BACK TO
TOP
Farming

Αφράτεμα σποροκλίνης και υγιής πατατόσπορος για στρέμματα με αποδόσεις

Μια ενδιαφέρουσα γκάµα πιστοποιηµένων πατατόσπορων που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των περιοχών καλλιέργειας του προϊόντος, έρχεται να καλύψει τους εµπορικούς στόχους κάθε καλλιεργητή, ανεξαρτήτως κλιµατικών συνθηκών.

25-30

Στέλα Προβελέγγιου

246
2

Μάλιστα, οι εταιρείες εισροών που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας έχουν εξασφαλίσει διεθνείς συνεργασίες για την προµήθεια δοκιµασµένου και αποδοτικού αναπαραγωγικού υλικού για πρώιµες ή µεσοπρώιµες σοδειές. Καίριας σηµασίας για πετυχηµένη σπορά, κρίνεται, το αφράτεµα σποροκλίνης και η έγκαιρη ζιζανιοκτονία.

Για μια επιχυμένη σπορά

Ισχυρά θεµέλια για τη διασφάλιση µιας επιτυχηµένης και υψηλοαποδοτικής καλλιέργειας, τίθενται  µε τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές, πριν την σπορά και στα ορχικά στάδια της καλλιέργειας της ανοιξιάτικης πατάτας, που θα εφαρµοστούν στο χωράφι καθώς και από την επιλογή του αναπαραγωγικού υλικού που θα χρησιµοποιηθεί (πατατόσπορος).Συµπληρωµατικά µε το καλοκαιρινό όργωµα που έχει προηγηθεί, συνιστώνται και ένα µε δύο ακόµα οργώµατα πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας, για «αφράτεµα» της σποροκλίνης  και αποµάκρυνση των ζιζανίων.  Αν το έδαφος είναι πολύ στεγνό, µπορεί να πραγµατοποιηθεί άρδευση πριν τη σπορά  ώστε η υγρασία του εδάφους να φτάσει στα επιθυµητά επίπεδα.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την πατάτα εδώ

Η άρδευση θα πρέπει να είναι αραιή στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας και να εντατικοποιείται από την έναρξη της κονδυλοποιήσης. Ο παραγωγός θα πρέπει να διαµορφώσει το πρόγραµµα άρδευσής του συνυπολογίζοντας την ποσότητα νερού που θα δεχθεί το χωράφι και από τις βροχοπτώσεις, οι οποίες είναι πιο άφθονες κατά τη χειµερινή περίοδο καθώς και τον τύπο του χωραφιού. Συγκέντρωση υψηλών ποσοτήτων νερού στο χωράφι, λόγω υπεράρδευσης και κακής στράγγισης,  µπορεί να δηµιουργήσει συνθήκες ασφυξίας για το ριζικό σύστηµα των φυτών. Τέτοιο περιβάλλον µπορεί να «στοιχίσει» στην τελική σοδειά, αφού ευνοεί την ανάπτυξη αναερόβιων παθογόνων µικροοργανισµών καθώς επίσης και  την υποβάθµιση της εµφάνισης των κονδύλων εξαιτίας της δηµιουργίας φακίδων στην επιδερµίδα τους.

Επιπροσθέτως, καίριας σηµασίας είναι η επιλογή αρχικού αναπαραγωγικό υλικού (πατατόσπορου) απαλλαγµένου από ιώσεις και παθογόνα, κατάλληλης φυσιολογικής ηλικίας και µεγέθους. Τα παραπάνω προαπαιτούµενα πληρούνται µε την επιλογή πιστοποιηµένου πατατόσπορου. Να σηµειωθεί ότι στη χώρα µας µόλις το 30-40% των καλλιεργούµενων εκτάσεων χρησιµοποιούν πιστοποιηµένο πατατόσπορο, µε τα ποσοστά να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Στα οφέλη χρήσης του η γρήγορη βλάστηση, η οµοιόµορφη φυτεία χωρίς κενά, η εµφάνιση λιγότερων φυτοπαθολογικών προβληµάτων και κυρίως ιώσεων και η πρώιµη, υψηλή και καλύτερης ποιότητας παραγωγή.

Ο πιστοποιηµένος πατατόσπορος πρέπει να φέρει ετικέτα πιστοποίησης και φυτοϋγειονοµικό διαβατήριο και µπορεί να προµηθευτεί από επιχειρήσεις που έχουν τις νόµιµες προϋποθέσεις εµπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού. Αφού παραληφθεί, ο πατατόσπορος θα πρέπει να τοποθετηθεί σε υπόστεγο ή σε κάποια αποθήκη που να αερίζεται πολύ καλά και όχι να στοιβάζεται εκτεθειµένο στις καιρικές συνθήκες. Ανάλογα µε το µέγεθος των φύτρων, ο παραγωγός µπορεί να υπολογίσει την χρονική περίοδο που απαιτείται, ή όχι, πριν την φύτευση, καθώς και να επιλέξει τον καταλληλότερο τρόπο προσωρινής αποθήκευσης του πατατόσπορου.

Στα 45 λεπτά οι πατάτες Θήβας, στα 16 οι στρογγυλές

Τα µηνύµατα της αγοράς από τον Απρίλιο για την τρέχουσα σοδειά ήταν ενθαρρυντικά, µε τη θερµοκηπιακή πατάτα να πιάνει τα 55 λεπτά και τους παραγωγούς να αναµένουν τιµές εκκίνησης για την υπαίθρια που έφτασε φέτος τους 100.000 τόνους στην Πελοπόννησο πάνω από 40 µε 45 λεπτά. Η καλλιέργεια της εαρινής πατάτας υπολογίζεται σε 55.732 στρέµµατα από 6.200 αγρότες. Ωστόσο η διόρθωση εξαιτίας της πανδηµίας αλλά και των εισαγωγών από την Αίγυπτο έφτασε την πατάτα να πωλείται στο χωράφι µε ταβάνι τα 15-18 λεπτά στην πρώτη ποιότητα. Εµφανίζοντας µερικά σηµάδια ανάκαµψης το καλοκαίρι δοκίµασε επίπεδα άνω των 20 λεπτών, ωστόσο η τιµή υποχώρησε εκ νέου µε την πατάτα Νευροκοπίου να πωλείται τον Νοέµβριο του 2020  ακόµα και 10 λεπτά. Τις ηµέρες αυτές οι παραγωγοί προετοιµάζονται για τη δεύτερη συγκοµιδή πατάτας που έσπειραν το καλοκαίρι, στις θερµότερες περιοχές. Στο ξεκίνηµα οι πατάτες της Θήβας έχουν τιµή παραγωγού στα 45 λεπτά, ενώ στα 16 λεπτά πωλούνται οι στρογγυλές πατάτες στην Αρκαδία, µε τις «Σπούντες» να φτάνουν και 35 λεπτά, όσο η µέση τιµή κυµαίνεται στα 22 λεπτά.






Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

05-12-2020 16:28Στεφανος

45 οπα ρε μεγαλε τα οικονομισαμε με 2τονους αν στρεμα ο καλυτερος και πραγματικο κοστος 900ευρω το στρεμα. Μονο οπαραγωγος δεν κερδιζει. Εμποροι γεωπονοι εργατεςΔΕΗ πρατηρια πατατοσποροι ολοι κερδιζουν ο παραγωγος Α........ .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές