BACK TO
TOP
Farming

Ο κατάλληλος πατατόσπορος για μια ομοιόμορφη φυτεία

Οι κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές που θα εφαρµοστούν στο χωράφι πριν τη σπορά, η επιλογή του αναπαραγωγικού υλικού (πατατόσπορου) που θα χρησιµοποιηθεί χτίζουν γερά θεµέλια για µια πετυχηµένη και υψηλοαποδοτική σπορά εαρινής πατάτας.

14_12

Ελένη Δούσκα

96
1

Η διαδικασία για τους παραγωγούς ξεκινά µε το «αφράτεµα» της σποροκλίνης και την αποµάκρυνση των ζιζανίων, για να ακολουθήσει η επιλογή σπόρου απαλαγµένου από ιώσεις και παθογόνα, κατάλληλης φυσιολογικής ηλικίας και µεγέθους και σε κάθε περίπτωση πιστοποιηµένου. Αποτέλεσµα η γρήγορη βλάστηση, η οµοιόµορφη φυτεία χωρίς κενά, η εµφάνιση λιγότερων φυτοπαθολογικών προβληµάτων και ιώσεων στην καλλιέργεια και η πρώιµη, υψηλή και καλύτερης ποιότητα σοδειά. Μάλιστα οι εταιρείες εισροών που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν διεθνείς συνεργασίες για την προµήθεια δοκιµασµένου και αποδοτικού αναπαραγωγικού υλικού στη διάθεση των καλλιεργητών.

Όσον αφορά την εαρινή (ανοιξιάτικη) καλλιέργεια, η φύτευσή της άρχισε το Νοέµβριο και τελειώνει αρχές Φεβρουαρίου, µε τη συγκοµιδή να ξεκινά στις αρχές Μαρτίου µέχρι και τα µέσα Ιουνίου. Η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ηµέρες για να ολοκληρώσει τον κύκλο της, ανάλογα την πρωιµότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζουµε η συγκοµιδή να έχει πραγµατοποιηθεί πριν τους παγετούς του χειµώνα.

Στην προετοιµασία του εδάφους όλος ο φώσφορος και το µαγνήσιο

Η λίπανση στην πατάτα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των φυτών, την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των αποδόσεων, καθώς και για τη διατήρηση της γονιµότητας του εδάφους, στο οποίο καλλιεργείται. Σηµειωτέον ότι απαιτείται αρκετή ποσότητα λιπάσµατος, καθώς το ριζικό σύστηµα του φυτού είναι περιορισµένο και σε µικρή σχετικά χρονική περίοδο παράγει µεγάλες ποσότητες κονδύλων. Στη βασική λίπανση µε την προετoιµασία του εδάφους χορηγείται το περισσότερο άζωτο, όλος ο φωσφόρος, το κάλιο και το µαγνήσιο, ενώ η υπόλοιπη αζωτούχα λίπανση χορηγείται τµηµατικά καθώς µεγαλώνουν τα φυτά. Οι µέσες απαιτήσεις λίπανσης για απόδοση 4-5 τόνων πατάτας υπολογίζονται ως εξής: Άζωτο (Ν) 16-25 kgr ανά στρέµµα, Φωσφόρος (Ρ2Ο5) 12-15 kgr ανά στρέµµα, Κάλιο (Κ2Ο) 4-5 kgr ανά στρέµµα και Μαγνήσιο (MgO) 4-5 kgr. Σε εδάφη όξινα (µε pH µέχρι 5,5) µαζί µε τα βασικά λιπάσµατα προστίθεται επιπλέον και µαγνησίο.

Φύτευση πατατόσπορου

Για την καλλιέργεια απαιτείται πιστοποιηµένος πατατόσπορος, φυτεύοντας πάντα κονδύλους που έχουν αρχίσει να φυτρώνουν. Τα φύτρα πρέπει να είναι κοντόχοντρα και γερά, µήκους περίπου 1,5 εκ. Πριν τη φύτευση, οι γεωπόνοι συστήνουν στους καλλιεργητές να εµβαπτίζουν τους κονδύλους και τα µέρη αυτών σε υδατικό διάλυµα κατάλληλου µυκητοκτόνου, για να προλάβουν προσβολές παθογόνων που προκαλούν σήψεις στο υπόγειο µέρους του φυτού. Το έδαφος πρέπει να είναι αφράτο και στο ρώγο του και η φύτευση να γίνεται σε γραµµές µε το βάθος φύτευσης στα 15 εκ. περίπου.

Η φύτευση γίνεται όταν το έδαφος έχει θερµοκρασία πάνω από 5οC µε προβλαστηµένο πατατόσπορο. Τα φύτρα αναπτύσσονται στους 5-10 οC θερµοκρασία, ενώ χαµηλές θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια της βλάστησης, καθυστερούν την ανάπτυξη και ευνοούν τις βακτηριολογικές και µυκητολογικές ασθένειες.

Για να εξασφαλίσουµε γρήγορη και κανονική ανάπτυξη του φυτού, πρέπει ο σπόρος να τοποθετείται σε έδαφος ψιλοχωµατισµένο, µε κανονική υγρασία. Φύτεµα σε βάθος 14-16 εκ. προτιµάται κυρίως σε βαριά εδάφη, ενώ στα ελαφρά ο πατατόσπορος φυτεύεται λίγο βαθύτερα, στους 15-20 εκ. Eπίσης, ποικιλίες που παράγουν τους κονδύλους (πατατές) ψηλά, όπως π.χ. η Σπούντα, πρέπει να φυτεύονται πιο βαθιά γύρω στα 20 εκ.

H απόσταση φύτευσης της πατάτας µεταξύ των γραµµών, συνήθως είναι 70-75 εκ, ενώ πάνω στη γραµµή η απόσταση εξαρτάται ανάλογα µε την ποικιλία και είναι 30-40 εκ. Η ποσότητα  του πατατόσπορου που θα χρειαστεί, εξαρτάται από το µέγεθος αυτού. Εάν είναι µεγέθους 28-35 mm χρειάζονται περίπου 100-150 Kgr/στρέµµα, ενώ αν είναι 35-55 mm χρειάζονται από 230-250 Kgr ανά στρέµµα.

Bάζει μπρος για τα 55 λεπτά στον παραγωγό

Εδραιώνεται σε όλα τα παραγωγικά κέντρα πατάτας της χώρας το κλίμα ανάκαμψης της αγοράς, με τις τιμές που πληρώνονται οι αγρότες στα συσκευαστήρια να ξεκινούν πλέον από τα 50 λεπτά, όσο διατηρείται ο στόχος των 55 λεπτών για την πρώτη ποιότητα. Η αγορά έκανε εντυπωσιακό γύρισμα αφήνοντας για τα καλά πίσω τις χαμηλές πτήσεις που κράτησαν τις τιμές εδώ και 18 μήνες σε ένα στενό και μη βιώσιμο εύρος μεταξύ 10 και 25 λεπτών. Το σήμα ανόδου έφτασε από την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου οι διαθέσιμες ποσότητες είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα και η εισαγωγή στη χώρα γαλλικής πατάτας που άλλοτε έφτανε στις ελληνικές αποθήκες με 20 λεπτά το κιλό. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι το ανοδικό μομέντουμ δεν μπορεί παρά να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες και στην ανοιξιάτικη πατάτα.

Ποικιλίες πατάτας Κ+Ν Ευθυμιάδης Μ.ΑΒΕΕ

Του Γιάννη Εµανουήλ*

Η Κ&Ν Ευθυµιάδης Μ.ΑΒΕΕ εστιάζει και επιλέγει µοντέρνες ποικιλίες που συνδυάζουν αγρονοµικά χαρακτηριστικά για υψηλές αποδόσεις στον παραγωγό και παράλληλα καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του καταναλωτή µε την επιθυµητή γεύση και εµφάνιση.

Συνεργάζεται µε δύο εκ των σηµαντικότερων οίκων στην αγορά των σπόρων πατάτας, τον Ολλανδικό οίκο DEN HARTIGH και το γερµανικό οίκο SOLANA, οι οποίοι αναπτύσσουν ιδιωτικά µεγάλα ερευνητικά προγράµµατα βελτίωσης ποικιλιών πατάτας και διαθέτει αποκλειστικά τις ποικιλίες τους στην Ελληνική αγορά, αλλά και άλλες σηµαντικές εταιρείες παραγωγής σπόρων πατάτας όπως την TPC και τη  STET.

Οι ποικιλίες πατάτας

LAPERLA: Ο µοναδικός συνδυασµός µιας πολύ πρώιµης ποικιλίας µε εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις και µεγάλη προσαρµοστικότητα. Έχει µεγάλου µεγέθους κονδύλους, ωραία εµφάνιση και ρηχά µάτια µε υποκίτρινο χρώµα σάρκας.

LANORMA: Μεσοπρώιµη ποικιλία µε πολύ υψηλές αποδόσεις. Έχει µεγάλου µεγέθους κονδύλους µε πολύ ρηχά µάτια και εξαιρετικά απαλή και λαµπερή επιδερµίδα που διατηρείται και µετά από µακρά αποθήκευση. Με πολύ ωραία γεύση. Κατάλληλη και για τυποποίηση. 

OCTA: Νέα, πρώιµη ποικιλία µε υψηλές αποδόσεις. Με απαλή και λαµπερή επιδερµίδα µεγάλου µεγέθους κονδύλων και εξαιρετική γεύση. Κατάλληλη και για τυποποίηση.

PRADA: Υπερπρώιµη µε υψηλές αποδόσεις. Με απαλή και λαµπερή επιδερµίδα, µεγάλων long-oval κονδύλων µε πολύ ρηχά µάτια. Με ωραία γεύση και χωρίς µεταχρωµατισµούς στο τηγάνισµα.

ULTRA: Μεσοπρώιµη ποικιλία µε πολύ υψηλές αποδόσεις και εξαιρετικά αγρονοµικά χαρακτηριστικά. Μεγάλου µεγέθους long-oval κόνδυλοι µε πολύ ρηχά µάτια. Με ωραία γεύση και δυνατότητα µακράς αποθήκευσης

SAFARI: Μεσοόψιµη ποικιλία πολύ υψηλών αποδόσεων για επιτραπέζια χρήση. Έχει µεγάλου µεγέθους κονδύλους µε ρηχά µάτια, ωραία γεύση και δυνατότητα µακράς αποθήκευσης. Κατάλληλη και για τυποποίηση.

BELMONDA: Μεσοπρώιµη ποικιλία µε µεγάλη προσαρµοστικότητα και αντοχή σε ξηροθερµικές συνθήκες, πολύ µεγάλη οµοιοµορφία κονδύλων µε ρηχά µάτια έντονα κίτρινο χρώµα σάρκας, κατάλληλη για µακρά αποθήκευση,. Άριστη και για τυποποίηση σε µικρές συσκευασίες.

OPAL: Μεσοπρώιµη ποικιλία µε υψηλές αποδόσεις, κατάλληλη για chips. Πολύ καλή ποιότητα και µετά από αποθήκευση σε ψυχρές συνθήκες για µεγάλο χρονικό διάστηµα.

VERDI: Ποικιλία υψηλών αποδόσεων, κατάλληλη για chips. Χαµηλή περιεκτικότητα σακχάρων και άριστο χρώµα στο τηγάνισµα µετά από µακρά αποθήκευση.

* Προϊστάµενος ανάπτυξης
προϊόντων Κ&Ν Ευθυµιάδης Μ.ΑΒΕΕ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές