
Το μείζον πρόβλημα, που ανέκυψε από τη μεγάλη μείωση της στάθμης στον ποταμό Αλιάκμονα και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την παραγωγή από περίπου 1 εκατ. στρέμματα με κηπευτικά, δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες, όπως ανέδειξε έγκαιρα η Agrenda, απασχόλησε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου στο ΥπΑΑΤ, μεταξύ του πρώην υφυπουργού, Δ. Σταμενίτη και αντιπροσωπείας παραγωγών και του ΤΟΕΒ της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, με συμμετοχή και στελέχους της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των λύσεων που εξετάστηκαν, χωρίς πάντως να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, ήταν κι η ενεργοποίηση των αντλιών για την αξιοποίηση υδάτων από τα αντιπλημμυρικά στην ευρύτερη περιοχή. Η σχετική πρόταση κρίθηκε ότι μπορεί να δώσει μια πρώτη γρήγορη ανάσα στην πιεστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά για να ενεργοποιηθεί απαιτείται ένα κονδύλιο περίπου 150 χιλ. ευρώ, από την πλευρά του δημοσίου, το οποίο δεν αποσαφηνίστηκε αν είναι διαθέσιμο ή όχι και πόσο γρήγορα θα μπορούσε να εξασφαλιστεί.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Στο τραπέζι της συζήτησης, σε πιο μακροπρόθεσμη βάση αντιμετώπισης του ελλείμματος αρδευτικού νερού, σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν στο Agronews από το περιβάλλον του πρώην υφυπουργού, έπεσαν και άλλες ιδέες, όπως για παράδειγμα το να αξιοποιηθούν ύδατα τα οποία προκύπτουν από τη χημική επεξεργασία των λυμάτων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), η χρήση του Λουδία για πρόσθετες παροχές μέσω αποστραγγιστικών έργων, καθώς και η διασύνδεση του ποταμού Αξιού με το δίκτυο του ΓΟΕΒ της Κεντρικής Μακεδονίας και μέσω αυτού με τα κατά τόπους ΤΟΕΒ. Οι τελευταίες προτάσεις, ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, εξετάστηκαν στη λογική να αποτελέσουν λύσεις που θα δρομολογηθούν στην καλύτερη περίπτωση για την επόμενη αρδευτική περίοδο και πάντα υπό τον έλεγχο του ΓΟΕΒ και των δημόσιων αρχών.
Ανάλογες δεσμεύσεις, κατά πληροφορίες, απέσπασε η αντιπροσωπεία των παραγωγών και από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, σε συνάντηση που ακολούθησε αμέσως μετά εκείνης με τον Διονύση Σταμενίτη.
Στις τάξεις των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Κ. Μακεδονίας, πάντως, επικρατεί αναβρασμός μεγάλος με την τροπή που έχουν πάρει φέτος τα πράγματα, καθώς η ανακοίνωση από τη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ για την περικοπή των ποσοτήτων αρδευτικού νερού έγινε αιφνίδια, στα μέσα του Απριλίου, σε μια περίοδο που είχαν γίνει οι σπορές και ως εκ τούτου ήταν ανέφικτο να πάνε σε επιλογές ειδών λιγότερο υδρόφιλες.
Εκτός από τον αιφνιδιασμό καταλογίζεται από τους παραγωγούς στους δύο οργανισμούς ότι στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης επέτρεψαν να γίνει χρήση νερών του Αλιάκμονα για ηλεκτροπαραγωγή, με συνέπεια να μειωθεί η στάθμη στη λίμνη Πολυφύτου, από την οποία απελευθερώνονται τα νερά για να φτάσουν στον διψασμένο κάμπο.
Η ζημιά όπως εκτιμούν οι αγρότες, αν δεν βρεθεί μια φόρμουλα για να μειωθεί στο 20% έστω (από το 40%) το ποσοστό της περικοπής και δεν βρέξει μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο –δεδομένης και της μεγάλης έκτασης των καλλιεργειών- ίσως και να προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Τούτων δοθέντων η αγωνία των παραγωγών έχει χτυπήσει κόκκινο για τη διάσωση της παραγωγής τους και ήδη καταγράφονται καθημερινώς γκρίνιες τόσο μεταξύ τους, όσο και προς τα κατά τόπους ΤΟΕΒ, τα οποία έχουν μπει στη λογική των περιοδικών αρδεύσεων ανά περιοχή και σε συχνότητες πολύ πιο αραιές από ό,τι είχαν συνηθίσει οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια, με συνέπεια τα νεύρα να έχουν τσιτώσει.