή διαμορφωθεί ξανά κάτω από τους 700.000 τόνους, τότε, οι τιμές αναμένεται ότι θα διατηρηθούν αρκετά πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό με ανοδική τάση ως τον Οκτώβριο του 2024.

Σε περίπτωση που η παραγωγή κυμανθεί μεταξύ των 700.000 και 800.000 τόνων, κάτι που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, ειδικά αν οι ελαιώνες της Ιβηρικής διευκολυνθούν από φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και δυναμώσει ο καρπός, τότε η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει γύρω από τα σημερινά επίπεδα, ήτοι από 7,50 έως 8 ευρώ το κιλό.

Μόνο μια παραγωγή άνω των 800.000 τόνων θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, η επίδραση θα είναι μικρότερη στην κατηγορία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν αφήνουν προσδοκίες για καλές ποιότητες σε σχεδόν κανένα παραγωγικό κέντρο της Ευρώπης.

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

09-08-2023 20:53Ελεος

Γιατι τα δινουμε εξω τα λαδια μας αφου δεν εχουμε δε μπορω να το καταλαβω ελλας το μεγαλειο σου πρωτα εμεις και μετα οι αλλοι κατα τα αλλα νοιαζονται για τον ελληνα

Απάντηση

09-08-2023 19:45ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Η φέτα 17€ στο σούπερ ΜΑΡΚΕΤ το λάδι 11€ στον παραγωγό άρα 20€ στο σούπερ μάρκετ να δούμε ποιος θα έχει την οι κομβική δυνατότητα να τα αγοράσει;;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-08-2023 15:45ΠΕΤΡΟΣ Σπαρτη

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.ΕΦΤΑΣΑ 74 ΧΡΟΝΩΝ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙΠΟΤΑ,ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΟΥΩ ΝΑ ΛΕΤΕ.ΗΜΟΥΝ ΝΙΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΑ.ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΝΕΟΙ ΞΟΔΕΨΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΙ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ???ΟΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ??ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΕΜΠΛΧΑΝΑΔΕΣ ΣΑΝ ΧΑΝΟΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΙΕΣ ΒΑΡΕΤΕΣ,ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΝΕΝΑ!!

Απάντηση

09-08-2023 15:16Νικος

ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΑ ΙΣΑ ΤΟΥΣ.ΘΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΘΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.ΠΕΦΤΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΛΙΟΛΑΔΑ ΤΑ Β' ΤΑ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ΟΠΟΤΕ ΟΛΑ ΟΚ.ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΠΑΛΙ ΦΟΥΛ.ΚΟΛΠΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΝΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ . ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΠΙΟ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 100.000tn ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΟΔΕΙΑ ΤΟ ΤΡΑΒΑΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΕΚΕΙ.ΠΟΙΑ ΠΕΙΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ!!ΠΕΙΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΦΤΩΧΙΑ ΦΤΩΧΙΑ

Απάντηση

09-08-2023 14:00Sakis

Έρχεται πείνα στον πλανήτη.Η μάλλον φέρνουν πείνα μεγατόνων η σωστή διατύπωση.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία